Serniki

Sernik limonkowo – pistacjowy

Lekki, aromatyczny, nieco kwaskowy…Idealny na wiosnę. Z mocno wyczuwalną nutą limonki i delikatnym smakiem pistacji. Niezbyt słodki. Niebiańsko pyszny!

Składniki:

opakowanie ciastek pełnoziarnistych

1 kg zmielonego twarogu

12 dag cukru

¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub takiego, którego lubimy najbardziej)

2 jajka

3 białka

200g niesolonych pistacji

3 limonki

Na dno okrągłej tortownicy wysypujemy pokruszone ciastka. Ser miksujemy z cukrem, ekstraktem waniliowym, jajkami i białkami, które nadadzą lekkości i puszystości masie. Połowę masy łączymy z mocno rozdrobnionymi pistacjami, a drugą – ze startą skórką i sokiem z jednej limonki. Na przygotowany spód wykładamy najpierw zieloną, a następnie białą część. Pieczemy w 150oC przez godzinę. Wystudzony sernik dekorujemy pokrojonymi w plasterki limonkami.

Sernik bananofee

Sernik bananoffee, czyli najlepsze połączenie pod słońcem trzech składników, które w wersji „solo” niczym się nie wyróżniają. Zmielony twaróg, banany i sos karmelowy na spodzie z ciasteczek pełnoziarnistych. Wyśmienity, nieprzesłodzony, cudowny!

Składniki:

120g ciastek pełnoziarnistych

50g roztopionego masła

0,5kg zmielonego twarogu

250g sera mascarpone

120g cukru

łyżka mąki ziemniaczanej

puszka masy kajmakowej

2 banany

200ml śmietany kremówki

łyżka cukru pudru

Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy twaróg i mascarpone. Łączymy z mąką ziemniaczaną. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodać połowę puszki kajmaku. Na dnie tortownicy układamy pokruszone ciasteczka wymieszane ze stopionym masłem. Wylewamy masę serową z kajmakiem, pieczemy 30min. w temperaturze 150oC. Wyjmujemy z piekarnika, układamy pokrojone w plasterki banany i przykrywamy białą masą. Ponownie pieczemy w 150oC, tym razem przez godzinę. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy resztą masy kajmakowej i bitą śmietaną.

Sernik czekoladowo – wiśniowy

Sernik czekoladowo – wiśniowy na spodzie z herbatników petit beurre. Aksamitny, ale dość ciężki i wilgotny. Wiśnie mogą być mrożone, a jeszcze zimne łatwo dają się topić w masie serowej. Ich kwaskowatość idealne balansuje słodycz gorzkiej czekolady. Całość rozpływa się w ustach.

Składniki:

250g herbatników petit beurre

125g roztopionego masła

650g wiśni bez pestek, mrożonych lub świeżych

750g zmielonego twarogu

4 jajka

180g śmietanki kremówki

50ml soku z cytryny

380g cukru

50g rozpuszczonej czekolady

25g kakao

200ml soku z wiśni

Zmielone herbatniki łączymy z masłem i wykładamy na dno tortownicy. Odstawiamy na 20min. do lodówki. Ser ucieramy z 200g cukru, jajkami, śmietanką i sokiem z cytryny. Masę serową dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i rozpuszczoną czekoladę. Przelewamy do tortownicy na przemian brązową i białą część. Wbijamy wiśnie w masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150oC na godzinę. 180g cukru rozpuszczamy w garnku o grubym dnie. Gdy powstanie karmel, dolewamy sok z wiśni. Gotowe ciasto podajemy z sosem.

Sernik z musem truskawkowym i migdałami

Sernik bardzo migdałowy, dość słodki i aromatyczny. Truskawki nadają ładnego wyglądu, ale także świetnie współgrają z likierem Amaretto i płatkami migdałów. Pełnoziarniste ciasteczka na spód są alternatywą dla bardziej pracochłonnego ciasta kruchego. Podwieczorek w słoneczny dzień w ogrodzie, kawa mrożona i wilgotny sernik z truskawkami…wymarzone sobotnie popołudnie :-)

Składniki:

180g pokruszonych ciasteczek pełnoziarnistych

50g roztopionego masła

1kg zmielonego twarogu

4 jajka

160g cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka aromatu migdałowego

2 łyżki likieru Amaretto

100g podprażonych płatków migdałowych

500g truskawek + 50g cukru

Ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem i przekładamy na spód tortownicy. Odstawiamy do lodówki. Twaróg z jajkami, mąką i cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy aromat migdałowy i Amaretto. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód. Oczyszczone i pozbawione szypułek truskawki kroimy na ćwiartki przekładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i gotujemy, co chwilę mieszając, do uzyskania gładkiego musu. Gdy nieco przestygnie, przekładamy delikatnie na masę serową i rozprowadzamy, tworząc fantazyjne wzory. Pieczemy ok. godzinę w temperaturze 150oC. Po wystudzeniu odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem obsypujemy sernik płatkami migdałowymi.

