Pieczywo

Chleb chrupki z ziarnami

Chleb chrupki z ziarnami. Przepyszny z dodatkami, fantastyczny bez. Na śniadanie, podwieczorek i na przekąskę. Jego tajemnicą jest nieco nietypowy proces wypiekania, polegający na częstym otwieraniu piekarnika w trakcie pieczenia. Dzięki temu uwolniona zostaje nagromadzona para, a chlebek staje się bardzo chrupiący. Samo zdrowie!

Składniki:

400g mąki żytniej

400g płatków owsianych

200g pestek słonecznika

100g siemienia lnianego

100g sezamu

700ml wody

1,5 łyżeczki soli

W sporym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki i odstawiamy do napęcznienia na 15min. Na dużą blaszkę kładziemy matę silikonową i rozsmarowujemy równomiernie przygotowaną masę na grubość ok. 3mm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170oC. Po 15min. wyjmujemy blaszkę i przecinamy ciasto na kromki o dowolnym kształcie. Ponownie wstawiamy blachę do piekarnika na 45min. co jakiś czas uchylając drzwiczki na 5min., aby uciekła para. Studzimy i jemy z apetytem.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Na dobry początek dnia chleb pszenno – żytni na zakwasie sporządzony w oparciu o metodę trójfazową (żurek – kwas – ciasto właściwe). Wilgotny, ciężki – jak na pieczywo z mąki żytniej przystało, z puszystym miękiszem i chrupiącą skórką. Każda z faz potrzebuje czasu, dlatego jego przygotowanie polecam rozłożyć na dwa dni. Długo pozostaje świeży, smakuje jak z najlepszej piekarni.

Składniki:

200g mąki żytniej

300g mąki pszennej

350ml wody

5g świeżych drożdży

7,5g soli

Z 50g mąki żytniej i 100ml wody sporządzamy żurek i odstawiamy na 24h w ciepłe (ok.30oC) miejsce. Następnego dnia do żurku dodajemy 150g mąki żytniej i 100ml wody i drożdże, mieszamy i odstawiamy na 3h w ciepłe miejsce, aby powstał kwas. Po tym czasie dodajemy mąkę pszenną, 150ml wody i sól, mieszamy i zostawiamy na 20 – 30min. Przekładamy do formy na chleb. Pieczemy 40min. w temperaturze 240oC. Smacznego!

Chałka z kruszonką

Chałka to smak dzieciństwa. Puszyste, mięciutkie ciasto o drobnych porach, z mnóstwem słodkiej kruszonki na wierzchu. Fantastyczna na drugie śniadanie, z masłem lub miodem. Dobrze rozumie się ze szklanką mleka. Ta zrobiona własnoręcznie sprawi nam dużo satysfakcji, ponieważ sztuka zaplatania nie jest łatwa. Początkującym polecam zrobienie warkocza, zaawansowanym – próbę wykonania chałki z 6 splotów. Niezła zabawa! :-)

Składniki:

0,5kg mąki pszennej

100ml mleka

40g świeżych drożdży

2 łyżki masła

1 jajko

3 łyżki cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego

1 łyżeczka soli

Kruszonka:

3 łyżki mąki

2 łyżki cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

1 łyżka masła

Drożdże ucieramy z łyżką cukru, trzema łyżkami mąki i ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Rozczyn mieszamy i pozostawiamy na ok. 20min. do podwojenia objętości. Po tym czasie pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy jajko wymieszane z resztą cukru, sól i roztopione masło. Następnie zagniatamy wszystko razem z rozczynem, w razie konieczności podsypując mąką, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 30min. Ciasto dzielimy na 3 (lub 6 ;-) ) części i zaplatamy chałkę, którą ponownie odstawiamy na 30min. do wyrośnięcia. Wierzch chałki smarujemy odrobiną mleka lub żółtkiem i posypujemy kruszonką przygotowaną z podanych składników. Całość pieczemy ok. 25min. w temperaturze 180oC.

