Z innej beczki

Domowa granola

Kupne płatki śniadaniowe zawierają morze cukru, często bardziej przypominają deser niż element zdrowego śniadania. Nie jest to jednak powód do rozpaczy, tylko raczej pretekst do zrobienia własnej, pysznej i zdrowej, domowej granoli, oszczędzając przy tym nieco kalorii, ale i pieniędzy. 

Składniki:

1,5 szklanki płatków owsianych górskich

1/4 szklanki pestek słonecznika

1/4 szklanki pestek dyni

1/4 szklanki siemienia lnianego

2 łyżki otrąb pszennych

2 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki sezamu

garść suszonej żurawiny

garść pokrojonej w drobną kostkę moreli suszonej

3 pokrojone suszone daktyle

3 łyżki miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego (lub wszystkiego po trochu ;-))

Wszystkie składniki, z wyjątkiem owoców suszonych, wsypujemy do dużej miski. Mieszamy dokładnie z miodem i syropem klonowym. Rozsypujemy równomiernie na blaszce wyłożonej matą silikonową i pieczemy przez ok. 12min. w piekarniku nagrzanym do 180oC, uważając, żeby granola nie przyrumieniła się zbyt mocno, bo wtedy staje się gorzka. Studzimy i mieszamy z pokrojonymi owocami. Podajemy z jogurtem lub mlekiem.

Placki z jabłkiem

Są pyszną opcją na podwieczorek. Nie tak puszyste jak racuchy, które wielu kojarzą się z czasami przedszkolnymi, tylko złociste, płaskie i bardzo chrupiące pospolite placki. U mnie w domu kiedyś żartobliwie nazwane „specjalnością zakładu”, najlepiej smakują te zrobione przez Mamę ;-) Można eksperymentować z owocami, jednak nie wszystkie nadają się równie dobrze – te ze zbyt dużą zawartością wody potrafią się rozpaść w trakcie smażenia. Smakowita łatwizna!

Składniki:

160g mąki

3 łyżki cukru

1 duże jabłko

300 – 400ml mleka

1 jajko

olej rzepakowy do smażenia

cukier puder

Z podanych składników przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Mleka dodajemy na wyczucie, nie za dużo, nie za mało. Do masy wkrajamy obrane i pokrojone na plasterki jabłko. Placki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Gotowe placki posypujemy cukrem pudrem.

Omlet z dymką

Nie trzeba wybierać się do popularnych ostatnio, stosunkowo drogich śniadaniowni, aby zjeść wykwintne śniadanie. Omlet robi się szybko, a w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę, można go nieco modyfikować, dodając ulubione składniki. Jajka są źródłem substancji odżywczych – pełnowartościowego białka, bogatego w aminokwasy egzogenne, witamin A, D, E i K oraz fosforu, wapnia, magnezu i potasu, a przy tym zawiera niewiele kalorii. W żółtku znajduje się luteina, która chroni nasze oczy przed promieniowaniem UVA i UVB. 

Składniki:

2 jajka

1 cebulka dymka ze szczypiorkiem

plasterek ulubionej szynki

1/4 papryki czerwonej

sól, pieprz, dowolne zioła

łyżka masła

Dymkę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną szynkę. Jajka chwilę ubijamy z solą, pieprzem i ziołami i wylewamy na patelnię. Smażymy z jednej strony, co jakiś czas poruszamy patelnią, aby jajka się ścięły. Składamy na pół i przekładamy na talerz. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Dżem truskawkowy

Sezon owocowy w pełni, nic tylko robić przetwory. Żeby na dłużej pozostały nam pyszne wspomnienia po tegorocznych truskawkach, proponuję dżem. Zajmuje to sporo czasu, ale nie trzeba non – stop stać przy garnku. Smak uwydatnia cukier wanilinowy, a uszlachetnia – dodatek soku z cytryny. Pasuje do naleśników, kanapek i twarogu. 

Składniki:

1kg truskawek

2 szklanki cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

sok wyciśnięty z 1 cytryny

Oczyszczone i pokrojone na ćwiartki truskawki razem z cukrem i sokiem z cytryny doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez kilka godzin, aż woda odparuje i dżem osiągnie odpowiednią konsystencję (trochę to potrwa – nawet do 4h!). Gorący, od razu po zdjęciu z palnika, przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i stawiamy „do góry nogami” – na pokrywce. Ostudzony przechowujemy w lodówce.

Owsianka z owocami i płatkami migdałowymi

Bardzo pożywne, zdrowe śniadanie. Płatki owsiane są bogatym źródłem białka o wysokiej zawartości aminokwasów egzogennych, a także błonnika, który decyduje o profilaktyce zdrowotnej, zapewnia uczucie sytości i reguluje pracę jelit, przez co łatwiejsza staje się kontrola wagi. Ponadto dodatek produktów owsianych w diecie poprawia pracę układu immunologicznego i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Na zdrowie!

Składniki na 1 porcję:

1/2 szklanki górskich płatków owsianych

1 szklanka mleka

2 łyżeczki brązowego cukru

kilka truskawek, malin, kawałek banana

łyżka płatków migdałowych

Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając. Dodajemy cukier i czekamy aż owsianka zgęstnieje, a płatki zmiękną. Przekładamy do miseczki, układamy pokrojone owoce, posypujemy płatkami migdałowymi.

Pasta do chleba z zielonego groszku

Pasta z zielonego groszku jest tańszą, ale równie pyszną wariacją na temat hummusu. Smaczna z ciemnym lub chrupkim pieczywem. Ciekawe zastępstwo dla dipu do warzyw. Zdrowa alternatywa dla masła.

Składniki:

1 puszka zielonego groszku konserwowego

2 pomidory suszone

1 ząbek czosnku

sok z 1/2 cytryny

kilka listków bazylii

sól, pieprz, papryka ostra

1/3 szklanki oleju rzepakowego

Wszystkie składniki blendujemy, dodajemy przyprawy, wąską strużką wlewamy sok z cytryny, a następnie olej do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy z ciemnym pieczywem lub pitą.

Cooler melonowy

 

Lemoniada z melona (meloniada?! ;-)). Orzeźwiający napój na letni dzień. Doskonale nawadnia i gasi pragnienie, dobrze smakuje nie tylko na leżaku, pod palmą, ale też w pracy, przy komputerze. Melon pełen jest witamin z grupy B, a także witamin A, C i E. Ma tylko 40kcal w 100g. 

Składniki:

1/4 dojrzałego melona Kantalupa

0,5l wody gazowanej

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

1 łyżka syropu z agawy

kilka listków mięty, lub stewii

Melona miksujemy z sokiem z cytryny, syropem z agawy i odrobiną wody. Przez drobne sito przelewamy do wysokich szklanek z lodem. Uzupełniamy wodą gazowaną. Podajemy z miętą lub stewią i plasterkami cytryny.

Wiśniówka z miętą

Rzadko zabieram się za przygotowanie nalewek, jednak od kiedy kupiłam sobie karafkę, staram się ją (regularnie) uzupełniać przynajmniej raz w roku ;-) Wydrylowanie wiśni ręczną drylownicą zajęło mi okropnie dużo czasu, ale samo nastawienie wiśniówki to kwestia zaledwie paru minut. Moja była dość sporą improwizacją, ale smakuje wybornie. 

Składniki:

1kg wydrylowanych wiśni

0,5l czystej wódki (lub, jak w moim przypadku, mieszanki przezroczystej wódki żurawinowej, odrobiny wermutu i innej wiśniówki)

kilka listków mięty

2 łyżki miodu

10dag cukru (lub więcej jeśli używamy wyłącznie czystej wódki)

Wiśnie układamy w słoikach, zalewamy alkoholem, dodajemy miód, cukier i listki mięty. Słoiki przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 dni w chłodne, ciemne miejsce. Po tym czasie przelewamy wiśniówkę przez sito do karafki.

Penne z sosem jagodowym

Korzystając jeszcze z tegorocznych jagód, przygotowałam obiad na słodko. Pewnie wielu z nas, z dzieciństwem, kojarzy makaron z truskawkami i białym serem. Dlaczego by go nie zmodyfikować albo udoskonalić?! Mój makaron z jagodami jest smaczny, lekki i nie wymaga dużego nakładu pracy, ale przecież „prostota to szczyt wyrafinowania” :-)

Składniki na 2 porcje:

1 opakowanie waniliowego serka homogenizowanego

200g makaronu penne

200g jagód

1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

kilka malin

Makaron gotujemy al dente. W tym czasie umyte jagody miksujemy na gładkie puree i przecieramy przez sitko. W rondelku podgrzewamy serek, nie pozwalając by się zagotował. Mieszamy z musem z jagód, a następnie z ugotowanym makaronem. Całość dekorujemy odrobiną jogurtu i malinami.

Lemoniada

Ze świeżą opalenizną i wciąż jeszcze błądząca myślami po śródziemnomorskim klimacie, postanowiłam zaczarować jeszcze choć na moment tegoroczne lato. Przygotowałam lemoniadę, która doskonale orzeźwia i nawadnia, działa pobudzająco, ale także obniża poziom stresu i poprawia nastrój. Kto chce dostać Order Uśmiechu? :-)

Składniki:

1,5l mineralnej wody gazowanej

sok wyciśnięty z 1,5 cytryny

2 łyżki miodu

kilka listków mięty

lód

Wszystkie składniki mieszamy. Lemoniadę podajemy z plasterkami cytryny i listkami mięty w wysokich szklankach wypełnionych lodem.

Zdrowe batoniki owsiane z suszonymi morelami

Zdrowe i bardzo odżywcze batoniki doskonałe zarówno dla sportowców, jak i dla dzieci. Płatki owsiane są dobre na wszystko – począwszy od poprawy wyglądu skóry, włosów i paznokci, poprzez zrównoważenie flory jelitowej, do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Batoniki są bogactwem błonnika, dzięki czemu zapewniają uczucie sytości. Smaczna, słodka, dietetyczna przekąska.