Kremowy sernik z frużeliną wiśniową

Bardzo smaczny i delikatny sernik z frużeliną wiśniową na spodzie z czekoladowego ciasta kruchego. Dodatek białek sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i rozkosznie białe. Słodki smak masy serowej przełamują kwaskowate wiśnie. Całość doskonale smakuje z popołudniową kawą.  

Składniki:

20dag mąki

18dag masła

2 łyżki cukru pudru

3 łyżki naturalnego kakao w proszku

1 jajko

Składniki na masę serową:

750g zmielonego twarogu

5 białek

300ml śmietanki kremówki

12dag cukru

20g mąki pszennej

20g mąki ziemniaczanej

1 opakowanie cukru wanilinowego

Składniki na frużelinę wiśniową:

250g wydrylowanych wiśni

1 łyżeczka żelatyny w proszku rozpuszczona w 2 łyżkach wody

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

3 łyżki cukru

Z podanych składników zagniatamy zwarte ciasto i wykładamy na spód i boki tortownicy o średnicy 23cm. Pieczemy przez ok. 25min. w temperaturze 180oC. Masę serową przygotowujemy miksując krótko wszystkie składniki na puszystą, jednolitą masę. Przekładamy na wystudzony i upieczony spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150oC przez ok. 50min. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem sernika, przygotowujemy frużelinę. Owoce mieszamy z cukrem i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę z wodą, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Gotową frużeliną polewamy sernik.

Kakaowy sernik ze śliwkami

Aksamitny dwukolorowy sernik na spodzie z otrębów pszennych podany z duszonymi śliwkami. Jedną warstwę charakteryzuje mocno kakaowy smak, a drugą – delikatnie cytrynowy. Dół sernika jest nietypowy – suchy i wiórowaty, jednak w połączeniu z kremową masą serową smakuje doskonale. Otręby zapewniają uczucie sytości i są bogatym źródłem błonnika, dlatego pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu. Całość idealnie uzupełniają kwaskowe śliwki zatopione w gęstym syropie. 

Składniki na spód:

1,5 szklanki otrębów pszennych

2 łyżki kakao

60g roztopionego masła

Składniki na warstwę kakaową:

500g zmielonego twarogu

100g cukru

2 jajka

4 łyżki kakao

1 łyżka budyniu czekoladowego

Składniki na białą warstwę:

500g zmielonego twarogu

125g cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

2 jajka

skórka otarta z 1 cytryny

3 łyżki mąki ziemniaczanej

400g wydrylowanych i przekrojonych na połówki śliwek

Z podanych składników przygotowujemy spód. Wykładamy nim dno tortownicy i schładzamy w lodówce. Przygotowujemy masę kakaową z podanych składników, wylewamy ją na spód z otrębów. Przygotowujemy masę białą, wylewamy ją na masę kakaową. Sernik pieczemy przez 65min. w temp. 180oC. Śliwki z odrobiną cukru podgrzewamy aż puszczą sok, ale zachowają kształt. Upieczony sernik schładzamy przez ok. 6h w lodówce. Podajemy ze śliwkami.

Korzenny sernik dyniowy

Korzenny sernik dyniowy na rozpoczęcie jesieni. Dość ciężki i zbity, ale aksamitny i aromatyczny. Lekko mdłe puree z dyni, przygotowane w błyskawiczny sposób tylko przez jej podduszenie i zmiksowanie, doskonale współgra z przyprawami. Ubita śmietanka nadaje lekkości i świeżości. Bardzo polecam. 

Składniki:

260g ciasteczek korzennych

3 łyżeczki przyprawy do piernika

90g masła

750g zmielonego twarogu

250g serka mascarpone

2 łyżki soku z cytryny

3 jajka

3 żółtka

1 łyżka mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

180g cukru

420g puree z dyni

120ml śmietanki kremówki

2 łyżeczki cukru pudru

Ciasteczka miksujemy na piasek. Mieszamy z roztopionym masłem i 1 łyżeczką przyprawy do piernika. Przesypujemy na dno tortownicy o średnicy 23cm i wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki. Ser miksujemy z jajkami, żółtkami, puree z dyni, cukrem, mąką, sokiem z cytryny i 2 łyżeczkami przyprawy do piernika. Piekarnik nagrzewamy do 170oC. Masę serową wylewamy na spód z ciasteczek. Wstawiamy do piekarnika i od razu obniżamy temperaturę do 150oC. Pieczemy przez ok. 1h 30min. w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu, sernik umieszczamy w lodówce  najlepiej na całą noc. Sernik dekorujemy bitą śmietaną.