Croissants

Croissants domowej roboty?! Ja mówię „czemu nie?!” i stawiam sobie wyzwanie, chociaż przygotowanie ciasta francuskiego, w dzisiejszych czasach pełnych sklepowych półek i lodówek wydaje się być pomysłem co najmniej szalonym. Jest to zadanie wymagające cierpliwości, ale i precyzji, zajmuje sporo czasu… Warto go jednak poświęcić – rogaliki wychodzą przepyszne. 

Składniki:

220g mąki

145g masła

5dag świeżych drożdży

90ml letniej wody

2 łyżki cukru

3/4 łyżeczki soli

1,5 łyżeczki mleka w proszku

Drożdże rozprowadzamy z wodą i odstawiamy. Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, mleko w proszku, roztopione 20g masła i rozczyn, po czym zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1,5h pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto przebijamy i wstawiamy do lodówki na 40min., po czym powtarzamy obie czynności. Rozwałkowujemy na prostokąt, na środku układamy 65g miękkiego masła i składamy wielokrotnie, tak, aby całe masło połączyło się z ciastem i aby powstały nam charakterystyczne warstwy. Wkładamy do zamrażalnika na 30min., a następnie przekładamy do lodówki na 1h. Po tym czasie ciasto ponownie rozwałkowujemy i ponownie (tak samo jak wcześniej) łączymy z 60g masła. Wkładamy do zamrażalnika na 30min., a potem do lodówki na godzinę. Zimne ciasto rozwałkowujemy, kroimy na trójkąty i zwijamy rogaliki. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 40min. Pieczemy przez 5min. w temperaturze 220oC, po czym zmniejszamy temp. do 190oC i pieczemy jeszcze 10min.

Focaccia z pomidorami suszonymi

Focaccia jest pewnego rodzaju pieczywem wywodzącym się z Włoch. Najczęściej podawana jako przystawka, w oczekiwaniu na danie główne. Ja lubię maczać ją w oliwie. Pasuje na śniadanie, przekrojona w poprzek, z delikatnym serkiem, który zamaskuje nieco pikanterię dodanej papryczki peperoncino. 

Składniki:

500g mąki

7g suszonych drożdży

łyżeczka soli

1/3 szklanki oliwy

40g suszonych pomidorów

1/2 papryczki peperoncino

300ml letniej wody

zioła, przyprawy

Z mąki, soli, drożdży, wody i oliwy zagniatamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Może to potrwać nawet do 15min. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i wstawiamy na 40min. do nagrzanego do 50oC i wyłączonego piekarnika. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory, posiekaną papryczkę i zioła. Zagniatamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30min. Wykładamy ciasto na prostokątną blachę, smarujemy wierzch oliwą, posypujemy przyprawami. Pieczemy 25min. w 200oC.

Buchty z powidłami śliwkowymi

Buchty to słodkie bułeczki drożdżowe nadziane powidłami, połączone ze sobą bokami. Gotowe, jeszcze ciepłe, odrywa się od siebie palcami. Moje nie są zbyt słodkie, za to mocno maślane i o delikatnym aromacie cytrynowym. Wspaniale nadają się na słodkie śniadanie, do kawy czy koktajlu.

Składniki:

500g mąki

20g świeżych drożdży

280ml ciepłego mleka

1 jajko

60g roztopionego masła

1/4 łyżeczki soli

2,5 łyżki cukru

skórka otarta z 1 cytryny

powidła śliwkowe

cukier puder

Z drożdży, mleka, cukru i 2 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy na 15min. Dodajemy rozpuszczone masło, skórkę z cytryny, sól, jajko i resztę mąki i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na 11 równych części, każdą z nich rozpłaszczamy w dłoniach, na środek kładziemy łyżeczkę powideł i zwijamy kulkę. Układamy ścisło w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do podwojenia objętości. Pieczemy przez ok. 25min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Chleb pełen ziaren

Rewelacyjnie chrupiący chleb na bazie ziaren z minimalnym dodatkiem mąki owsianej i żytniej. Bogactwo smaku i składników odżywczych. Fantastyczny z domowym hummusem lub pastą z zielonego groszku