Składniki:

80g brązowego cukru

125g masła

1 łyżka miodu

200g płatków owsianych górskich

10g wiórków kokosowych

10g ziaren sezamu

40g pestek słonecznika

70g drobno pokrojonej suszonej moreli

1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki drobno pokrojonej gorzkiej czekolady

Masło z cukrem wkładamy do rondelka o grubym dnie i podgrzewamy do czasu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, cynamon i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formie 20x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i dociskamy. Posypujemy kawałkami czekolady. Pieczemy przez ok. 30min. w temp. 160oC na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika kroimy na batony i pozostawiamy do ostygnięcia.

Dżem morelowy

Przygotowanie domowych przetworów wydaje się być nie lada wyzwaniem. Nic bardziej mylnego. Własnoręczne zrobienie dżemu morelowego zajmuje trochę czasu, ale efekt końcowy jest go warty. Dość intensywny w smaku, nieco kwaskowy, aromatyczny. Z wyłącznie naturalnych składników, bez sztucznych dodatków. Pasuje do naleśników lub sera białego.

Składniki:

1kg umytych i wydrylowanych moreli

20dag cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

sok z 1/2 cytryny

50ml rumu

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie i gotujemy przez kilka godzin na małym ogniu, do czasu aż mieszanina stanie się gęsta i zacznie przypominać dżem. Następnie, wciąż gorący przekładamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i stawiamy na wieku. Studzimy. Przechowujemy w lodówce.

Batoniki z suszonych owoców

Super smaczna i zdrowa przekąska, którą można jeść bez wyrzutów sumienia. Batony z suszonych owoców są bogactwem błonnika, zapewniają uczucie sytości i regulują pracę jelit. Są lekko ciągnące, choć momentami przyjemnie chrupią za sprawą siemienia lnianego. Słodziutkie, mimo że bez dodatku cukru. Polecam sportowcom.

Składniki:

10 suszonych fig

1/2 szklanki suszonej żurawiny

1/2 szklanki suszonych rodzynek

1/2 szklanki suszonych daktyli

1/2 szklanki pestek słonecznika

1/2 szklanki pestek dyni

1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego

1/2 szklanki niemielonego siemienia lnianego

Wszystkie suszone owoce i pestki, z wyjątkiem siemienia lnianego, moczymy w zimnej wodzie przez ok. godzinę. Odsączamy i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Dosypujemy siemię lniane i mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą, wyrównujemy, ugniatamy i dociskamy. Wstawiamy na 12h do lodówki. Formę przewracamy ostrożnie do góry nogami, odklejamy folię z masy i kroimy na batony. Owijamy w kawałki pergaminu.

Koktajl bananowy z otrębami pszennymi

Koktajl bananowy z dodatkiem otrąb pszennych, które zapewniają uczucie sytości na długie godziny. Z jego przygotowaniem można eksperymentować, wymieniając jogurt na maślankę, kefir, czy po prostu mleko. Przed dosłodzeniem warto spróbować i sprawdzić, czy jest to konieczne. Ja zamieniam cukier biały na miód lub syrop z agawy. Odżywcza bomba witaminowa!

Składniki:

1 dojrzały banan

200ml jogurtu naturalnego, mleka, kefiru lub maślanki

1 łyżka miodu lub syropu z agawy

1 łyżka otrąb pszennych

Banan miksujemy z jogurtem i miodem. Posypujemy otrębami. Smacznego!

Omlet na słodko z serkiem wiejskim i bananem

Smakowity omlet z serkiem wiejskim i bananem, czyli ciekawe śniadanie na dobry początek dnia. Przygotowanie omletu nie jest skomplikowane, pozwala na dużą swobodę w doborze składników i zabawę w kuchni. Jajka smakują dobrze niemal pod każdą postacią. Smacznego! :-)

Składniki:

2 jajka

1 łyżka mąki

2 łyżeczki cukru

szczypta cynamonu

1/2 banana

serek wiejski

odrobina masła

chałka

Jajka ubijamy na puszystą masę. Dosypujemy mąkę, cukier, cynamon i delikatnie mieszamy. Masło rozpuszczamy na rozgrzanej patelni, wylewamy masę jajeczną i smażymy z jednej strony. Co jakiś czas możemy delikatnie naciąć omlet, pozwalając jajkom spłynąć w wolne przestrzenie, aby równomiernie się ścięły. Gotowy omlet przekładamy na talerz, rozprowadzamy serek wiejski, układamy pokrojonego w plasterki banana i składamy na pół. Podajemy z chałką.

Koktajl truskawkowy

Pyszny i zdrowy koktajl truskawkowy na drugie śniadanie. Wypity po wysiłku, wspomoże budowanie tkanki mięśniowej. 

Składniki:

50ml mleka

150ml jogurtu naturalnego

garść mrożonych truskawek

1 łyżka miodu

Wszystkie składniki blendujemy. Podajemy schłodzony.

Dżem gruszkowy z goździkami i cynamonem

Przepyszny, mocno kwaskowy dżem gruszkowy, intensywnie pachnący goździkami i cynamonem. Doskonały do naleśników z serem oraz na kanapki. 

Składniki:

2 cytryny

7-8 goździków

1 kora cynamonu

1kg gruszek

400ml niesłodzonego soku jabłkowego

160g cukru

1 opakowanie żelfix 3:1

Cytryny szorujemy, zalewamy wrzątkiem i osuszamy. Ścieramy cienką warstwę skórki, kroimy na pół i wyciskamy sok. W garnku przez ok. 45min. gotujemy szklankę wody ze skórką cytryny, goździkami i korą cynamonu. Gruszki myjemy i obieramy, kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy sokiem z cytryny. Przygotowany syrop przecedzamy i przelewamy do garnka z gruszkami. Dodajemy cukier i żelfix i gotujemy aż część płynu odparuje. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i stawiamy na wieczku. Studzimy.

Wariacje z gruszką Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II Przetwory na widelcu

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus jest wywodzącą się z kuchni arabskiej pastą z ciecierzycy i czosnku. Oryginalna receptura wymaga dodatku pasty sezamowej tahini, jednak w wersji dla ubogich ;-) da się ją pominąć. Hummus można podawać jako dip do surowych warzyw, z chlebem pita lub chrupkim chlebkiem pełnym ziaren

Składniki:

1 puszka ciecierzycy w zalewie

1 ząbek czosnku

2 suszone pomidory

sok z 1/2 cytryny

sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany

70ml oliwy z oliwek

Ciecierzycę miksujemy z czosnkiem i pomidorami na jednolitą masę. Dolewamy sok z cytryny i doprawiamy. Stopniowo wlewamy oliwę, cały czas miksując i obserwując jak zmienia się konsystencja – pasta nie może być zbyt rzadka.

Bananowa jaglanka z granatem

Doskonała, bardzo zdrowa jaglanka o wyczuwalnym posmaku banana, z dodatkiem kwaskowych pestek granatu. Płatki jaglane są produktem otrzymanym z obłuszczonego ziarna prosa, pełnym witamin z grupy B, potasu, wapnia, cynku i magnezu. Banan zawiera sporo błonnika, a granat jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Czy może być coś lepszego?!

Składniki:

125g płatków jaglanych

250ml mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka cukru wanilinowego

1 mały banan

1/4 granata

1 łyżka domowej granoli

Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy cukier i pokrojonego w półplasterki banana. Gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, do momentu aż jaglanka zrobi się gęsta. Przekładamy do miseczki, posypujemy granolą i pestkami granatu.

Ciasteczkowy krem korzenny

Przepyszny krem korzenny. W oryginalnej wersji wykonuje się go z ciasteczek Speculoos, czyli typowo świątecznych „ciasteczek świętego Mikołaja”, o dekoracyjnych kształtach robionych przy użyciu specjalnych form. Ja użyłam zwykłych, łatwo dostępnych okrągłych, które sprawdzają się równie dobrze. Krem nadaje się do naleśników, ciastek, czy na kanapki. Pyyycha! 

Składniki:

150g ciasteczek korzennych

90g białej czekolady

100ml mleka

50g masła

60g miodu

30g cukru trzcinowego

Ciasteczka rozkładamy na blasze i pieczemy przez ok. 10min. w 150oC. Po tym czasie rozdrabniamy w malakserze na piasek. W rondelku podgrzewamy mleko z miodem i cukrem, do czasu aż składniki się połączą. Przelewamy do rozdrobnionych ciasteczek i miksujemy. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do ciepłej masy. Mieszamy, aby się rozpuściła. Dodajemy masło i ponownie mieszamy. Przekładamy do słoiczków.

Błyskawiczne powidła z suszonych owoców

Przerwa między Świętami a Sylwestrem to doskonały czas na wykorzystanie zapasów jedzenia. Z niewykorzystanych suszonych owoców, polecam przygotować błyskawiczne powidła, które świetnie nadadzą się do przełożenia naleśników, czy piernika. Korzennym smakiem przypominają jeszcze minione Święta, fajnie sprawdzą się jako lekarstwo na usprawnienie pracy przewodu pokarmowego po świątecznym obżarstwie. 

Składniki:

200g suszonych śliwek californijskich

200g suszonych daktyli

2 łyżki przyprawy korzennnej

Składniki dokładnie blendujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczka, szczelnie zamykamy. Przechowujemy w lodówce.

