Praliny

Czekoladki z nadzieniem kawowym

Czekoladki z nadzieniem kawowym

Czekoladki z nadzieniem kawowym. Przygotowanie własnych czekoladek to sprawa niezwykle łatwa. Do tego deseru polecam wykorzystanie czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao, która nada naszemu deserowi wytrawności i drapieżnego charakteru, ale sprawdzi się również biała (choć trudniejsza w obróbce) i mleczna. Nadzieniem może być masa kajmakowa, wiórki kokosowe wymieszane ze słodzonym mlekiem skondensowanym, czy frużelina owocowa. Ja wykorzystałam serek mascarpone i połączyłam go z kawą. „Życie jest jak pudełko czekoladek – nigdy nie wiesz, co Ci się trafi”. Wariacje na temat nadzień sprawiają, że czekoladki nigdy się nie nudzą, a obdarowywani nigdy nie wiedzą, czym ich zaskoczymy.

Składniki:

200g czekolady gorzkiej

250g serka mascarpone

50g cukru pudru

1 łyżka kawy rozpuszczona w 2 łyżkach wody

50g płatków migdałowych

Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Obtaczamy nią silikonowe foremki o dowolnych kształtach i odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Mielimy płatki migdałowe, łączymy z mascarpone, kawą i cukrem. Po wyłożeniu nadzienia na czekoladowe skorupki, przykrywamy je kołderką z pozostałej czekolady i pozwalamy zastygnąć. Potem już tylko delikatnie wyjmujemy z foremek i oddajemy się przyjemności próbowania.

Czekoladki z bakaliami

Czekoladki z bakaliami

Czekoladki z bakaliami. Każdy czasem potrzebuje odrobiny czekolady na poprawę humoru. Nie ma nic trudnego w własnoręcznym przygotowaniu pralin czy trufli, ale niewątpliwie wymaga to dobrego pomysłu i ciekawych składników. Dla leniwych albo na błyskawiczne pobudzenie syntezy serotoniny polecam rozpuszczenie gorzkiej czekolady i zjedzenie ją z ulubionymi bakaliami. 

Składniki:

100g gorzkiej czekolady

orzechy laskowe, żurawina suszona, skórka pomarańczowa, imbir kandyzowany

cynamon, szafran

Czekoladę rozpuszczamy na parze. Rozsmarowujemy w postaci niewielkich kółek na macie silikonowej i ozdabiamy bakaliami. Posypujemy odrobiną cynamonu lub szafranu i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Zdejmując czekoladki z maty, uważamy, aby ich nie połamać.

Cytrynowe trufle

Cytrynowe trufle

Pyszne, dość słodkie trufelki cytrynowe o puszystym wnętrzu z serka mascarpone i białej czekolady. Cytryna nadaje orzeźwienia, mleko w proszku – ciekawej struktury. Serce trufli można otoczyć gorzką czekoladą dobrej jakości, białą, kakao lub cukrem pudrem. Warto eksperymentować :-)

Składniki:

150g czekolady gorzkiej

200g białej czekolady

sok wyciśnięty z 1 cytryny

skórka otarta z 2 cytryn

250g serka mascarpone

1 szklanka mleka w proszku

Miksujemy serek mascarpone z roztopioną białą czekoladą. Dodajemy mleko w proszku, skórkę i sok z cytryny. Całość odstawiamy na 2h do lodówki. Z masy formujemy niewielkie kuleczki i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Schłodzone trufle obtaczamy w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie. Przechowujemy w lodówce.

Czekoladowe pralinki z likierem Baileys

Czekoladowe pralinki z likierem Baileys

Przecudowne, obłędnie czekoladowe pralinki z biszkoptami, migdałami i likierem Baileys. Super na prezent, nie znam nikogo, komu by nie posmakowały. Wyglądają jak te z najlepszej fabryki czekoladek. Są dość pracochłonne, do ich zrobienia polecam użyć wysokiej jakości czekolady gorzkiej. Otoczka z cukru pudru dodaje słodyczy, z kakao – sprawia, że stają się bardziej wytrawne. Cudo!

Składniki:

7dag biszkoptów

8dag masła

10dag czekolady gorzkiej

3 łyżki kakao

3 łyżki likieru Baileys

2dag mielonych migdałów

3 łyżki cukru pudru

Biszkopty miksujemy na piasek, czekoladę i masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy czekoladę, pokruszone biszkopty, masło i zmielone migdały na jednolitą masę. Z masy formujemy nieduże kuleczki, obtaczamy w cukrze pudrze albo kakao. Schładzamy w lodówce.

Pralinki kokosowe bez cukru

Pralinki kokosowe bez cukru

Pralinki kokosowe bez cukru. Przeuroczy prezent świąteczny. Pralinki kokosowe słodzone wyłącznie bananem. Nie smakują jak te popularne ze sklepu, chociaż wyglądem je przypominają. Pełne płatków owsianych i wiórków kokosowych, dzięki czemu są zdrowe i bardzo sycące. W środku każdej pralinki zatopiony jest orzeszek pistacjowy. Ślicznie zapakowane ucieszą każdego, nawet największego łasucha.