Składniki:

140g pestek słonecznika

90g siemienia lnianego

30g migdałów

40g orzechów laskowych

145g płatków owsianych górskich

4 łyżki siemienia lnianego

2 łyżki otrębów pszennych lub owsianych

80g mąki owsianej

80g mąki żytniej razowej typ 2000

1 łyżeczka soli

1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego

2 łyżki roztopionego masła

350ml wody

W jednym naczyniu mieszamy suche składniki, a w drugim wodę z syropem z agawy i masłem. Zawartość obu naczyń łączymy i pozostawiamy na ok. 2h do napęcznienia. Masę przekładamy do silikonowej formy do pieczenia chleba. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175oC na 20min., a następnie delikatnie wyjmujemy z formy i pieczemy jeszcze 35min.

Jogurtowe bułeczki z sezamem

Pyszne, mięciutkie, pszenne bułeczki śniadaniowe. Dodatek produktów mlecznych wzbogaca pieczywo w cenne składniki odżywcze, nadaje puszystości, poprawia objętość i opóźnia proces czerstwienia. Jogurtowe bułki są bardzo delikatne, świetnie nadadzą się do przygotowania domowych, zdrowych hamburgerów, których składu będziecie w 100% pewni. Polecam!

Składniki:

500g mąki pszennej typ 650

8g drożdży instant

1 łyżka cukru

1,5 łyżeczki soli

120ml mleka

60g roztopionego masła

2 jajka (1 do przygotowania ciasta i 1 do posmarowania bułeczek)

200g gęstego jogurtu naturalnego

sezam do posypania

Ze wszystkich składników (z wyjątkiem sezamu) zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na ok. 1h. Po tym czasie ciasto dzielimy na 9 równych części, z których formujemy bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości na ok. 30min. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 20min.

Chlebek pita

Pszenny chlebek arabski, doskonale smakujący z różnego rodzaju pastami: z zielonego groszkuhummusem czy migdałowo – słonecznikową pastą z soczewicy. Do przygotowanego ciasta można dodać zioła, jednak w oryginalnej wersji chodzi o to, aby pita była dość neutralna i nie tłumiła intensywnych smaków sosów, charakterystycznych dla kuchni arabskich. 

Składniki:

140ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki cukru

20g świeżych drożdży

220g mąki

sól

oliwa

Cukier rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody, dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. Dodajemy przygotowany zaczyn i resztę wody. Zagniatamy ciasto tak długo aż ciasto stanie się elastyczne. Po tym czasie ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 45min. do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto dzielimy na 5 kawałków, z każdego formujemy spory placuszek i układamy na rozgrzanej blasze. Chlebki pieczemy przez 15min. w piekarniku nagrzanym do 220oC.

Chlebek kukurydziany z płatkami owsianymi

Najszybszy chleb, jaki kiedykolwiek zrobiłam. Jego przyrządzenie przypomina robienie muffinek – błyskawiczne połączenie składników suchych z mokrymi. Raptem 30min. razem z wypiekiem. Chlebek jest zwarty i sycący, wypełnia głodne brzuszki na długie godziny ;-) Mocno pachnie ziołami, ale w smaku jest raczej delikatny. Polecam. 

Składniki:

120g mąki kukurydzianej

25g płatków owsianych górskich

1 łyżka złotego mielonego siemienia lnianego

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego tymianku

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1,5 szklanki wody

1 jajko

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka miodu

W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre. Zawartość obu misek łączymy ze sobą. Masę odstawiamy na 15min., aby płatki owsiane zaczęły pęcznieć. Ciasto przekładamy do formy keksówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210oC. Pieczemy przez 25min. Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Żytnio-pszenne bułeczki z dodatkiem serka wiejskiego

Mięciutkie bułeczki śniadaniowe z serkiem wiejskim, który nadaje ciekawej puszystej tekstury, ale jest raczej niewyczuwalny w smaku. Bułeczki doskonale smakują zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Znikają szybciej niż tracą świeżość. 