Leniwe

Każdy, nawet największy zapaleniec kulinarny, miewa czasem LENIWY dzień, podczas którego nie chce mu się spędzać zbyt długiego czasu w kuchni. Wtedy właśnie polecam leniwe, przez niektórych (nie wiadomo dlaczego) zwanych pierogami. Mięciutkie kluseczki przygotowane z trzech składników świetnie sprawdzą się na obiad lub podwieczorek dla dzieci lub dorosłych pozostających na podstawowej diecie łatwostrawnej. Ja najlepiej wspominam te z przedszkola polane masłem z bułką tartą, podawane z tartą marchewką z jabłkiem. 

Składniki:

275g półtłustego twarogu

1 jajko

120g mąki

Z podanych składników zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Podsypujemy mąką, jeśli potrzeba. Z ciasta rolujemy wałeczek, kroimy na nieduże kluseczki. Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, czekamy aż wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3min. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze. Podajemy z roztopionym masłem, z bułką tartą, cukrem lub z jogurtem – wedle uznania.

Migdałowo – słonecznikowa pasta z soczewicy

Soczewica jest bogatym źródłem białka i kwasu foliowego, wykazuje działanie zasadotwórcze, dzięki czemu ułatwia utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej. Co więcej, uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek i usprawnia działanie przewodu pokarmowego. Dostarcza witamin z grupy B i tanin, które chronią organizm przed nowotworami. Fajnie nadaje się do farszu naleśnikowego i potraw z kaszy czy makaronu. Dzisiaj u mnie w postaci pasty do chleba, z dodatkiem migdałów i pestek słonecznika. 

Składniki:

120g ugotowanej zielonej soczewicy

50g pestek słonecznika

50g migdałów

1 ząbek czosnku

1 suszony pomidor

wyciśnięty sok z 1/4 cytryny

sól, pieprz, oliwa z oliwek

Pestki słonecznika mielimy w malakserze do czasu aż zaczną się kleić i wypuszczać nieco oleju. Dodajemy migdały i postępujemy jak w przypadku pestek słonecznika. Kilkakrotnie przerywamy blendowanie, zdejmujemy masę ze ścianek i ponownie miksujemy. Dodajemy soczewicę. Miksujemy. Dodajemy czosnek i pomidora suszonego. Miksujemy. Doprawiamy przyprawami, dodajemy sok z cytryny i tyle oliwy, aby masa przypominała gęsty krem.

Malinowy twarożek z kaszy jaglanej

Twarożek bez sera? To możliwe. Wystarczą cztery składniki, żeby otrzymać gęsty krem, konsystencją przypominający granulki wiejskiego twarogu. Jestem sporym kaszoholikiem, ale za kaszą jaglaną nie przepadam – denerwuje mnie jej mazista, zbita konsystencja i charakterystyczna goryczka. Dzisiaj udało mi się ją odczarować. Zblendowana z odrobiną malin i jogurtu naturalnego, słodzona syropem z agawy jest smaczną propozycją na zdrowe, sycące i nietypowe śniadanie. 

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej

200ml mleka

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

2 łyżki syropu z agawy

1 szklanka mrożonych malin

Kaszę gotujemy w mleku zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Studzimy. Blendujemy z jogurtem, malinami i syropem z agawy, aż do momentu uzyskania konsystencji twarogu.

Kakaowa granola z orzechami laskowymi

Uwielbiam granolę. Taką zrobioną w domu. W chwili pieczenia z kuchni wydobywa się niesamowity, słodki zapach. Kakaowa jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej i doskonałym składnikiem ciastek, które dzięki dodatkowi kakao, nabiorą zupełnie nowego charakteru. Owoce suszone i orzechy polecam dodawać już do zapieczonej granoli, dzięki czemu nie stracą swoich cennych składników odżywczych w wyniku obróbki termicznej. Granola pysznie smakuje z gęstym jogurtem naturalnym lub mlekiem. 

Składniki:

3/4 szklanki płatków owsianych górskich

3/4 szklanki płatków żytnich

1/4 szklanki pestek słonecznika

1/4 szklanki pestek dyni

2 łyżki otrąb pszennych

2 łyżki otrąb żytnich

2 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki sezamu

2 łyżki płatków migdałowych

2 łyżki siemienia lnianego

garść pokrojonej w kostkę suszonej moreli

garść pokrojonych na pół orzechów laskowych

1 łyżka kakao

2 łyżki miodu

2 łyżki syropu z agawy

1 łyżka masła

Miód, syrop, masło i kakao umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu, czekając aż się ze sobą połączą. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, z wyjątkiem suszonej moreli i orzechów laskowych. Dokładnie mieszamy ze sobą zawartość obu naczyń, tak aby płatki zostały całkowicie pokryte kakaowym płynem. Całość rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Zapiekamy przez ok. 12min. w piekarniku nagrzanym do 180oC, uważając żeby granola się nie spaliła (czas pieczenia zależy od możliwości piekarnika). Studzimy i mieszamy z morelami i orzechami.

Bananowo – kakaowe smoothie

Pyszne, pobudzające smoothie bananowe o głębokich aromatach kakao i kawy. Bardzo dobre, bardzo sycące i delikatnie orzeźwiające. Fajny napój dla sportowców po treningu. 

Składniki:

200ml kefiru

1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

1 banan

2 łyżeczki kakao

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Banana schładzamy przez 20min. w zamrażalniku. Po tym czasie blendujemy z pozostałymi składnikami.

Prażona ciecierzyca paprykowa

Banalna w przygotowaniu, niebanalna w smaku prażona paprykowa ciecierzyca. Można ją przyrządzić używając cieciorki z puszki lub suchej, namoczonej przez noc w wodzie. Smaczna, zdrowa i sycąca przekąska w zastępstwie solonych orzeszków i paluszków. 

Składniki:

200g suchej ciecierzycy

sól, papryka słodka, papryka ostra

oliwa

Ciecierzycę moczymy w wodzie przez 12h. Po tym czasie osuszamy, mieszamy z odrobiną przypraw i oliwy. Rozsypujemy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180oC na ok. 25min.

Pieczone frytki z batatów

Doskonałe, zdrowe frytki ze słodkich ziemniaków. Batat jest uważany za jedno z najbardziej odżywczych warzyw. Jest bogactwem witaminy C, błonnika, składników mineralnych i beta – karotenu, zapobiegającemu nowotworom i chorobom serca. Ponadto posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być spożywany przez diabetyków. Dzisiaj polecam pieczone frytki z tymiankiem. Smakują naprawdę wyjątkowo!

Składniki:

1 średni batat

sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, tymianek

oliwa

Słodkiego ziemniaka obieramy ze skórki i kroimy na frytki. Rozkładamy na blasze. Polewamy odrobiną oliwy, doprawiamy i dokładnie mieszamy, tak aby przyprawy pokryły wszystkie frytki. Całość pieczemy w 180oC przez ok. 25min.

Pasta do chleba z pieczonej papryki

Smakowita pasta z pieczonej papryki, o bajkowej, intensywnej, pomarańczowej barwie. Pastę zagęszcza i wzbogaca w wartości odżywcze czerwona soczewica, charakteru nadaje imbir. Świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw i dodatek do chlebka pita

Składniki:

1 czerwona papryka

3 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy

2 łyżki pestek słonecznika

1 duży ząbek czosnku

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

1/2 papryczki peperoncino

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Umytą i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC , do czasu aż zmięknie, a jej skórka się pomarszczy i będzie łatwo odchodzić. W misie blendera umieszczamy imbir, czosnek, papryczkę, ugotowaną soczewicę i upieczoną, przestudzoną paprykę pozbawioną skórki. Wszystko dokładnie blendujemy, dodajemy tyle oliwy, żeby pasta konsystencją przypominała hummus. Doprawiamy.

Wiosenna herbatka owocowa

Fajny, orzeźwiający napój na bazie czarnej herbaty z dodatkiem świeżych owoców. Z kwaskową nutą cytrusów i wyczuwalnym aromatem goździków. Polecam!

Składniki na 2 szklanki:

400ml świeżo zaparzonej czarnej herbaty

1/2 pomarańczy

6 goździków

1/2 jabłka

1/2 limonki

sok malinowy

Na dno wysokich szklanek wlewamy sok malinowy (wg mnie optymalnie po 2 łyżeczki), wkrajamy plasterki jabłka, pomarańczy i limonki, zalewamy herbatą, dodajemy goździki. Pijemy na gorąco.

Pasta sezamowa tahini

Pasta sezamowa tahini wydaje się być produktem dość wyszukanym. Dostępna w sklepach o bogatym asortymencie, dość droga. Dlaczego zatem nie zrobić jej samodzielnie? Do jej przygotowania wystarczy jeden składnik – sezam. Do jedzenia łyżeczką ze słoiczka średnio się nadaje, w smaku niczym się nie wyróżnia, jednak do domowego hummusu i ciast sprawdzi się wyśmienicie. Warto mieć taką w lodówce!

Składniki:

sezam

Sezam prażymy krótko na suchej patelni, przesypujemy do misy blendera i blendujemy ok. 7min. do momentu, aż masa zacznie wydzielać tłuszcz i konsystencją będzie przypominać pastę. W zamkniętym słoiczku w lodówce wytrzymuje miesiąc.

Tofucznica z pomidorkami koktajlowymi

Tofucznica, czyli jajecznica z tofu. Moi domownicy nie poznali, że do jej przygotowania nie zużyłam żadnego jajka ;-) Dla niepoznaki ser tofu zabarwiłam kurkumą. Strukturą przypomina zwartą jajecznicę. Świetnie smakuje z chudą kiełbaską krakowską, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Idealne, pożywne, bogate w białko śniadanie. 

Składniki na 3 porcje:

200g tofu

1/3 cebuli

3 plasterki kiełbasy krakowskiej podsuszanej

6 pomidorków koktajlowych

szczypiorek

kurkuma, sól, pieprz

olej

Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną kiełbaskę. Dodajemy odrobinę kurkumy. Po 2min. na patelnię rozkruszamy tofu, mieszamy i czekamy aż ser będzie gorący. Doprawiamy, dodajemy pokrojone na pół pomidorki i posiekany szczypiorek.