Ciasto serowo – dyniowe z orzechową kruszonką

Pyszne, aksamitne ciasto z musem serowo – dyniowym. Doskonałe na chłodne, jesienne popołudnia. Połączenie płatków owsianych, orzechów włoskich, dyni i imbiru wypadło świetnie. Ciasto ma prześliczny kolor, ładnie się prezentuje i jest inne niż wszystkie. Rozkosz dla podniebienia!

Składniki:

160g mąki pszennej

80g brązowego cukru

110g zimnego masła

1 szklanka orzechów włoskich

3/4 szklanki płatków owsianych

szczypta soli

225g zmielonego twarogu

3/4 szklanki puree z dyni

80g cukru

1 jajko

1,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany

kilka kropel aromatu waniliowego

Mąkę z brązowym cukrem, masłem i solą miksujemy tak, aby powstały regularne okruchy. Dodajemy orzechy i płatki owsiane i miksujemy aż zaczną ciasto zacznie się delikatnie sklejać. 1 szklankę mieszanki wysypujemy na blachę, podpiekamy przez ok. 5min., a resztą wyklejamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180oC przez ok. 15min. Twaróg, puree z dyni, cukier, jajko, cynamon i imbir miksujemy na gładką masę. Wylewamy na ciepły spód. Pieczemy przez 25min. do czasu, aż masa się zetnie. Śmietanę mieszamy z 2 łyżkami cukru i aromatem waniliowym i rozprowadzamy równo po upieczonym gorącym cieście. Studzimy i posypujemy upieczoną kruszonką, lekko dociskając ją do sernika. Schładzamy w lodówce.

Serniko – makowiec

Fajne, smaczne ciasto, przywołujące na myśl święta. Uproszczona wersja tradycyjnego, klasycznego sernika z masą makową. Spód przygotowany z ciasteczek digestive, gotowa masa makowa (sprawdzajcie skład na opakowaniu!) i aksamitna warstwa białego sera. Uwaga, dobre! :-)

Składniki:

150g ciasteczek typu digestive

120g masła

600g zmielonego twarogu

12dag cukru

2 jajka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

450g gotowej masy makowej

dżem gruszkowy

Ciasteczka rozdrabniamy, tak aby przyjęły konsystencję piasku. Mieszamy z 50g roztopionego masła, wykładamy na spód tortownicy. Wkładamy na 20min. do lodówki. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem i pozostałym masłem. Stopniowo dodajemy ser i mąkę. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.  Na spodzie z ciasteczek rozprowadzamy masę makową, a następnie wylewamy białą masę serową. Całość pieczemy przez ok. 60min. w temp. 175oC. Wierzch możemy przykryć folią aluminiową, aby uniknąć zbyt mocnego zarumienienia ciasta. Wystudzony sernik podajemy z dżemem gruszkowym.

Rumowy sernik z rodzynkami

Rumowy sernik z rodzynkami

Mój ulubiony. Pyszny, wilgotny, mocno sycący i bardzo świąteczny. Rum, rodzynki, płatki owsiane i brązowy cukier nadający nieco karmelowego charakteru. Smak Świąt. 

Składniki na spód:

460g płatków owsianych górskich

110g brązowego cukru

60g stopionego masła

Składniki na masę serową:

450g miękkiego białego sera śmietankowego

110g cukru

2 łyżki mąki

2 jajka

110g kwaśnej śmietany

3 łyżki ciemnego rumu

Składniki na kruszonkę:

3 łyżki zimnego masła

2 łyżki mąki

110g brązowego cukru

110g rodzynek

110g posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki płatków owsianych

Płatki owsiane łączymy z brązowym cukrem i rozpuszczonym masłem. Masą wykładamy boki i dno okrągłej formy. Pieczemy przez 15min. w 170oC. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ser ucieramy z cukrem i mąką. Stopniowo dodajemy jajka, śmietanę i rum. Masę przekładamy na przygotowany spód. Przygotowujemy kruszonkę, siekając masło z mąką i brązowym cukrem aż zacznie przypominać okruchy. Dodajemy rodzynki, orzechy i płatki owsiane. Posypujemy ciasto. Pieczemy 45min. w temp.170oC. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wkładamy na 6h do lodówki.

Sernik z suszonymi śliwkami

Sernik dla wielbicieli niezbyt słodkich, wytrawnych deserów. Ja użyłam polskich śliwek wędzonych, które cechowała duża intensywność w smaku. Mniejszym koneserom polecam jednak californijskie śliwki suszone. Sernik jest bardzo kremowy i wilgotny, o przyjemnej konsystencji, z doskonałą, miękką polewą czekoladową, która dodaje fajnej słodyczy. Okazały, ładnie prezentuje się na świątecznym stole. 