Składniki:

360g mąki żytniej

360g mąki pszennej

28g świeżych drożdży

100ml ciepłej wody

40g brązowego cukru

2 łyżeczki soli

2 łyżki stopionego masła

200g serka wiejskiego

2 jajka

pestki słonecznika, siemię lniane

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Zostawiamy na chwilę, aby zaczęły pracować. Dodajemy masło, jajka, sól, serek i mąkę. Wyrabiamy dokładnie aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawiamy na 1h w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie bułeczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy i pozostawiamy na 30min. Następnie bułeczki smarujemy roztopionym masłem lub jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy siemieniem i słonecznikiem. Pieczemy przez 20min. w piekarniku nagrzanym do 190oC.

Drożdżowe śniadaniowe bułeczki z makiem

Drożdżowe śniadaniowe bułeczki z makiem. Smaczne bułeczki z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Świetnie nadają się zarówno do słodkich dżemów, jak i wytrawnych past czy wędlin. Surowe ciasto jest dość płynne, można próbować podsypywać je mąką i formować okrągłe bułeczki, ja jednak poszłam na łatwiznę i łyżką nakładałam ciasto do wysmarowanych oliwą zagłębień muffinkowej formy. Śniadaniowa pychotka!

Składniki:

250ml ciepłej wody

390g mąki

8g świeżych drożdży

1/2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

roztrzepane jajko + mak

ew. oliwa

Przygotowujemy rozczyn ze 130g mąki, ciepłej (nie gorącej!) wody, cukru i drożdży. Odstawiamy na 15min., żeby zaczął pracować. Po tym czasie dodajemy resztę mąki i sól i miksujemy na gęstą, jednolitą masę. Ciasto zostawiamy w cieple na 1h do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 10 części i formujemy okrągłe bułeczki podsypując ciasto mąką lub wykładamy łyżką do zagłębień formy na muffinki wysmarowanej oliwą. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy przez 20min. w 200oC.

Indyjski chlebek Naan

Indyjski chlebek Naan to rodzaj płaskiego chleba drożdżowego przygotowywanego z mąki pszennej tradycyjnie wypiekanego na rozgrzanych bokach pieca tandoori. Super smakuje ze świeżymi ziołami lub czarnuszką, podany w towarzystwie urad dhal. Polecam!

Składniki:

220g mąki pszennej

10g drożdży

80ml mleka

30ml gęstego jogurtu naturalnego

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka oleju

2-3 łyżki roztopionego masła

2 ząbki czosnku

oregano, tymianek, kolendra

Z drożdży, 100g mąki i ciepłego mleka przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy na ok. 40min. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, jogurt, sól i olej i zagniatamy aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto (ok. 5-7min.). Odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części i formujemy kulki, które następnie rozwałkowujemy na okrągłe placki. Jedną stronę naciągamy, tworząc w ten sposób kształt łezki. Układamy na blasze do pieczenia. Blachę wkładamy na ok. 4min. do piekarnika nagrzanego do 250oC. Chlebki wyjmujemy z piekarnika, smarujemy masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem lub ziołami i wstawiamy jeszcze na ok. 2min. do piekarnika. Podajemy na ciepło, z indyjskimi potrawami.

Żytnio-ryżowy chleb na drożdżach

Wilgotny chleb z trzech mąk: żytniej, ryżowej i kukurydzianej. Bez mleka i jajek, z dodatkiem siemienia lnianego, ziaren sezamu, pestek słonecznika i dyni. Sycący i pyszny zarówno ze słonymi pastami, jak i słodkimi dżemami.

Składniki:

170g mąki żytniej

170g mąki ryżowej

160g mąki kukurydzianej

25g świeżych drożdży

3 łyżki pestek słonecznika

3 łyżki siemienia lnianego

1 łyżka pestek dyni

1 łyżka ziaren sezamu

3/4 łyżeczki soli

1,5 łyżki cukru

550ml ciepłej wody

Wszystkie składniki mieszamy razem. Odstawiamy na 20min. do wyrośnięcia. Mieszamy, przekładamy do formy keksówki i ponownie odstawiamy na 20min. w ciepłe miejsce. Pieczemy przez 50min. w temp. 230oC. Wyjmujemy, studzimy na kratce.