Mocno cytrynowy hummus z zielonymi oliwkami

Pyszny, obłędnie cytrynowy hummus z domową pastą tahini. Bardzo intensywny, bardzo wyrazisty, bardzo dobry. Cieciorkowa rewelacja!

Składniki:

50g namoczonej przez noc ciecierzycy

1 łyżka pasty tahini

4 zielone oliwki nadziewane migdałami

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

1 duży ząbek czosnku

sól, papryka ostra

50ml oliwy z oliwek

Ciecierzycę gotujemy przez ok. 45min. do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Blendujemy na gładką masę z pozostałymi składnikami.

Orzeźwiający napój truskawkowy z miętą

Orzeźwiający napój truskawkowy z miętą. Orzeźwiający, letni napój na bazie truskawek. Nie jest zbyt słodki, doskonale nawadnia i gasi pragnienie. Truskawki z miętą tworzą smaczne, pełne aromatu połączenie, które fajnie pasuje do grilla w ciepły dzień.

Składniki:

200g truskawek

1 łyżka cukru pudru

sok wyciśnięty z 1/2 limonki

woda gazowana

kilka listków mięty

lód

Truskawki blendujemy z cukrem pudrem i 5 listkami mięty na mus. Mus przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się drobnych pesteczek i kawałków mięty. Do musu dodajemy sok z limonki, mieszamy. Wlewamy do szklanek, dodajemy lód, dopełniamy wodą gazowaną. Podajemy z miętą i plasterkami limonki.

Słodki pęczak z borówkami i bazylią

Kasza pęczak z borówkami i bazylią. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze, a w pęczaku jestem wprost zakochana! W związku z tym, że wczoraj ugotowałam go nieco za dużo na obiad, dzisiaj postanowiłam zjeść go też na śniadanie ;-) Leniwy, letni, sobotni poranek nie sprzyja spędzaniu długiego czasu w kuchni, więc moja potrawa jest banalnie prosta. Kasza na śniadanie? Ugotowana na sypko, z dodatkiem jogurtu, orzechów i borówek jest fantastyczna. Idealny początek dnia!

Składniki:

100g kaszy pęczak

50g gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżeczka cukru

kilka migdałów, kilka nerkowców

kilka listków drobnej bazylii

garść borówek amerykańskich

Kaszę gotujemy na sypko, studzimy. Jogurt mieszamy z cukrem. Kaszę przekładamy do miseczki, wsypujemy umyte borówki, polewamy jogurtem, posypujemy pokrojonymi orzechami i bazylią.

Korzenna jęczmionka z amarantusem

Korzenna jęczmionka z amarantusem. Aromatyczna „owsianka” przygotowana z płatków jęczmiennych. Dla wzbogacenia smaku i wartości odżywczych dodałam nasion bogatego w białko amarantusa. Przyprawy korzenne rozgrzewają i pobudzają układ trawienny do działania. Razem z kwaskową nektarynką całość tworzy ciekawą kompozycję smakową. Smaczna opcja na śniadanie lub kolację. 

Składniki:

1/2 szklanki płatków jęczmiennych

2 łyżki nasion amarantusa

1/2 jabłka

1/2 nektarynki

1/2 łyżeczki przypraw korzennych (cynamon, mielone goździki, gałka muszkatołowa)

1 łyżeczka cukru

1 szklanka mleka

kilka orzechów włoskich

Do garnka wsypujemy płatki jęczmienne oraz nasiona amarantusa. Zalewamy mlekiem, gotujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko, cukier i przyprawy. Gotujemy do pożądanej gęstości na małym ogniu. Podajemy z pokrojoną w plasterki nektarynką i orzechami włoskimi.

Sałatka z krewetkami i rucolą

Bardzo orzeźwiająca, zaskakująca sałatka ze słodkim mango i goryczkowatą rucolą. Zwykle nie gustuje w połączeniach słodkich owoców z wytrawnymi dodatkami, ale ta sałatka mnie powaliła. Totalnie niebanalna, pyszna! 

Składniki:

50g krewetek koktajlowych

1 pomidor malinowy

1 dojrzałe mango

200g rucoli

50g małych kulek sera mozarella

3 suszone pomidory

oliwa, odrobina musztardy

sok z cytryny

sól, pieprz

masło

Z oliwy, musztardy, soku z cytryny, odrobiny soli i pieprzu przygotowujemy sos typu vinegret. Świeżego pomidora kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i razem z pomidorami suszonymi kroimy w paseczki. Mango obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Krewetki krótko podsmażamy na odrobinie masła. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, przed podaniem polewamy sosem.

Owsianka z masłem orzechowym i bananem

Doskonała, mocno orzechowa i bardzo odżywcza owsianka. Połączenie dobrej jakości masła orzechowego z bananem zawsze pachnie i smakuje fantastycznie. Ja użyłam masła typu crunchy, dzięki czemu maleńkie, chrupiące kawałki orzechów fajnie współgrają z aksamitną owsianką i ciekawie dopełniają całości. Pychota!

Składniki:

1/2 szklanki płatków owsianych górskich

1 szklanka mleka

1 łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów

1 banan

orzechy pinii, płatki migdałowe do dekoracji

Płatki owsiane wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem, podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy masło orzechowe i połowę pokrojonego w półtalarki banana i gotujemy cały czas mieszając, aż owsianka zacznie gęstnieć. Gdy uzyska pożądany stan, przekładamy do miseczki, dekorujemy pozostałą częścią banana, posypujemy orzechami i płatkami migdałowymi.

Komosa ryżowa z jabłkiem i cynamonem

Komosa ryżowa z jabłkiem i cynamonem. Ciekawa opcja na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Niewiele składników, a mnóstwo wartości odżywczych. Komosa ryżowa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także witamin i składników mineralnych. Jest nieco specyficzna w smaku, nie wszystkim przypada do gustu. Warto jednak spróbować i wyrobić sobie własną opinię. Mnie smakuje! :-)

Składniki:

1/2 szklanki komosy ryżowej ugotowanej w 1 szklance wody

1 średnie jabłko

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki cukru wanilinowego

1 łyżeczka cukru

50g rodzynek namoczonych w gorącej wodzie

50g płatków migdałowych

1 łyżka pestek słonecznika

Jabłko obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy do rondelka, dusimy pod przykryciem do miękkości. Jeśli potrzeba, dodajemy odrobinę wody, aby jabłko nie przywierało do dna garnka. Pod koniec gotowania dodajemy cynamon i cukier. Do ugotowanej komosy dodajemy prażone jabłko, namoczone, odsączone rodzynki, pestki słonecznika i płatki migdałowe. Mieszamy.

Buraczkowa pasta do chleba

Buraczkowa pasta do chleba. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego hummusu. Buraki są niskokaloryczne, zawierają antocyjany, które sprawiają, że wolniej się starzejemy, poprawiają odporność i zapobiegają występowaniu nowotworów. Co więcej, świetnie smakują i nadają się do wielu potraw. U mnie dzisiaj w postaci pasty do chleba zagęszczonej magicznym składnikiem, który w smaku jest słabo wyczuwalny. Biała fasola zawiera duże ilości białka, potas, wapń i fosfor. Zmiksowana nadaje paście aksamitnej, konsystencji. Polecam na pełnowartościową, dietetyczną przekąskę. 

Składniki:

3 buraki ugotowane w mundurkach i obrane

1/4 cebuli

1/4 jabłka

1 puszka białej fasoli

2 ząbki czosnku

kilka gałązek świeżego tymianku

sól, pieprz

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

oliwa

Ugotowane i obrane buraczki kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Cebulkę obieramy i siekamy i chwilkę podsmażamy na patelni na odrobinie rozgrzanej oliwy, wrzucamy do blendera. Jabłko bez skórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do blendera. Dodajemy obrany czosnek, kilka listków tymianku, sól, pieprz i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę.

Jesienne smoothie dyniowe

Jesienne smoothie dyniowe

Gęste, aromatyczne i mocno odżywcze smoothie dyniowe na jesienne poranki. Nieco mdły smak dyni zrównoważyłam sokiem z grejpfruta i podkręciłam syropem klonowym. Po dodaniu pachnących przypraw korzennych, powstał aksamitny napój o słonecznym kolorze w sam raz na poprawę humoru w szare, deszczowe dni. W wersji wegańskiej mleko i jogurt możecie zastąpić dowolnym mleczkiem roślinnym np. kokosowym, czy ryżowym. 

Składniki:

100g obranej i pokrojonej w kostkę dyni

100ml mleka

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

sok wyciśnięty z 1/4 grejpfruta

syrop klonowy

cynamon, imbir, gałka muszkatołowa

1 łyżeczka nasion chia

Dynię gotujemy w mleku do miękkości. Studzimy, blendujemy na mus. Dodajemy jogurt, syrop klonowy, przyprawy i sok z grejpfruta. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce. Podajemy z nasionami chia.

Bircher muesli

Bircher muesli

Bircher muesli zostało wymyślone ok. 1900 roku przez szwajcarskiego lekarza Maximiliana Bircher. Do tej pory danie to stanowi popularne śniadanie w Szwajcarii i Niemczech. Płatki owsiane wymagają czasu, aby zmięknąć, dlatego najlepiej zalać je wodą już wieczorem, aby rano, szybko po wstaniu, cieszyć się doskonałym, pełnowartościowym śniadankiem. Aby uniknąć glutenu, użyjcie bezglutenowych płatków owsianych. W zależności od pory roku i dostępności owoców, możemy wykorzystać świeże lub mrożone. U mnie dzisiaj ze świeżym kiwi i zamrożonymi w lecie malinami i wiśniami. 