Składniki na spód:

140g krakersów

100g orzechów włoskich

70g brązowego cukru

60g roztopionego masła

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, a gotowymi okruszkami wykładamy boki i dno tortownicy. Wkładamy do lodówki.

Pozostałe składniki:

1kg zmielonego twarogu

3 łyżki mąki ziemniaczanej

5 jajek

180g cukru pudru

400ml mleka kokosowego

150g suszonych śliwek

100g czekolady gorzkiej

Ser miksujemy z cukrem i mąką. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Dodajemy 275ml mleka kokosowego, pozostawiając wodę kokosową z dna puszki na przygotowanie polewy. Dodajemy pokrojone drobno śliwki. Mieszamy. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 175oC na 20min., po czym obniżamy temperaturę do 120oC i pieczemy jeszcze 65min. Przygotowujemy polewę, rozpuszczając czekoladę gorzką w 125ml pozostałego mleka kokosowego, polewamy wystudzone ciasto.

Kokosowe mini serniczki

Pyszne, bardzo puszyste i niezwykle delikatne serniczki kokosowe. Błyskawiczne do zrobienia, dietetyczne. Spód przygotowałam z pozostałej po świętach odrobiny ciasta kruchego, którego używałam do zrobienia mazurka. W lodówce surowe ciasto dobrze się przechowuje nawet do 3tyg., w zamrażalniku jeszcze dłużej ;-) Śmietanka kokosowa (gęsta część zbierająca się na wierzchu puszki z mlekiem kokosowym) nadaje niebiańskiego aromatu, a piana z białek sprawia, że serniczki podczas pieczenia uzyskują niemal piankową strukturę. Doskonałe!

Składniki:

surowe kruche ciasto

250g kremowego serka twarogowego

1 białko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżki cukru pudru

1/2 łyżki cukru wanilinowego

160ml śmietanki kokosowej

2 łyżki wiórków kokosowych

szczypta soli

masło do wysmarowania formy

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy 6 okręgów wielkości spodów zagłębień formy na muffiny. Spody przekładamy do wysmarowanych masłem zagłębień i pieczemy przez 7min. w temp. 180oC. Serek, śmietankę, cukier puder i mąkę miksujemy na gładką masę. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą serową. Masę przekładamy na przygotowane spody i delikatnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Serniczki pieczemy przez 25min. w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Sernik bananowy z owsianą kruszonką

Aksamitny sernik bananowy z owsianą kruszonką. Smak banana jest niezbyt intensywny i wcale nie męczący, ciekawie komponuje się z kruszonką z ciasteczek owsianych. Sernik jest dość wilgotny, a kruszonka bardzo chrupiąca, dzięki czemu całość fajnie kontrastuje. Jeden z lepszych sernikowych eksperymentów.

Składniki:

200g ciasteczek owsianych

100g herbatników petit beuree

100g margaryny

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka płatków jaglanych

750g mielonego twarogu

3 jajka

3 dojrzałe banany

100g cukru

kilka kropel aromatu waniliowego

1 łyżka soku z cytryny

Herbatniki i ciasteczka owsiane rozkruszamy w malakserze na piasek. Roztapiamy margarynę i mieszamy z ciasteczkami. Masę dzielimy na dwie części w proporcji 1:2. Większą ilością wykładamy boki i dno tortownicy i wkładamy do lodówki na 20min., a do mniejszej dodajemy płatki jaglane i cynamon. Mieszamy. W dużej misce miksujemy banany, tak aby powstał mus, dodajemy ser, dok z cytryny, jajka, aromat waniliowy i cukier. Wszystko razem krótko miksujemy. Masę serową przekładamy na spód z ciasteczek. Wyrównujemy i posypujemy kruszonką z ciasteczek i płatków jaglanych. Sernik pieczemy przez 60min. w temp. 160oC.

Sernik na kruchym spodzie z czarną porzeczką i kruszonką

Mocno kwaskowy, nieco wytrawny sernik z czarną porzeczką i kruszonką, który pięknie się prezentuje i ciekawie smakuje. Czarna porzeczka jest bogatym źródłem witaminy C oraz przeciwutleniających antocyjanów. Obniża poziom cholesterolu we krwi, hamuje rozwój miażdżycy i stabilizuje ciśnienie tętnicze. Na surowo zjeść ją ciężko, bo jest mocno cierpka, jednak poddana obróbce termicznej dobrze sprawdzi się zarówno w postaci wytrawnego sosu do mięs, jak i dodatku do deserów. 