Słodkie grahamki z żurawiną

Słodkie grahamki z żurawiną. Jedne z lepszych bułeczek jakie jadłam. Lekkie i puszyste jak chmurka, o delikatnie orzechowym aromacie uzyskanym dzięki dodatkowi serka, który pozostał mi po przygotowaniu mini serniczków. Nie są idealnie białe, bo wzbogacone mąką typu graham. Świetnie smakują z dżemem malinowym, z serem białym i miodem czy po prostu z samym masłem.

Składniki na 8 bułeczek:

20g świeżych drożdży

320g mąki pszennej

120g mąki pełnoziarnistej typu graham

75g roztopionego masła

250ml ciepłego mleka

100g orzechowej masy serowej przygotowanej z tego przepisu na mini serniczki

1/2 łyżeczki soli

2,5 łyżki cukru

100g suszonej żurawiny

odrobina mleka do posmarowania bułeczek

Z ciepłego mleka, cukru i 1 łyżki mąki pszennej przygotowujemy rozczyn, który pozostawiamy w cieple na 15min., aby zaczął pracować. Dodajemy resztę mąki, masę serową, roztopione masło i żurawinę i miksujemy masę na jednolite ciasto. Ciasto pozostawiamy na ok. 1h pod przykryciem do wyrośnięcia. Kokilki żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Gotową masę nakładamy do 3/4 wysokości każdej kokilki. Bułeczki smarujemy odrobiną masła i pieczemy przez ok. 15min. w temp. 200oC.

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami. Pyszna włoska przystawka do przygotowania w zaledwie kilka minut. Chrupiąca grzanka z kwaskowymi pomidorami. Delikatna i odświeżająca, przywołująca na myśl cudowne wakacje w Rzymie. 

Składniki:

kilka kromek włoskiego chleba ciabatta

3 pomidory

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

oliwa z oliwek

świeża bazylia

suszone oregano

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Pozbawiamy gniazd nasiennych, a miąższ kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy oliwę i kilka posiekanych listków bazylii. Chleb kroimy w poprzek na grube kromki, nasączamy oliwą i nacieramy czosnkiem. Opiekamy w rozgrzanym piekarniku, na patelni lub w opiekaczu aż staną się chrupkie. Na grzanki nakładamy mieszankę pomidorową.

Pszenne bułeczki śniadaniowe

Pszenne bułeczki śniadaniowe

Malutkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz bułeczki śniadaniowe o drobnych regularnych porach w puszystym miąższu. Doskonałe zarówno do wędliny i sera, jak i dżemu czy kremu czekoladowego. Udają się nawet pomimo burzy szalejącej za oknem. Smakują małym i dużym.

Składniki:

320g mąki pszennej

2/3 szklanki letniej wody

3 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

15g świeżych drożdży

2 łyżki bułki tartej

Z łyżki mąki, cukru, wody i drożdży przygotowujemy rozczyn. Pozostawiamy na 20min. do podwojenia objętości. Resztę mąki wysypujemy na stolnicę, dodajemy olej i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i zwijamy wzdłuż dłuższej krawędzi w rulon. Obtaczamy w bułce tartej. Ostrym nożem dzielimy na 6 części. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210oC na ok. 15min.

Bread sticks do maczania w sosach

Bread sticks do maczania w sosach

Paluchy z ciasta na pizzę fajnie sprawdzające się w roli imprezowej przekąski. Bread sticks pokryte są jedynie chrupiącym serem, dlatego przed jedzeniem warto maczać je w sosie pomidorowym. Są miękkie i puszyste, nie kruszą się. Proste i pyszne. 