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych

5 suszonych daktyli

5 suszonych moreli

1 łyżka jagód Goji

1,75 szklanki wody

1/4 szklanki soku jabłkowego

3 łyżki soku z cytryny

1 kiwi

kilka malin

kilka wydrylowanych wiśni

200ml gęstego jogurtu naturalnego

Płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone morele i daktyle oraz jagody Goji. Zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy i zostawiamy na noc. Rano dodajemy sok jabłkowy i cytrynowy i dokładnie mieszamy. Podajemy z jogurtem i owocami sezonowymi lub mrożonymi.

Omlet z łososiem, koperkiem i kremowym serkiem

Omlet z łososiem, koperkiem i kremowym serkiem

Omlet z łososiem, koperkiem i kremowym serkiem. Fantastyczne bezglutenowe śniadanie. Omlet jest takim daniem, które idealnie nadaje się na śniadanie, gdy jesteśmy sami w domu. Jedna patelnia, jedna osoba, jeden omlet. Wykorzystując swoją „samotność”, przygotowałam obłędnego omleta z łososiem i koperkiem, którego każdy następny kęs smakował jeszcze bardziej niż poprzedni. Tym sposobem wprawiłam się w cudowny nastrój na następnych parę godzin. Cudo! 

Składniki:

2 jajka

25g wędzonego łososia

1 łyżka kremowego serka np. Philadelphia

koperek

sól

masło

1 całe jajko i 1 żółtko chwilę miksujemy, aby nabrało puszystości. Dodajemy szczyptę soli, trochę koperku i pokrojonego łososia. W oddzielnej miseczce ubijamy pozostałe białko na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą żółtkowo-łososiową. Odrobinę masła roztapiamy na patelni. Wlewamy masę jajeczną i podsmażamy do ścięcia. Ostrożnie przerzucamy na drugą stronę i podsmażamy 1min. Przekładamy na talerz, podajemy z serkiem kremowym.

Orzechowa granola z owocamiOrzechowa granola z owocami

Totalnie obłędna orzechowa granola z owocami przygotowana nieco inaczej niżtradycyjna, która najczęściej gości na moim śniadaniowym stole. Granola jest dosyć słodka, z powodzeniem można odjąć z przepisu nieco cukru. Suszone owoce dodajcie dopiero po upieczeniu, do gotowej już granoli, żeby nie wyschły i nie stwardniały. Orzechowa granola jest świetną alternatywą dla owsianki – w słoiku może stać bardzo długo, a dodanie jej do mleka czy jogurtu zajmuje tylko, tak cenną o poranku, sekundkę.

Składniki:

50ml oleju rzepakowego

50ml miodu

40g brązowego cukru

szczypta soli

2 szklanki płatków owsianych górskich

1 szklanka otrębów owsianych

2 łyżki ziaren sezamu

2 łyżki płatków migdałowych

70g grubo posiekanych orzechów laskowych

garść suszonej żurawiny

garść pokrojonej suszonej moreli

Olej, miód, cukier i sól umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia składników. Płatki, otręby, sezam, migdały i orzechy wsypujemy do miski, wlewamy przygotowany syrop i dokładnie mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pieczemy 30min. w piekarniku nagrzanym do 150oC, co jakiś czas mieszając. Po upieczeniu dodajemy suszone owoce, studzimy i przekładamy granolę do słoika.

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Pyszne domowe masło orzechowe, smakujące lepiej niż sklepowe, a niezawierające podejrzanych składników, których nazw ciężko wymówić. W wersji zupełnie dietetycznej, możecie zrezygnować z dodatków i pozostać wyłącznie przy zblendowanych orzechach. Wtedy otrzymacie wersję wegańską i bezglutenową.  Ja dodałam odrobinę soli, cukru i masła – w końcu są Święta ;-) Krem zapakowany w elegancki słoiczek będzie smacznym prezentem świątecznym dla najbliższych fanów masła orzechowego. Nic dodać, nic ująć. 

Składniki:

200g prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych

szczypta soli

3/4 łyżeczki cukru

1 łyżka masła

Orzechy blendujemy przez ok. 7min. do momentu aż zaczną wypuszczać tłuszcz i zmieniać konsystencję z piaskowej na kremową. Gdy masa zacznie przypominać krem, dodajemy sól, cukier i masło i miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku, w lodówce.

Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa

Pyszna, pikantna salsa pomidorowa w wersji imprezowej do maczania chipsów, a dietetycznej – do warzyw. Banalna w przygotowaniu, aż szkoda kupować mocno przetworzoną sklepową wersję. Kwaskowe pomidory, chrupiąca papryka i delikatnie słodka szalotka…mmm pycha!

Składniki:

400g pomidorów pelati z puszki

2 cebulki szalotki

1/4 papryki zielonej

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

2 łyżki octu spirytusowego

kilka kropel sosu tabasco

cukier, sól, pieprz

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Pomidory razem z zalewą przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę zieloną paprykę, kilka kropli sosu tabasco, czosnek granulowany, szczyptę soli i szczyptę pieprzu, odrobinę cukru oraz ocet. Gotujemy bez przykrycia przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulkę i gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną (przez sitko), mieszamy i ponownie zagotowujemy. Studzimy.

Guacamole

Guacamole

Delikatny dip na bazie awokado, popularnie zwany guacamole. Awokado jest najbardziej kalorycznym owocem, ale zawiera dużą ilość kwasu oleinowego, który obniża poziom cholesterolu we krwi i potas, odpowiedzialny za regulację ciśnienia krwi. Guacamole doskonale smakuje podane w towarzystwie chipsów kukurydzianych nachos. 

Składniki:

2 dojrzałe awokado

1 pomidor

sok wyciśnięty z 1 limonki

1 ząbek czosnku

kilka kropli sosu tabasco

sól

Awokado obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy sok z limonki, mieszamy. Pomidora sparzamy, pozbawiamy skórki i pestek wraz z sokiem. Kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy razem z pomidorem do awokado i mieszamy. Doprawiamy solą i sosem tabasco.

Koreczki caprese

Koreczki caprese

Pamiętacie caprese z kolorowych, działkowych pomidorków? Dzisiaj wariacja na jej temat. Imprezowe koreczki. Pyszne, pięknie wyglądające, rozpływające się w ustach. Po prostu. 

Składniki:

1 op. mini kulek mozarella

100g pomidorków koktajlowych

1/2 pęczka bazylii

gęsty sos balsamico

Pomidorki myjemy, kroimy na pół. Kuleczki mozarelli kroimy na pół. Nabijamy na wykałaczkę kolejno: pomidorka, listek bazylii, mozarellę. Układamy na talerzu. Przed podaniem polewamy sosem balsamico.

Grissini z rucolą i szynką szwarcwaldzką

Grissini z rucolą i szynką szwarcwaldzką

Super przekąska i ładna dekoracja imprezowego stołu. Grube, włoskie paluchy Grissini z dodatkiem rucoli i szynką szwarcwaldzką. Fajne, klasyczne połączenie!

Składniki:

250g grubych paluchów Grissini

100g szynki szwarcwaldzkiej

rucola

Na górną część każdego palucha nakładamy rucolę i owijamy szynką, tak aby rucola wystawała znad szynki niczym „włosy”. Wkładamy do słoika i ustawiamy na imprezowym stole.

Napój z karobu bez laktozy, glutenu i cukru

Napój z karobu bez laktozy, glutenu i cukru

Karob, inaczej nazywany mączką chleba świętojańskiego jest naturalnym źródłem wapnia, żelaza, potasu, ryboflawiny i pirydoksyny. Jest cudownym zamiennikiem kakao i czekolady. Z karobu przygotowałam napój bez dodatku cukru na bazie bezlaktozowego mleka. Polecam Ekologiczny Karob firmy Symbio.

Składniki:

200ml mleka bez laktozy

2 łyżeczki Ekologicznego Karobu Symbio

2 łyżeczki nasion chia

Mleko dokładnie mieszamy z karobem. Dodajemy nasiona chia. Schładzamy w lodówce.

Kokosowa owsianka z bananem i kurkumą

Kokosowa owsianka z bananem i kurkumą

Ciekawa kokosowa owsianka z bananem i kurkumą. Kurkuma poprawia pracę mózgu i wątroby, pomaga w zaburzeniach przewodu pokarmowego i wzmacnia odporność. W owsiance jej smak jest mało wyczuwalny, ale kolor dość wyraźny. Razem z kokosem i bananem owsianka stanowi smaczne i mocno odżywcze śniadanie. Koniecznie spróbujcie płatków kokosowych Symbio - są bardzo aromatyczne i mają cudowną chrupiącą strukturę! Bomba!

Składniki:

50g płatków owsianych górskich

50g wiórków kokosowych

200ml mleka

1/2 dojrzałego banana

szczypta kurkumy

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka cukru wanilinowego

2 łyżki płatków kokosowych Symbio

Do rondelka wsypujemy płatki owsiane i wiórki kokosowe. Zalewamy mlekiem. Dodajemy pokrojonego w plasterki banana, cukry i kurkumę. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu osiągnięcia pożądanej gęstości. Podajemy z płatkami kokosowymi Symbio.

Karmelowa owsianka z bananem i orzechami Pekan

Karmelowa owsianka z bananem i orzechami Pekan

Wyśmienita, ani trochę dietetyczna ;-) owsianka. Na swoje usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że jadłam ją zaraz po ostrym biegowym treningu. Mocno karmelowa, z bananem i cudownymi orzechami Pekan firmy Symbio. Warto trenować, żeby móc jeść takie smakołyki bez wyrzutów sumienia!