Składniki na spód:

125g masła

250g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

80g cukru

2 żółtka

kilka kropel aromatu waniliowego

W jednej misce ucieramy żółtka z cukrem i aromatem waniliowym, a w drugiej mąkę z masłem. Zwartość obu misek łączymy ze sobą. Ciasto wkładamy na 1/2h do lodówki.

Składniki na masę serową:

300g serka mascarpone

300g naturalnego serka homogenizowanego

3 jajka

50g cukru

Wszystkie składniki mieszamy razem. Wyjmujemy ciasto z lodówki, przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem, nakłuwamy widelcem. Na wierzch przelewamy masę serową. Wkładamy na 40min. do piekarnika nagrzanego do 180oC.

Składniki na wierzch:

500g czarnej porzeczki

150g cukru

150g mąki

70g masła

Porzeczki myjemy i przekładamy do rondelka o grubym dnie. Zasypujemy 80g cukru. Podgrzewamy do momentu, w którym cukier całkowicie się rozpuści. Zestawiamy z ognia, studzimy. Mąkę mieszamy z pozostałymi 70g cukru i masłem i opuszkami palców zagniatamy kruszonkę. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, polewamy porzeczką i posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze przez ok. 25min. Wyjmujemy, studzimy, przechowujemy w lodówce.

Mini serniczki z masłem orzechowym i czekoladą

Mini serniczki z masłem orzechowym i czekoladą. Uwielbiam masło orzechowe, ale raczej rzadko jem je w takiej tradycyjnej kanapkowej postaci. Wolę używać go do ciasteczek, ciast, czy wytrawnych sosów do sałatek. Zawsze pilnuje składu masła, które kupuję – wybieram te produkowane wyłącznie z orzechów, bez sztucznych dodatków. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dzisiaj przygotowałam mini serniczki, które smakują jak amerykańskie czekoladki z masłem orzechowym. Są fantastyczne! Ciężko się od nich oderwać! Powalają smakiem i wyglądem!

Składniki:

100g herbatników petit beurre

2 łyżki oleju oddzielonego ze słoiczka z masłem orzechowym

50g masła

500g mielonego twarogu

2 jajka

50g brązowego cukru

50g białego cukru

3 łyżki gęstego mleczka kokosowego

160g gładkiego masła orzechowego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

100g gorzkiej czekolady

6 czekoladek Reese’s

Herbatniki kruszymy w malakserze na piasek, mieszamy z olejem arachidowym i rozpuszczonym masłem. Formę do muffinów wykładamy 12 papilotkami. Każdą z nich napełniamy łyżką „piasku” herbatnikowego. Z sera, masła orzechowego, 2 łyżek mleczka kokosowego, mąki ziemniaczanej, cukru i jajek ucieramy gładką masę o jednolitej konsystencji. Nakładamy po łyżce na przygotowane spody, zostawiając odrobinę miejsca na polewę. Formę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160oC na ok. 20min. Po upieczeniu serniczki chłodzimy i przygotowujemy polewę, rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę z 1 łyżką mleczka kokosowego. Serniczki dekorujemy polewą, pokruszonymi czekoladkami i herbatnikami. Chłodzimy w lodówce.

Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno. Sezon na truskawki jeszcze trwa, choć w zatrważającym tempie zbliża się ku końcowi. Ja nie chcę pozwolić mu odejść bez pożegnania, więc niskokaloryczne i bogate w witaminę C truskawki jem na okrągło i w każdej postaci. Dzisiaj (nie tak niskokaloryczny ;-) ) przepyszny sernik na zimno z lekko kokosowym spodem i obłędnie truskawkowym wnętrzem. Nie sposób się od niego oderwać, jeden z lepszych! 

Składniki:

70g roztopionego masła

170g kruchych, kokosowych ciasteczek

250g serka mascarpone

250g kremowego serka śmietankowego

130g cukru

kilka kropel aromatu waniliowego

1 łyżka żelatyny

1 opakowanie galaretki truskawkowej w proszku

250ml śmietanki kremówki

400g truskawek + do dekoracji

1 pokruszony wafelek w mlecznej czekoladzie

Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze na piasek, mieszamy z masłem, masą wykładamy boki i dno 24cm tortownicy. Odkładamy do lodówki. Miksujemy mascarpone, serek, cukier i aromat waniliowy.Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody. 300g truskawek miksujemy na mus, mieszamy z przestudzoną galaretką. Śmietankę ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy ze sobą masę serową, galaretkowy mus truskawkowy i ubitą śmietankę. 100g truskawek kroimy na ćwiartki i dodajemy do gotowej masy. Całość przekładamy na przygotowany z ciasteczek spód. Sernik wstawiamy na 4h do lodówki. Przed podaniem obkrajamy boki tortownicy, zdejmujemy obręcz, boki sernika dekorujemy pokruszonym wafelkiem, a wierzch pokrojonymi truskawkami.