Składniki:

1 jajko

1 banan

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

7 łyżek płatków owsianych

200g wiórków kokosowych

2 łyżki mąki ziemniaczanej

kilka kropel aromatu waniliowego

kilka pistacji

Banana rozgniatamy widelcem, łączymy z jajkiem. Dodajemy jogurt, płatki owsiane, mąkę, aromat i 100g wiórków kokosowych. Mieszamy. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy płatki owsiane. Lepimy zgrabne kuleczki, do każdej wkładamy po jednej pistacji, obtaczamy w wiórkach. Pieczemy przez 20min. w piekarniku nagrzanym do 170oC.

Walentynkowe pralinki z marcepanowym nadzieniem

Walentynkowe pralinki z marcepanowym nadzieniem

Walentynkowe pralinki z marcepanowym nadzieniem. Dzisiaj polecam czekoladowe pralinki z totalnie fantastycznym nadzieniem wymyślonym na poczekaniu ;-) Mascarpone, biała czekolada, marcepan i odrobina brandy…Przesada?! Absolutnie nie! Jestem pewna, że Moja Walentynka będzie zachwycona!

Składniki:

175g gorzkiej czekolady

25g białej czekolady

25g marcepanu

100g serka mascarpone

1 łyżka brandy

1 łyżka masła

50g mielonych migdałów

100g czekolady gorzkiej rozpuszczamy na parze, dodajemy pół łyżki masła. Smarujemy dno i boki silikonowych serduszkowych foremek. Wkładamy do lodówki, aby czekolada stężała. Rozpuszczamy białą czekoladę. Dokładnie miksujemy razem z mascarpone i marcepanem. Dodajemy brandy. Nadzienie przekładamy do 3/4 wysokości przygotowanych foremek i ponownie wkładamy do lodówki. Rozpuszczamy 75g gorzkiej czekolady, dodajemy pół łyżki masła, mieszamy i wylewamy na nadzienie. Jeszcze ciepłe posypujemy mielonymi migdałami. Wkładamy do lodówki na min. 2h. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy czekoladki z foremek.

Kasztanowe kulki mocy

Kasztanowe kulki mocy

Kasztanowe kulki mocy, czyli zdrowy, pełno wartościowy deser lub przekąska z jadalnych kasztanów i daktyli. Zblendowane suszone owoce są dość słodkie, ale ja polecam dodać melasy z chleba świętojańskiego firmy Bakra, aby nadać kasztanowym kulkom mocy charakterystycznego nieco palonego, karmelowego posmaku. Melasa jest źródłem magnezu, fosforu i żelaza, poprawia trawienie i koi dolegliwości układu pokarmowego. Polecam!

Składniki:

100g suszonych daktyli

100g kasztanów jadalnych

50g ananasa suszonego

2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego Bakra

100g wiórków kokosowych

Obrane kasztany rozdrabniamy krótko w malakserze. Dodajemy namoczone i odsączone z wody daktyle i ananasy. Słodzimy melasą. Miksujemy wszystko razem. Odstawiamy na ok. 15min. Po tym czasie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy we wiórkach kokosowych. Chłodzimy w lodówce przez min. 2h, a najlepiej całą noc.

Kostka czekoladowa

Kostka czekoladowa

Kostka czekoladowa, czyli pokrojony, tradycyjny blok czekoladowy z dodatkiem oleju kokosowego firmy Look Food. Na przekroju ładnie widać orzechy, owoce suszone i herbatniki. Blok czekoladowy w takim wydaniu doskonale nada się na niewielki, słodki upominek dla bliskiej osoby. 

Składniki:

80g cukru

125g masła

1 łyżka oleju kokosowego Look Food

2 łyżki kakao

50ml wody

200g pełnego mleka w proszku

100g herbatników

suszone: ananasy, żurawina, pokrojone daktyle, orzechy

Masło i olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy kakao i cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Do miski wsypujemy mleko, pokruszone herbatniki i bakalie. Zalewamy kakaowym płynem, dokładnie mieszamy. Przekładamy do kwadratowego naczynia żaroodpornego wyłożonego folią spożywczą. Dociskamy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Kroimy w kwadraciki o boku 1cm.

Praliny migdałowe z daktylami i cynamonem

Praliny migdałowe z cynamonem

Przepyszne, rozpływające się w ustach pralinki z chrupiącymi płatkami migdałowymi, otulone cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną aromatycznego cynamonu. Bajecznie słodkie, z wyczuwalnym likierem migdałowym. Zjedzenie choćby jednej, pomaga dostarczyć dzienną dawkę endorfin ;-) Praliny migdałowe są totalnie idealne. Na słodki podarunek, do kawy, na deser…o każdej porze!

Składniki:

5 namoczonych w gorącej wodzie daktyli

30g płatków migdałowych

110g ciastek oreo

2 łyżki masła

2 łyżki likieru Amaretto

cukier puder, cynamon do obtoczenia

Wszystkie składniki rozdrabniamy w mikserze, tak aby przybrały strukturę mokrego piasku. Z masy formujemy zgrabne kuleczki. Każdą z nich dokładnie obtaczamy w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem. Schładzamy w lodówce przez ok. 2h.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.