Składniki:

1/2 szklanki płatków owsianych górskich

1 szklanka mleka

1 łyżka gotowej masy kajmakowej

1 banan

garść orzechów Pekan firmy Symbio

Płatki owsiane wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem, podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy masę kajmakową i połowę pokrojonego w półtalarki banana, kilka orzechów i gotujemy cały czas mieszając, aż owsianka zacznie gęstnieć. Gdy uzyska pożądany stan, przekładamy do miseczki, dekorujemy pozostałą częścią banana i posypujemy orzechami.

Budyń z kaszy jaglanej z daktylami, karobem i truskawkami

Budyń z kaszy jaglanej z daktylami, karobem i truskawkami

Bardzo odżywczy i na długo zapewniający uczucie sytości budyń z kaszy jaglanej. Zmiksowany na gładko przypomina krem, a przygotowany za pomocą blendera o nieco mniejszej mocy jest niczym twarożek. Budyniu nie trzeba dosładzać, karob jest wystarczająco słodki. Ja dodałam odrobinę syropu klonowego, żeby nadać mu nieco orzechowego aromatu. Jeśli użyjecie mleka roślinnego, będzie wegańskim smakołykiem. Pyszny!

Składniki:

1/3 szklanki kaszy jaglanej

2 szklanki dowolnego mleka

5 daktyli

1 łyżka syropu klonowego

2 łyżki karobu Symbio

1/2 łyżeczki soli

truskawki

Mleko i kasze umieszczamy w rondelku. Dodajemy sól, pokrojone daktyle i syrop klonowy. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20min., do momentu aż kasza zmięknie, a mleko trochę odparuje. Dodajemy karob Symbio. Blendujemy na gładką masę. Podajemy na gorąco lub na zimno, z pokrojonymi trukawkami.

Truskawkowo-bananowy chia dżem

Truskawkowo-bananowy chia dżem

Super prosty, smaczny i zdrowy dżem z nasion chia. Banan nadaje słodyczy, dlatego jeśli lubicie dżemy niskosłodzone, z powodzeniem możecie pominąć cukier. Nasiona chia zapewniają galaretowatą, smarowną konsystencję. Dżem świetnie smakuje na kanapkach oraz jako dodatek do jogurtu naturalnego.

Składniki:

200g truskawek

200g drylowanych wiśni

1 banan

2 łyżki nasion chia

ew. cukier do smaku

Truskawki i wiśnie wkładamy do garnuszka i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Mrożone owoce wcześniej rozmrażamy. Dodajemy pokrojonego w plasterki banana. Gotujemy chwilę, aż owoce zaczną się rozpadać. Delikatnie studzimy, blendujemy na gładki mus. Jeśli chcecie, możecie dodać odrobinę cukru. Do musu dodajemy nasiona chia, mieszamy. Dżem przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki. Po ok. 2h dżem powinien mieć już odpowiednią konsystencję.

Kawa mrożona słodzona karobem

Kawa mrożona z karobem

Idealna na upalny dzień, delikatnie słodka kawa mrożona. Kawę posłodziłam karobem – mączką chleba świętojańskiego, dzięki temu poza słodyczą, zyskała również kakaowego aromatu. Koniecznie podajcie z dużą ilością lodu. 

Składniki:

150ml mocnej zaparzonej i wystudzonej kawy

50ml śmietanki kremówki

1 łyżka karobu Symbio

kostki lodu

Kawę przed wystudzeniem mieszamy z karobem Symbio. Do szklanki wlewamy śmietankę, wrzucamy kostki lodu, dopełniamy kawą.

Kokosowo-bananowa jaglanka

Kokosowo-bananowa jaglanka

Cudowna aksamitna jaglanka do przygotowania w zaledwie 5min. Na bezglutenowe śniadanie lub zdrową kolację po treningu. Banan nadaje słodyczy, jednak w razie potrzeby można dodać odrobinę cukru. Gęsta, pożywna, pyszna. Spróbujcie płatków marki Kupiec - są doskonałe!

Składniki:

50g płatków jaglanych Kupiec

200ml mleka

1/2 banana

2 łyżki wiórków kokosowych

dowolne owoce do dekoracji

Do rondelka wsypujemy płatki, zalewamy mlekiem i dodajemy rozgniecionego na mus banana. Gotujemy cały czas mieszając, do uzyskania pożądanej gęstości. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe. Podajemy z owocami.

Hummus marchewkowy

Hummus marchewkowy

W ostatnim czasie hummus stał się super popularną przekąską. Wariacji na jego temat jest całe mnóstwo – z suszonymi pomidorami, groszkiem, czy bobem. Ja dzisiaj przygotowałam pastę z ciecierzycy z marchewką – delikatnie słodki, o bajecznie pomarańczowej barwie. Podstawą dobrego hummusu jest ciecierzyca i wysokiej jakości pasta sezamowa tahini. Ja polecam tahini Primavika - 100% sezamu, żadnych dodatków. Z nią hummus wychodzi bezbłędnie! :-)

Składniki:

1 duża ugotowana marchewka

200g gotowanej ciecierzycy

1 ząbek czosnku

1 łyżka pasty sezamowej tahini Primavika

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

50ml oliwy z oliwek

sól

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i sokiem z cytryny.

Placki z jabłkiem i masłem orzechowym

Placki z jabłkiem i masłem orzechowym

Szybka przekąska lub podwieczorek. Zwyczajne placuszki z jabłkiem, ale z niezwyczajnym dodatkiem masła orzechowego Primavika. Uwielbiam to masło i mogłabym je dodawać niemal do wszystkiego lub jeść łyżkami wprost ze słoiczka! W 100% składa się z orzeszków arachidowych, zawiera mnóstwo białka i zdrowych tłuszczy, jest więc idealną przekąską dla sportowców. Moim (mało sportowym ;-)) placuszkom nadaje nietypowego, nieco wytrawnego i intensywnie orzechowego aromatu. Pychota!

Składniki:

250ml mleka

160g mąki

1 łyżka masła orzechowego Primavika

1 jajko

2 łyżki cukru

1 jabłko

olej rzepakowy

Mleko mieszamy z mąką, masłem, jajkiem i cukrem na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli potrzeba, dodajemy mleko lub mąkę. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki jabłko. Mieszamy. Placki smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.

Czekoladowe batony gryczane z kokosem

Gryczane batony czekoladowe z kokosem

Cudowne, zdrowe, chrupiące batony czekoladowe. Z ekspandowanej gryki i gorzkiej czekolady wysokiej jakości. Aby nadać wyrazistego charakteru, dodałam mixu orzechowego Primavika. Doskonała przekąska, gdy nachodzi ochota na coś słodkiego. Mały grzeszek. 

Składniki:

ekspandowane ziarno gryki

wiórki kokosowe

kandyzowana kostka kokosowa

100g gorzkiej czekolady

1 łyżka mixu orzechowego crunchy Primavika

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Grykę mieszamy z wiórkami i kostką kokosową, dodajemy mix orzechowy, mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wszystko razem łączymy. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy przygotowaną masę, wyrównujemy i mocno dociskamy, przykrywając pozostałymi fragmentami papieru do pieczenia. Schładzamy w lodówce przez ok. 3h Kroimy na batony.

Owsianka z białym makiem i gruszką

Owsianka z białym makiem i gruszką

Doskonała, prosta, ale i zaskakująca owsianka z białym makiem i gruszką. Pyszna i niebanalna. Biały mak Symbio przyjemnie chrupie i nadaje orzechowego aromatu, ale nie zostaje między zębami. Nic dodać, nic ująć. Polecam na śniadanie i kolację. 

Składniki:

1/2 szklanki płatków owsianych górskich

200ml mleka

1,5 łyżki białego maku Symbio

1,5 łyżeczki cukru

1 gruszka

Płatki owsiane i biały mak wsypujemy do rondelka. Zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu. W trakcie, dodajemy połowę obranej i pokrojonej w drobną kostkę gruszki. Gotujemy do osiągnięcia pożądanej gęstości, cały czas mieszając. Dosładzamy do smaku. Podajemy z pokrojoną surową połową gruszki.

Hummus z dynią

Hummus z dynią

Smaczny, oryginalny hummus z pieczoną dynią, doskonały na w sezonie jesiennym. Żeby przyspieszyć przygotowanie, można użyć ciecierzycy z puszki. Ja jednak polecam ciecierzycę firmy Kupiec - wymaga namoczenia i ugotowania, ale warto – hummus wychodzi bezbłędnie!

Składniki:

200g ciecierzycy Kupiec

1 ząbek czosnku

100g pieczonej dyni

sok z 1/2 cytryny

sól, pieprz

70ml oliwy z oliwek

Ciecierzycę moczymy przez noc, rano odcedzamy i gotujemy ok. 40min. do miękkości. Dynię obieramy, kroimy w kostkę i pieczemy do miękkości. Ciecierzycę i dynię studzimy i miksujemy z czosnkiem i na jednolitą masę. Dolewamy sok z cytryny i doprawiamy. Stopniowo wlewamy oliwę, cały czas miksując i obserwując jak zmienia się konsystencja – pasta nie może być zbyt rzadka.

Bananowe leniwe ze słonym karmelem

Bananowe leniwe ze słonym karmelem

Szalona wariacja na temat tradycyjnych leniwych. Kluseczki z dodatkiem puree z banana, podane z solonym karmelem, który wychodząc ze słoiczka cudownie się ciągnie, żeby zaraz potem, w kontakcie z gorącym przysmakiem nieco się rozpuścić i spłynąć. Pyszne, mięciutkie „coś innego”. 

Składniki:

275g półtłustego twarogu

1 jajko

120g mąki

1 rozgnieciony na puree banan

Do podania:

bułka tarta

masło

1 łyżka solonego karmelu

Z twarogu, mąki, jajka i banana zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Podsypujemy mąką, jeśli potrzeba. Z ciasta rolujemy wałeczek, kroimy na nieduże kluseczki. Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, czekamy aż wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3min. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze. Podajemy z roztopionym masłem, z bułką tartą i solonym karmelem.