Ciasto serowo-makowe z syropem kawowym

Ciasto serowo-makowe z syropem kawowym

Cudowne, rozpływające się w ustach ciasto serowo-makowe. Serniko-makowiec w innej, moim zdaniem, lepszej odsłonie. Nie ma co ukrywać, nie jest to ciasto dietetyczne – do jego przygotowania potrzebujemy aż dwie tabliczki czekolady, sporo maku, wiórki kokosowe, migdały i mleko skondensowane, ale zdecydowanie jest warte grzechu! Wprost rozpływa się w ustach! Dla podkręcenia i zbilansowania słodkiego smaku, dodałam kilka mrożonych wiśni – szczęściarzem ten, kto na nie trafił. Poezja!

Składniki na ciemną masę:

450g gotowej masy makowej

2 jajka

1/2 szklanki mielonych migdałów

1/2 szklanki wiórków kokosowych

100g czekolady gorzkiej

Składniki na białą masę:

1,5kg mielonego twarogu

2 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

250g słodzonego mleka skondensowanego

100g białej czekolady

Składniki na syrop kawowy:

50g cukru

50ml wody

1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:

1/2 słoiczka kwaśnego dżemu

kilkanaście mrożonych wiśni

Gorzką czekoladę rozpuszczamy na parze, mieszamy z masą makową, jajkami, migdałami i wiórkami kokosowymi. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy połowę przygotowanej ciemnej masy. Wyrównujemy, wstawiamy na 13min. do piekarnika nagrzanego do 180oC. Białą czekoladę rozpuszczamy, mieszamy z twarogiem, jajkami, mlekiem skondensowanym i mąką ziemniaczaną. Na podpieczonym spodzie makowym rozsmarowujemy dżem i przykrywamy połową przygotowanej białej masy. Ponownie wkładamy na 13min. do piekarnika. Po tym czasie na zastygniętej masie serowej układamy wiśnie i przykrywamy pozostałą masą makową. Wkładamy na 13min. do piekarnika. Po tym czasie na ciasto wylewamy pozostałą część białej masy, wyrównujemy i pieczemy jeszcze 13min. Upieczone i wystudzone ciasto schładzamy przez ok. 3h w lodówce. Przed podaniem przygotowujemy syrop kawowy: zagotowujemy wodę z cukrem, utrzymujemy we wrzeniu do momentu, aż zacznie powstawać syrop (ok. 5min.) po tym czasie dodajemy kawę, mieszamy i gotujemy jeszcze 5min. Ciasto polewamy syropem.

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Fantastyczny sernik z białą czekoladą. Swoją kremową konsystencją przypomina amerykańskie serniki. W serniku mocno wyczuwalna jest wanilia dodana w postaci ziarenek prosto ze świeżej laski i skórka otarta z cytryny. Całość tworzy wybitną wręcz kombinację. Nieziemski!  

Składniki na spód:

300g pełnoziarnistych herbatników

100g brązowego cukru

150g stopionego masła

Składniki na masę serową:

500g mielonego twarogu

90g cukru

130g białej czekolady

130g jogurtu naturalnego

2 jajka

1 laska wanilii

skórka otarta z 1 cytryny

Składniki na wierzch:

350g kwaśnej śmietany

120g śmietanki kremówki

100g białej czekolady

Herbatniki kruszymy do uzyskania struktury piasku, mieszamy z brązowym cukrem i stopionym masłem. Układamy na dnie tortownicy. Zapiekamy przez 10min. w temp. 160oC. Czekoladę i jogurt wkładamy do miseczki, miseczkę ustawiamy na garnku z wrzącą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Jajka ubijamy z ziarenkami z laski wanilii i skórką cytrynową. Twaróg miksujemy z cukrem. Dodajemy ciepłą masę czekolado-jogurtową. Dodajemy masę jajeczną, mieszamy. Wylewamy masę na upieczony spód. Spód tortownicy owijamy folią aluminiową, stawiamy na głębokiej blasze wypełnionej wodą. Pieczemy 40min. w 160oC. Przygotowujemy wierzch sernika: rozpuszczamy czekoladą, ciepłą miksujemy z dwoma rodzajami śmietanki do uzyskania konsystencji kremu. Równomiernie wykładamy na upieczony sernik, po czym wkładamy jeszcze na 5min. do piekarnika. Studzimy, wkładamy do lodówki na min. 3h.