Składniki:

300g mąki

100ml letniej wody

20g drożdży

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

200g tartego sera mozarella

Z mąki, wody i drożdży zagniatamy ciasto. Dodajemy sól i oliwę. Odstawiamy na 20min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, po czym wkładamy na 15min. do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 0,5cm. Posypujemy solą, pieprzem i tartą mozarellą. Pieczemy przez 15min. w temp. 200oC. Po wyjęciu z piekarnika kroimy w paski o szerokości ok. 2cm i długości 5cm.

Kanapka z jajkiem sadzonym i bekonem

Kanapka z jajkiem sadzonym i bekonem

Kanapka z jajkiem sadzonym i bekonem, czyli prosty przepis na niebanalne śniadanie. To taki przysmak Mojego Taty. Serwował mi taką kanapkę z jajkiem i bekonem, z dużą ilością świeżego czosnku, gdy w dzieciństwie byłam chora. Dzisiaj zrobiłam sobie taką na śniadanie, jednak, żeby nie straszyć wszystkich intensywnym zapachem przez cały dzień, czosnek zamieniłam na pasztet pomidorowy z cieciorką firmy Primavika. Posmarowałam nim delikatnie wnętrza połówek bułki i niczego więcej nie potrzebowałam tego ranka do szczęścia :-)

Składniki:

1 bułka kajzerka

1 jajko

2 plasterki bekonu

1 łyżka pasztetu pomidorowego z cieciorką Primavika

Bułkę kroimy na pół i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na moment, aby się podgrzała i stała się delikatnie chrupiąca. Na suchej patelni kładziemy plastry bekonu i smażymy na chrupko z obu stron. Zdejmujemy z patelni i na ręczniku papierowym odciskamy nadmiar tłuszczu. Na patelni po bekonie przygotowujemy jajko sadzone. Na połówkach bułki rozsmarowujemy pasztet pomidorowy, na dolnej połówce kładziemy gotowe jajko, plastry bekonu i przykrywamy drugą posmarowaną połówką. Jemy na ciepło.

Tosty francuskie z syropem z agawy

Tosty francuskie

Chrupiące tosty francuskie to dobre rozwiązanie, aby wykorzystać czerstwy chleb. Nada się do tego zarówno pszenny, jak i żytni. Moczony w jajku i mleku ze skarmelizowanym cukrem będzie fajnym rozwiązaniem na szybkie śniadanie na ciepło. Polecam z syropem z agawy EkoWital - rewelacja!

Składniki:

kilka kromek razowego chleba

1 jajko

1 łyżka mleka

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

syrop z agawy EkoWital

masło klarowane do smażenia

Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Kromki chleba moczymy w jajku. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Smażymy na rozgrzanym maśle z dwóch stron. Podajemy na gorąco z syropem z agawy.

Chleb z płatkami owsianymi

Chleb z płatkami owsianymi

Cudowny chleb z płatkami owsianymi, mięciutki i puszysty, ale sycący. Chleb owsiany nie jest zbyt skomplikowany w przygotowaniu, ale jak to zwykle bywa w przypadku drożdży – rośnięcie wymaga czasu. Czas jednak upłynie, a zapach świeżo upieczonego bochenka i smak pysznej kromki z masłem zrekompensuje trudy oczekiwania. Smacznego!

Składniki:

10g drożdży

150g płatków owsianych

500g ekologicznej mąki pszennej typ 550 EkoWital

500ml wody

10g soli

Drożdże mieszamy ze 100ml letniej wody. Dodajemy 100g mąki, mieszamy i odstawiamy na 40min. Na suchej patelni prażymy na złoto płatki owsiane. Studzimy i dodajemy do nich pozostałą wodę. Płatki dodajemy do przygotowanego wcześniej zaczynu, dodajemy pozostałą mąkę i sól. Zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy na ok. 1h do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy na chleb wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 35min. w piekarniku nagrzanym do 220oC.

Zapiekana kanapka z jajkiem i pastą tahini

Zapiekana kanapka z jajkiem i pastą tahini

Wyjątkowa zapiekana kanapka z jajkiem i pastą sezamową tahini. Niepowtarzalny orientalny smak, delikatnie słodka od bakalii bułka i wylewające się żółtko tworzą eksplozję smaków. Nietypowe połączenie, dla koneserów ciekawych śniadań na ciepło. 