Jaglanka z jabłkiem i orzechami

Jaglanka z jabłkiem i orzechami

Jaglanka z płatków jaglanych Kupiec z jabłkiem i orzechami. Szybkie i bardzo odżywcze śniadanie. Konsystencją przypomina budyń z chrupiącymi kawałkami jabłka. I to wykończenie orzechami i jagodami Goji, mmm! Pyszna!

Składniki:

50g płatków jaglanych Kupiec

1/2 jabłka

1 łyżka pasty sezamowej tahini

200ml mleka

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

kilka orzechów włoskich

kilka jagód Goji

Do rondelka wsypujemy płatki, obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko, zalewamy mlekiem i dodajemy tahini. Gotujemy ciągle mieszając, do osiągnięcia pożądanej gęstości. Dodajemy imbir i cukier do smaku. Podajemy z orzechami i jagodami Goji.

Kokosowa granola

Kokosowa granola

Mocno kokosowa granola, pełna kokosa w praktycznie każdej możliwej postaci – wiórków, płatków, kostek i błonnika firmy Look Food. Przepyszna na śniadanie, z jogurtem naturalnym i kawałkami świeżego ananasa. 

Składniki:

200g płatków owsianych górskich

50g wiórków kokosowych

50g płatków kokosowych

50g kostek z kandyzowanego kokosa

50g błonnika kokosowego Look Food

2 łyżki miodu

2 łyżki syropu z agawy

Suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy miód i syrop z agawy i dokładnie mieszamy. Całość rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Zapiekamy przez ok. 12min. w piekarniku nagrzanym do 180oC, uważając żeby granola się nie spaliła (czas pieczenia zależy od możliwości piekarnika). Studzimy.

Mrożona latte z ajerkoniakiem

Mrożona latte z ajerkoniakiem

Na przekór zimie, postanowiłam przygotować kawę mrożoną. Pozostając jednak w chłodnym klimacie, dodałam do niej ajerkoniak, który kojarzy się ze zbliżającymi świętami. Kawa ze sporą ilością mleka i jeszcze większą – kostek lodu.  Całość polecam zwieńczyć odrobiną bitej śmietany. Aromatyczna i pobudzająca. Brrr zimna, ale jakże pyszna! 

Składniki:

1 torebka kawy zbożowej Inka z orkiszem

100ml mleka

50ml ajerkoniaku

50ml śmietanki 30%

Torebkę kawy zaparzamy w 150ml wrzącej wody. Studzimy. Wysoką szklankę wypełniamy do 3/4 wysokości lodem. Śmietankę ubijamy na sztywno. Mleko mieszamy z ajerkoniakiem. Do szklanki wypełnionej lodem wlewamy ostudzoną kawę, dopełniamy mlekiem z ajerkoniakiem. Podajemy z ubitą śmietanką.

 Zapiekana kanapka z jajkiem i pastą tahini

Wyjątkowa zapiekana kanapka z jajkiem i pastą sezamową tahini. Niepowtarzalny orientalny smak, delikatnie słodka od bakalii bułka i wylewające się żółtko tworzą eksplozję smaków. Nietypowe połączenie, dla koneserów ciekawych śniadań na ciepło. 

Składniki:

1 bułka bakaliowa z rodzynkami, sezamem, orzechami

1 łyżka pasty sezamowej tahini Bakra

2 jajka

2 łyżki tartego sera mozzarella

ketchup

tymianek, oregano

sól

Bułkę kroimy w poprzek na pół. Obie połówki smarujemy pastą sezamową. Na każdą z nich delikatnie wybijamy po jednym jajku. Odrobinę solimy i doprawiamy ziołami. Posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika na ok. 15min., do czasu aż ser się rozpuści, a białko jajka zetnie. Wyjmujemy, podajemy z ketchupem.

Sos karmelowy z solą morską

Sos karmelowy z solą morską

Słodziutki, pyszny, aksamitny sos karmelowy z solą morską. Fajny dodatek do lodów, babeczek, czy sernika. Połączenie karmelu z solą podbija amerykański rynek, smakuje i zaskakuje. Sól zarówno podkreśla słodki smak, jak i nadaje ciekawego charakteru. Spróbujcie koniecznie. W szklanej, szczelnie zamkniętej butelce może spędzić w lodówce nawet kilka tygodni. 

Składniki:

3 łyżki brązowego cukru

3 łyżki wody

3 łyżki śmietanki kremówki

3 łyżki masła

szczypta soli morskiej

Cukier umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż zacznie się rozpuszczać i delikatnie ciemnieć. Uważając, dolewamy wodę. Mieszamy do rozpuszczenia cukru, dolewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia. Dodajemy szczyptę świeżo zmielonej soli morskiej.

Cytrynowe pancakes z makiem

Cytrynowe pancakes z makiem

Co powiecie na śniadanie na słodko? Proponuję mięciutkie, puszyste pancakes z makiem o delikatnym aromacie cytrynowym. Cudownie smakują polane syropem z agawy, który częściowo spływa po brzegach naleśników, a częściowo w nie wsiąka. Przy okazji polecam też i przypominam pancakes z płatkami owsianymi klik.

Składniki:

160g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka cukru

250ml mleka

1 jajko

3 łyżki roztopionego masła

kilka kropel aromatu cytrynowego

1 łyżka maku

syrop z agawy EkoWital

Suche składniki wsypujemy do miski. Dodajemy jajko, mleko, masło i aromat cytrynowy. Mieszamy do połączenia składników. Na suchej, rozgrzanej patelni smażymy okrągłe pancakes z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy polane syropem z agawy.

Kokosowe leniwe

Kokosowe leniwe

Dzisiaj zapraszam na kokosowy zawrót głowy. Śnieżnobiałe, delikatne leniwe z dodatkiem mąki kokosowej, podane z posypką z wiórków kokosowych przyrządzoną na oleju kokosowym. Czy może być bardziej kokosowo? Polecam, gdy chcecie przygotować szybki podwieczorek, a macie ochotę „podrasować” trochę tradycyjne leniwe. 

Składniki:

250g sera białego

80g mąki kokosowej

80g mąki pszennej

1 jajko

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka masła

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki wiórków kokosowych

cukier

Z sera białego, jajka i dwóch rodzajów mąk zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Formujemy wałeczek, który następnie kroimy na niewielkie kluseczki. W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Wrzucamy leniwe, czekamy aż wypłyną, po czym gotujemy jeszcze 3min. Na patelnię wsypujemy bułkę tartą i wiórki kokosowe, dodajemy cukier, masło i olej kokosowy i podgrzewamy do momentu, aż składniki się połączą. Kluseczki wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, podajemy z posypką z patelni.

Frittata z batatami, papryką i serem feta

Frittata z batatami

Frittata jest włoskim rodzajem omleta, pełnym warzyw, często z dodatkiem sera. Ja dzisiaj do jego przygotowania użyłam obłędnie pomarańczowego batata, czerwonej papryki i słonego, białego sera feta. Stosunkowo dietetyczna przekąska, lecz sycąca na długie godziny. Dobra zarówno na gorąco, jak i na zimno. Poniżej przepis na omlet dla jednej osoby, jednak zwiększając ilość warzyw i jajek, możecie przygotować swoją frittatę wyższą i pokroić ją na trójkąty dla kilku osób. 

Składniki:

1/4 średniego batata

1 szalotka

1/4 czerwonej papryki

ser feta do posypania

2 jajka

sól, pieprz, papryka ostra

oliwa z oliwek

Batata myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Nie trzeba go obierać. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy przygotowanego batata, przykrywamy pokrywką i podsmażamy. Szalotkę siekamy, paprykę kroimy w wąskie paseczki. Dodajemy do batata. Wszystko razem smażymy pod przykryciem do miękkości. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy. Patelnię odkrywamy, wlewamy jajka. Smażymy co jakiś czas poruszając patelnią, do momentu, aż jajka się zetną. Pod koniec smażenia posypujemy fetą i przykrywamy na 2 minuty pokrywką. Podajemy na gorąco.

Owsianka z jabłkiem i miodem

Owsianka z jabłkiem i miodem

Owsianka z jabłkiem i miodem. Przygotowana inaczej niż klasyczna. Płatki owsiane wrzuciłam do zagotowanego mleka z miodem i zdjęłam z ognia do napęcznienia. Można ją zostawić pod przykryciem na całą noc i zjeść rano na zimno lub krótko podgrzać cały czas mieszając. Bardzo dobra, sycąca i mocno odżywcza. Smacznego!

Składniki:

250ml mleka

60g płatków owsianych górskich

1 łyżka miodu

1/4 jabłka

1 garść suszonej żurawiny

Mleko zagotowujemy z miodem. Wsypujemy żurawinę i płatki owsiane, mieszamy i zestawiamy z ognia. Pozostawiamy pod przykryciem na noc. Jeśli chcemy zjeść owsiankę na ciepło, to przed podaniem podgrzewamy w rondelku. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do owsianki, mieszamy.

Matcha bubble tea

Matcha bubble tea

Znacie bubble tea? Ja jestem jej wielką fanką. Gdy jest ciepło, lubię orzeźwiającą, owocową, gdy chłodniej – wolę mleczną. Rzadko kiedy przygotowuję ją sama, tapiokę gotuje się dość długo i trzeba ją często mieszać, żeby się nie sklejała i żeby była idealnie szklista. Zwykle wśród moich znajomych łatwiej rzucić hasło „Idziemy na bubla?” i chwilę potem delektować się doskonale przygotowaną herbatą. Dzisiaj jednak postanowiłam trochę powalczyć, wyciągnęłam moje zapasy herbaty matcha i przygotowałam wersję domową. Spróbujcie i Wy!