Waniliowy warstwowy sernik z białą czekoladą

Waniliowy sernik warstwowy z białą czekoladą

Doskonały waniliowy sernik warstwowy z białą czekoladą. Spód stanowią pokruszone ciasteczka owsiane, dolną warstwę – waniliowa pieczona masa serowa, wyżej – serowy mus z białej czekolady, a cały sernik wieńczy bita śmietana. Fantastyczna jest różnorodność tekstur poszczególnych warstw: chrupiąca ciasteczkowa przeplata się ze zbitą sernikową i super delikatną musową. Sernik wymaga dwuetapowego przygotowania – po upieczeniu waniliowa warstwa wymaga całonocnego schładzania w lodówce, dopiero wtedy można zacząć przygotowywać krem z białej czekolady. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, waniliowy sernik z białą czekoladą jest wyśmienity!

Składniki na spód:

220g ciasteczek owsianych

2 łyżki drobnego cukru

6 łyżek roztopionego masła

Składniki na sernikową masę waniliową:

0,5kg mielonego twarogu

210g cukru

nasiona z 1/2 laski wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego

3 jajka

180g kwaśnej śmietany

80ml śmietanki kremówki

Składniki na mus z białej czekolady:

100g białej czekolady

0,5kg mielonego twarogu

100ml śmietanki kremówki

1,5 łyżki cukru

nasiona z 1/2 laski wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego

Składniki do dekoracji:

200ml śmietanki kremówki

50g cukru pudru

Ciasteczka kruszymy w malakserze na piasek. Mieszamy z cukrem i roztopionym masłem. Wykładamy na dno tortownicy, dociskamy. Pieczemy przez ok. 10min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Studzimy. Przygotowujemy masę serową, ubijając ser z nasionkami wanilii i cukrem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku cały czas ubijając. Dodajemy kwaśną śmietanę i śmietankę kremówkę. Mieszamy. Uderzamy miską z masą serową ok. 30 razy, aby pozbyć się pęcherzyków nagromadzonego powietrza. Tortownicę zabezpieczamy od spodu folią aluminiową. Na przygotowany spód wylewamy masę serową. Tortownicę stawiamy na blachę piekarnika, na którą wylewamy wrzącą wodę. Tworzymy w ten sposób kąpiel wodną. Sernik pieczemy ok. 1h w 180oC. Pozostawiamy w zamkniętym piekarniku jeszcze ok. 10min. Po tym czasie studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Przygotowujemy mus z białej czekolady. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. W misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę pod koniec dodając cukier. W oddzielnym naczyniu ubijamy ser z nasionami wanilii, dodajemy rozpuszczoną czekoladę cały czas miksując. Na koniec dodajemy bitą śmietanę, delikatnie łącząc ją z masą serową za pomocą szpatułki. Mus wykładamy na schłodzony przez noc sernik i wkładamy na ok. 1,5h do lodówki. Przed podaniem dekorujemy ciasto ubitą na sztywno śmietaną z cukrem.

Mini serniczki z truskawkami

Mini serniczki z truskawkami

Mini serniczki z truskawkami idealne na jeden kęs. Świetnie sprawdzą się na imprezie. Są słodziutkie, delikatne, waniliowe. Truskawki nadają wilgoci i orzeźwienia. Na imprezie urodzinowej, którą przygotowywałam, jeden z moich Gości nie mógł się od nich oderwać, brał na wynos i jadł jeszcze rano. To chyba najlepsza rekomendacja! :-)

Składniki na spód:

200g ciasteczek owsianych

4 łyżki roztopionego masła

2 łyżki cukru

Składniki na masę serową:

500g mielonego twarogu

100ml kwaśnej śmietany

40g cukru

2 jajka

kilka kropel aromatu waniliowego

truskawki do dekoracji

Ciasteczka kruszymy na piasek, łączymy z cukrem i masłem. Formę na 24 mini muffinki wykładamy papilotkami. Na dno każdej z nich sypiemy odrobinę proszku ciasteczkowego, lekko dociskamy. Pieczemy ok. 5min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Składniki masy serowej miksujemy. Wykładamy masę serową na podpieczone spody, prawie do pełna. Serniczki pieczemy ok. 20min. Na każdym wystudzonym serniczku kładziemy po połówce umytej truskawki.

Kremowy sernik dyniowy

Kremowy sernik dyniowy

Ponura, szara, deszczowa jesień? Z takim sernikiem to niemożliwe! Bajecznie żółty kolor i słodki smak rozjaśni nawet najbardziej pochmurny dzień. Sernik jest mocno kremowy, ponieważ, poza tradycyjnym twarogiem, zawiera w składzie także serek mascarpone. Dodatkowej puszystości nadaje proszek budyniowy. Dynia jest wyczuwalna, ale nie dominująca. No i ten ciasteczkowy, czekoladowy spód. Nic dodać, nic ująć. 