Składniki:

1 bułka bakaliowa z rodzynkami, sezamem, orzechami

1 łyżka pasty sezamowej tahini Bakra

2 jajka

2 łyżki tartego sera mozzarella

ketchup

tymianek, oregano

sól

Bułkę kroimy w poprzek na pół. Obie połówki smarujemy pastą sezamową. Na każdą z nich delikatnie wybijamy po jednym jajku. Odrobinę solimy i doprawiamy ziołami. Posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika na ok. 15min., do czasu aż ser się rozpuści, a białko jajka zetnie. Wyjmujemy, podajemy z ketchupem.

Tradycyjne angielskie scones

Tradycyjne angielskie scones

Angielskie scones. Nie są to nasze typowe, puszyste i mięciutkie bułeczki. Scones są ciężkie, chrupiące z zewnątrz i dość suche w środku. Delikatnie słodkie i szybkie w przygotowaniu. Przygotowane na proszku do pieczenia, nie wymagają wyrastania przed włożeniem do piekarnika. Angielskie scones fajnie smakują w towarzystwie cienkich kiełbasek podczas sobotniego śniadania. 

Składniki:

250g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

40g miękkiego masła

25g cukru

szczypta soli

1 jajko

100ml mleka

Piekarnik nagrzewamy do 220oC. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko i rozcieramy w palcach, tak aby powstała kruszonka. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Powoli dolewamy do mącznej mieszanki, zostawiając odrobinę płynu do posmarowania bułeczek. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na placek o grubości 2cm. Kółeczkiem wycinamy bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smarujemy pozostałym mlekiem z jajkiem. Pieczemy 15min. w nagrzanym piekarniku.

Cytrynowe scones z żurawiną i białym makiem

Cytrynowe scones z żurawiną i makiem

Pamiętacie tradycyjne angielskie scones? Dzisiaj wariacja na ich temat. Baza jest dokładnie ta sama, całą grę robi aromat cytrynowy, żurawina i delikatny biały mak. Spróbujcie z ulubioną konfiturą na sobotnie śniadanie.

Składniki:

250g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

40g miękkiego masła

25g cukru

szczypta soli

1 jajko

100ml mleka

kilka kropel aromatu cytrynowego

2 łyżki białego maku

2 łyżki liofilizowanej żurawiny

Piekarnik nagrzewamy do 220oC. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko i rozcieramy w palcach, tak aby powstała kruszonka. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Powoli dolewamy do mącznej mieszanki, zostawiając odrobinę płynu do posmarowania bułeczek. Zagniatamy elastyczne ciasto. Wgniatamy aromat cytrynowy, mak i żurawinę. Rozwałkowujemy na placek o grubości 2cm. Kółeczkiem wycinamy bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smarujemy pozostałym mlekiem z jajkiem. Pieczemy 15min. w nagrzanym piekarniku.

Chaczapuri imeruli

Chaczapuri imeruli

Chaczapuri jest gruzińskim plackiem, bez zbędnych przypraw i dodatków. Istnieją dwa rodzaje chaczapuri – andżaruli i imeruli. Pierwszy z nich podaje się z serem i jajkiem, drugi natomiast – w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli. Ja dzisiaj proponuję ten najprostszy rodzaj. Spróbujcie z hummusem lub wegańskim paprykarzem – pyszna przekąska. 

Składniki:

500g mąki pszennej

10g świeżych drożdży

200ml wody

100ml oleju

2 szczypty soli

250g twardej mozarelli

150g sera bundz lub twarogu pełnotłustego

W misce rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie. Dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy na jednolitą masę, pod koniec dodając olej. Zagniatamy przez ok. 7min., aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 2-3h w ciepłe miejsce. Mozarellę ścieramy na tarce i mieszamy z twarogiem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy kulkę. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na 4 części, każdą rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 20cm. Na środku układamy po kulce sera, zwijamy brzegi ciasta do środka, tak, aby obkleić cały ser. Układamy zlepieniem do dołu, ponownie rozwałkowujemy na placek o średnicy 20cm. Na środku ciasta robimy dziurkę, uważając, żeby nie przebić placka na wylot. Placki pieczemy przez 15min. w piekarniku nagrzanym do 250oC.