Składniki:

1 garść białej tapioki

1 czubata łyżeczka herbaty matcha

100ml mleka

1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

syrop z agawy lub inne słodziwo do smaku

Tapiokę gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Herbatę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody, dodajemy syrop z agawy, mieszamy trzepaczką lub mieszadełkiem do spieniania mleka i studzimy. Mieszamy z zimnym mlekiem i jogurtem. Przygotowaną tapiokę wrzucamy do szklanki. Zalewamy przygotowaną herbatą z mlekiem. Schładzamy lub podajemy z kostkami lodu.

Smoothie bananowe z herbatą matcha i awokado

Smoothie bananowe z awokado

Smoothie bananowe z herbatą matcha i awokado to doskonała i pełna wartości odżywczych przekąska. Idealnie gęsta i sycąca, świetna po treningu siłowym lub długim wybieganiu. Smoothie powinno być dobrze schłodzone i przygotowane z mocno dojrzałego banana i awokado. Zapewniam, że smak Was nie zawiedzie!

Składniki:

1 dojrzały banan

1/2 miękkiego awokado

1 łyżka syropu z agawy

1 łyżeczka herbaty matcha

1 łyżka jogurtu

50ml mleka

Wszystkie składniki blendujemy na gładkie smoothie. Schładzamy w lodówce.

Japońskie naleśniki

Japońskie naleśniki

Japońskie naleśniki, zwane też hotcakes to puszysty smakołyk na śniadanie lub podwieczorek. Dość wymagające, jeśli chodzi o przygotowanie, bo niezbędne są metalowe obręcze, w których możemy je usmażyć i niezwykła precyzja, żeby z jednej strony ich nie spalić, a z drugiej – nie pozostawić surowego wnętrza. Dobre, choć według mnie, nieurzekające. Ja wolę tradycyjne placki z jabłkiem, ale wierzę, że na blogu znajdą się koneserzy nowych smaków i wyzwań kulinarnych.

Składniki:

210ml mleka

2 jajka

kilka kropel aromatu waniliowego

1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

240g mąki

40g cukru

Jajka ubijamy z mlekiem i aromatem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Odstawiamy na 15min. Rozgrzewamy patelnię, przygotowujemy okrągłe obręcze, w których będzie można usmażyć naleśniki. Można je posmarować masłem i posypać delikatnie mąką. Obręcze kładziemy na nieprzywierającej patelni i nakładamy do każdej przygotowane ciasto do 3/4 wysokości. Smażymy z jednej strony na złoty kolor, po czym energicznie przewracamy na drugą, aby ciasto się nie wylało. Ogień nie może być zbyt duży, bo naleśniki spalą się z wierzchu i zostaną surowe w środku. Gotowe przekładamy na talerz, zdejmujemy obręcze, podajemy z cukrem pudrem, syropem klonowym lub owocami.

Jaglanka ze smażonym jabłkiem

Jaglanka ze smażonym jabłkiem

Jaglanka przygotowana z kaszy jaglanej z prażonym na maśle jabłkiem i cynamonem. Szybkie, sycące śniadanie, które nada Wam energii na kilka ładnych godzin. Jaglanka z natury jest bezglutenowa, ale jeśli chcecie, żeby danie było również wegańskie, mleko krowie zastąpcie roślinnym. Pyszna i zdrowa. 

Składniki:

100g ugotowanej kaszy jaglanej

200ml mleka

1 łyżka cukru

1 jabłko

1 łyżeczka masła

1/3 łyżeczki cynamonu

Ugotowaną kaszę wkładamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na wolnym ogniu, czekając, aż nieco zgęstnieje. Dodajemy cukier, mieszamy. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy jabłko, dodajemy cynamon. Krótko smażymy, aż zmięknie. Podajemy z przygotowaną wcześniej jaglanką.

Bananowo-brzoskwiniowa smoothie bowl z awokado

Bananowo-brzoskwiniowa smoothie bowl

Ostatnio, zwłaszcza w zachodnich kręgach, powstała moda na smoothie bowls. Są to dobrze zblendowane owoce z dodatkiem mleka krowiego lub roślinnego udekorowane granolą, świeżymi lub suszonymi kawałkami owoców, czy orzechami. Mocno odżywcze i sycące śniadanie, które podane w miseczkach z kokosa nada Waszemu porankowi letni smak tropiku. Do przygotowania mojej smoothie bolw użyłam mrożonego banana, brzoskwini i niedużego kawałka awokado, aby jeszcze bardziej wzbogacić miseczkę o wartościowe składniki. Spróbujcie koniecznie – przepyszne!

Składniki:

1 mrożony banan

1 brzoskwinia

1/3 dojrzałego awokado

1 łyżeczka miodu

50ml mleka krowiego lub roślinnego

2 łyżeczki soku z cytryny

Do dekoracji:

starta na tarce gorzka czekolada

granola

płatki kokosa

Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, można dodać więcej mleka. Dekorujemy wedle uznania.

Pieczona owsianka z bananem

Pieczona owsianka z bananem

Uwielbiam owsiankę, ale ta tradycyjna zaczyna mi już wychodzić bokiem ;-) Postanowiłam spróbować czegoś nowego. Czegoś, co będzie zdrowe i sycące. Czegoś, co zaspokoi moją potrzebę na stałą konsystencję potraw, gdy chcę odrobinę ograniczyć spożycie pieczywa. Tak też, zainspirowana amerykańskimi „wynalazkami” postanowiłam przygotować pieczoną owsiankę z bananem. Nie zawiodłam się. Przygotowaną porcję miałam na dwa śniadania, ponieważ można ją jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco. Trochę jak zdrowe ciacho, spróbujcie koniecznie!

Składniki:

160g płatków owsianych górskich

100ml mleka

100ml jogurtu naturalnego

1 jajko

1 łyżka cukru

1 banan

suszona żurawina, płatki kokosowe do dekoracji

Płatki owsiane, mleko, jogurt, roztrzepane jajko i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy 1/2 pokrojonego w kostkę banana. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub 2 małych kokilek. Pieczemy przez 25min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Podajemy z pozostałym, pokrojonym w plasterki bananem i bakaliami.

Truskawkowa smoothie bowl

Truskawkowa smoothie bowl

A u mnie znowu smoothie bowl. Tym razem truskawkowa. Pyszna, aromatyczna, orzeźwiająca. Słodzona syropem z agawy i lekko zabielona mlekiem. W wersji wegańskiej można mleko krowie zamienić na roślinne. Smoothie bowl świetnie sprawdza się na letnie, lekkie śniadanie. Polecam!

Składniki:

200g truskawek

50ml mleka

syrop z agawy EkoWital 

płatki migdałowe

Truskawki z mlekiem blendujemy na gładki krem. Dosładzamy do smaku syropem z agawy. Podajemy z płatkami migdałowymi i plasterkami truskawek.

Zupa truskawkowa z makaronem kasztanowym

Zupa truskawkowa

Zupa owocowa kojarzy mi się z wakacjami na Babcinej działce. Zwykle podawana na zimno z makaronowymi muszelkami fajnie orzeźwiała w upalny dzień. Tą samą „zupę”, jak nie została zjedzona, wypijaliśmy później jak kompot. Taki smak dzieciństwa. Dzisiaj jakoś nabrałam na nią ochotę. Błyskawicznie zagotowałam truskawki z wodą i cukrem, do tego słodkawy, kasztanowy makaron, który nadaje nieco wykwintnego charakteru i pyszne, lekkie danie gotowe.  

Składniki:

500g truskawek

1l wody

80g cukru (lub do smaku, w zależności od słodkości truskawek)

makaron Bartolini z mąką kasztanową

Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy. Dosładzamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15min., aż truskawki nieco się rozpadną i oddadzą cały aromat wywarowi. W oddzielnym garnku gotujemy makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Zupę podajemy na zimno lub gorąco z makaronem.

Guacamole z zielonego groszku

Guacamole z zielonego groszku

Uwielbiam warzywa w każdej postaci: stanowiące dodatek do dania głównego, na surowo, czy w postaci past do chleba. Są dla mnie inspiracją i zawsze stanowią wyzwanie kulinarne. No bo jak je przygotować, żeby były apetyczne, a zarazem zaskakujące? Żeby zachowały pełnię swoich wartości odżywczych i smakowały nawet najbardziej wybrednym podniebieniom? Kiedy nie mam ochoty na długie gotowanie, to wyjmuję z zamrażalnika groszek, chwilę gotuję i zjadam z bułka tartą i masłem. Niby nic, a cieszy. Tym razem, myśląc o kolejnych imprezowych przekąskach, zagrałam „w zielone” na innych zasadach ;-) Przygotowałam guacamole. Tak, z groszku. I bez awokado. Moje guacamole z zielonego groszku miało bajecznie zielony kolor, było jednocześnie kwaskowe i pikantne. Polecam do pasków z surowych warzyw, świeżego pieczywa lub mięsa. Aha, i jeszcze jedno: czy wiesz, że warzywa Bonduelle są dokładnie nadzorowane przez agronomów, od nasiona po gotowy produkt?

Składniki:

400g groszku mrożonego Bonduelle

1 szalotka

1 ząbek czosnku

50ml wyciśniętego soku z cytryny

1 pomidor

1/4 drobno posiekanej czuszki (ostra papryczka)

sól

Rozmrożony groszek blendujemy z sokiem z cytryny na gładką masę. Pomidora sparzamy, pozbawiamy skórki i pesteczek ze środka. Kroimy w drobną kostkę. Szalotkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane warzywa łączymy z przygotowaną pastą z groszku, dodajemy odrobinę czuszki, uważając, żeby nie przesadzić, bo jest bardzo ostra! Solimy do smaku. Podajemy ze świeżą ciabatą lub grzankami.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.