Składniki na spód:

75g rozpuszczonego masła

300g ciasteczek Oreo

Składniki na masę serową:

1kg mielonego twarogu

250g mascarpone

1 budyń waniliowy bez cukru

3 jajka

300g puree z upieczonej dyni

160g cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na polewę:

70g białej czekolady

3 łyżki jogurtu naturalnego

kilka kropli aromatu pomarańczowego

Ciastka rozdrabniamy w malakserze na piasek. Dodajemy rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy. Dynię miksujemy razem z twarogiem i serkiem mascarpone na krem o jednolitej, pomarańczowej barwie. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i jajka i ponownie miksujemy. Masę serową przekładamy na przygotowany spód. Pieczemy przez ok. 1h w piekarniku nagrzanym do 180oC. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy jogurt i aromat, mieszamy. Polewamy wierzch sernika.

Sernik Amaretto

Sernik Amaretto

Aksamitny, bardzo wilgotny i niemal dietetyczny sernik, bez spodu i bez dodatku mąki. W smaku mocno przebija likier Amaretto, dekoracja z ciasteczek Amaretti fajnie chrupie. Do zrobienia na szybko. Spróbujcie koniecznie! 

Składniki:

500g mielonego twarogu

100g cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

2 jajka

kilka kropel aromatu migdałowego

3 łyżki likieru Amaretto

ciasteczka amaretti do dekoracji

Ser ucieramy z żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem migdałowym. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą serową. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy przez ok. 40min. w temp. 170oC. Studzimy. Chłodzimy w lodówce przez noc. Przed podaniem dekorujemy ciasteczkami amaretti.

Słodko-słone mini serniczki z karmelem

Mini serniczki ze słonym karmelem

Cudowne, rozpływające się w ustach serniczki na dwa kęsy. Moi smakosze docenili fajny bilans smaków słodkiego i słonego. Z jednej strony słodkie herbatniki, z drugiej – słone precelki. Z jednej słodycz karmelu, z drugiej – odrobina soli morskiej. Mini serniczki zaskakują i intrygują. Polecam jako imprezowe „finger food”.

Składniki na spód:

75g herbatników petit beurre

25g słonych precelków

3 łyżki roztopionego masła

Składniki na masę serową:

1/2 porcji sosu karmelowego z solą morską

500g mielonego twarogu

1/2 łyżeczki cynamonu

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

120g cukru

2 jajka

kilka kropel aromatu waniliowego

Składniki na wierzch:

125g serka Philadelphia

1/2 porcji sosu karmelowego z solą morską

1 łyżka brązowego cukru

kilka pokruszonych czekoladek z masłem orzechowym

Herbatniki i precelki rozkruszamy na piasek, mieszamy dokładnie z roztopionym masłem. Wykładamy na dno 12 papilotek umieszczonych w formie na muffiny. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy ze sobą. Wkładamy do przygotowanych papilotek do 2/3 wysokości. Serniczki pieczemy przez ok. 30min. w piekarniku nagrzanym do 150oC. Po upieczeniu studzimy. Serek Philadelphia miksujemy z cukrem i sosem karmelowym. Masą dekorujemy gotowe serniczki, posypujemy pokruszonymi czekoladkami. Schładzamy w lodówce.

Sernik na kruchym spodzie z malinami i kruszonką

Sernik z malinami

Bardzo letni sernik na kruchym spodzie z malinami i kruszonką. Zwarty i dość ciężki, konsystencją przypomina bardziej polskie, sklepowe niż kremowe, amerykańskie serniki. Dodatek serka ricotta nadaje nieco ziarnistej konsystencji masy serowej. Słodycz ciasta fajnie równoważą kwaskowe maliny. Sernik szybko się przygotowuje, jednak na pieczenie potrzeba trochę czasu. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej i przez noc schłodzić w lodówce.

Składniki na ciasto:

240g mąki

150g zimnego masła

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 łyżek cukru

Składniki na masę serową:

500g mielonego twarogu

250g serka ricotta lub capri typu włoskiego

1 budyń śmietankowy w proszku

1 jajko

1 łyżka cukru wanilinowego

100g cukru

Dodatkowo:

400g malin

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki wiórków kokosowych

cukier puder do posypania

Na stolnicę wysypujemy wszystkie składniki na ciasto i siekamy dużym nożem do momentu otrzymania kruszonki. Zagniatamy zwarte elastyczne ciasto, wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz. Połowę przygotowanego ciasta wykładamy na spód i boki formy. Na spód wykładamy masę serową. Na wierzchu układamy maliny, posypujemy przez sitko mąką ziemniaczaną, na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi i rozsypujemy kawałki pozostałego ciasta, tworząc kruszonkę. Sernik pieczemy przez 50min. w piekarniku nagrzanym do 180oC.

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.