Bruschetta w trzech odsłonach

Bruschetta

Tradycyjna włoska przekąska, doskonała na spotkanie ze znajomymi. Niby nic, a zaskakuje i smakuje. Na blogu znajdziecie już przepis na bruschettę z pomidorami. Dzisiaj zapraszam Was na kolejne trzy odsłony – z guacamole, z pesto i szynką szwarcwaldzką oraz z camembertem i żurawiną. Każda ma w sobie „to coś”. Pyszna, chrupiąca, zadziwiająca. 

Składniki na bruschettę guacamole:

2 bułki ciabatki

1/2 dojrzałego awokado

1 szalotka

1 pomidor

sól, pieprz

1 łyżka soku z cytryny

Składniki na bruschettę z camembertem:

60g sera camembert

2 łyżki konfitury żurawinowej

Składniki na bruschettę z pesto:

2 łyżki zielonego pesto bazyliowego

2 plastry szynki szwarcwaldzkiej

Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki. Wydrążamy pestki i drobno siekamy. Awokado kroimy w drobną kostkę. Siekamy szalotkę, wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schładzamy w lodówce. Camembert kroimy na plastry. Bułeczki kroimy na nieduże kromki. Podpiekamy w rozgrzanym piekarniku, żeby stały się złociste i chrupiące. Na kilku kromkach układamy schłodzone guacamole, na innych odrobinę pesto i po kawałku szynki szwarcwaldzkiej, a na pozostałych po kawałku sera camembert i odrobinę konfitury.

Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Przepyszny chleb orkiszowy z sezamem. Z masłem orzechowym i konfiturą pomarańczową jest mocno uzależniający ;-) Ciemny, choć to przecież chleb pszenny. Orkisz jest odmianą pszenicy, posiadającą właściwości krwiotwórcze, rozweselające i budujące mięśnie. Co więcej, obniża ciśnienie krwi. Chlebek nie jest pracochłonny ani trudny do przygotowania, a efekt jak z najlepszej piekarni. Upieczcie i zaskoczcie rodzinkę! 

Składniki:

400g mąki orkiszowej

3,5g drożdży instant

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki miodu

300ml ciepłej wody

Mąkę mieszamy z solą i drożdżami. Dodajemy oliwę, miód i wodę i wyrabiamy mikserem ok. 5min. aż ciasto przestanie kleić się do miski. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h do podwojenia objętości. Ciasto posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 45min.

Bajgle

Bajgle

Puszyste, tradycyjne bajgle świetne na przekąskę lub na śniadanie. Możecie posypać je sezamem, makiem albo czarnuszką. Dobrze smakują z masłem i dżemem albo z kremowym serkiem i łososiem. Ich przygotowanie wymaga cierpliwości, są pracochłonne, ale „warte zachodu”. Pyszka, polecam! 

Składniki:

500g mąki

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

14g świeżych drożdży

300ml wody

Dodatkowo:

1 łyżka cukru

1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody

3 łyżki sezamu, maku lub czarnuszki

Z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżeczki cukru i ciepłej wody przygotowujemy rozczyn. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto, tak długo aż zacznie odchodzić od rąk. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1h do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 10 równych kawałków. Z każdego formujemy kulkę, palcem robimy dziurkę w środku i kręcimy na stolnicy aż otwór będzie miał ok. 3cm. Tak przygotowane bajgle przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30min. do wyrośnięcia. W garnku zagotowujemy wodę z łyżką cukru. Ostrożnie wkładamy bajgle, gotując ok. 1-2min. z każdej strony. Wyjmujemy, osuszamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypujemy ziarnami. Pieczemy w 200oC przez ok. 15min. do zarumienienia. Studzimy.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.