Drożdżowe

Ciasto drożdżowe z musem jabłkowym

Nieco wilgotne, ale puszyste, o ciekawym smaku, wyjątkowe przez dodatek musu. Warte upieczenia!

Składniki:

80dag mąki

łyżeczka cynamonu

80g cukru

szczypta soli

szklanka ciepłego mleka

1,5 szklanki musu jabłkowego

60g roztopionego masła

skórka otarta z 2 cytryn

28g świeżych drożdży

Kruszonka:

180g mąki

100g cukru

125g masła

2 łyżeczki cynamonu

Tradycyjnie, zabawę z ciastem drożdżowym zaczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży, ciepłego mleka, łyżki cukru i dwóch łyżek mąki. Kiedy wyrośnie, dodajemy roztopione masło, cukier i szczyptę soli. Dodając mus z jabłka, skórkę cytrynową i mąkę, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykryte ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby odpoczęło i podwoiło swoją objętość. Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką przygotowaną z mąki, cynamonu, cukru i roztopionego masła. Ponownie zostawiamy ciasto samemu sobie i pozwalamy wyrosnąć w cieple. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180oC na 40min. Gotowe dla dekoracji posypujemy cukrem pudrem.

Precle z cukrem cynamonowym

Precle z cukrem cynamonowym. Pyszne, puszyste, mięciutkie, drożdżowe. Nieco skomplikowane, tajemnicą jest obgotowanie uformowanego ciasta w wodzie z dodatkiem sody, a następnie upieczenie w wysokiej (230st.) temperaturze. Idealne ze szklanką mleka.

Składniki:

4,5 szklanki mąki pszennej

szklanka ciepłej wody

1/2 szklanki ciepłego mleka

łyżka cukru

2 łyżeczki soli

14g drożdży świeżych

55g roztopionego masła

żółtko

5 łyżek sody oczyszczonej

cukier wymieszany z cynamonem

Z mleka, drożdży, łyżki cukru i 2 łyżek mąki sporządzamy rozczyn i zostawiamy na 20min. Dodajemy resztę mąki, sól, wodę i masło. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. W dużym garnku gotujemy wodę z sodą. Uformowane precelki delikatnie wkładamy do garnka i gotujemy przez ok. 30 sekund. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na blaszce wyłożonej matą silikonową. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy obficie cukrem cynamonowym. Pieczemy ok. 15min. w 230oC.

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki, czyli miękkie ciasto i duuuuużo maku. Do tego lukier, skórka pomarańczowa i orzechy. Słodka przekąska na drugie śniadanie i podwieczorek. To jest to!

Składniki:

25 dag mąki

2,5 dag drożdży

2 łyżki cukru

2 żółtka

25g masła

1/2 szklanki mleka

puszka gotowej masy makowej

skórka pomarańczowa, orzechy, lukier do dekoracji

Z drożdży, ciepłego mleka, łyżki cukru i dwóch łyżek mąki przygotowujemy rozczyn i odstawiamy na 15min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodajemy resztę mąki, cukru, żółtka i roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w cieple. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, rozkładamy na nim równomiernie masę makową i zwijamy w rulon. Kroimy na plastry, układamy płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem, skórką pomarańczową i orzechami. Smacznego!

Topielec

Przepyszne, mocno waniliowe ciasto drożdżowe. Wyrasta, kiedy „złapie” odpowiednią ilość tlenu z zimnej wody, w której jest zanurzone. Dosyć wdzięczne w przygotowaniu jak na ciasto drożdżowe, nie wymaga długiego leżakowania. Do środka można dodać rodzynki, wyśmienite z lukrem.

Składniki:

36dag mąki

120g roztopionego masła

2 jajka

1/3 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

60g świeżych drożdży

opakowanie cukru wanilinowego

szczypta soli

cukier puder

Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru i z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawiamy na 15min. do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, łączymy z roztrzepanymi z solą jajkami i roztopionym masłem. Dodajemy jajka i rozczyn. Ciasto o jednolitej konsystencji zawijamy luźno w gazę lub ściereczkę, związujemy końce i wkładamy do dużego naczynia z wodą, tak aby całe było zanurzone. Kiedy wypłynie, wyjmujemy i osuszamy, po czym zagniatamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Przekładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180oC przez 20min., a następnie zwiększamy temperaturę do 190oC i pieczemy jeszcze 40min. Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody.

Placek drożdżowy z owocami i kruszonką

Dla niektórych przygotowanie ciasta drożdżowego stanowi nie lada wyzwanie. Zawsze bowiem istnieje niebezpieczeństwo, że drożdże się zbuntują i nie wytworzą odpowiedniej ilości dwutlenku węgla do spulchnienia ciasta. Jednak przy ostrożnym i cierpliwym traktowaniu, wszystko powinno się udać. Warto spróbować, efekt bardzo zadowalający, a smak przywołuje najlepsze wspomnienia :-)

Składniki:

300g wiśni, truskawek, borówek lub innych ciemnych owoców

450g mąki

50g świeżych drożdży

100ml mleka

120g cukru

200g masła

2 jajka

skórka otarta z 1 cytryny

Kruszonka:

80g mąki

50g masła

40g cukru

cukier wanilinowy, cynamon

Z ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek mąki i łyżki cukru przygotowujemy rozczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypujemy resztę mąki, cukru, dodajemy rozpuszczone masło, jajka i zaczyn, po czym zagniatamy elastyczne ciasto. Przekładamy do formy i pozostawiamy na 30min. do wyrośnięcia. Na cieście układamy owoce i posypujemy kruszonką przygotowaną z podanych składników. Całość pieczemy ok. 35min. w piekarniku nagrzanym do 200oC.

Babeczki drożdżowe z dżemem truskawkowym i twarogiem

Super pyszne babeczki drożdżowe na drugie śniadanie. Mięciutkie, puszyste, ze słodką kruszonką. Z podanego przepisu można upiec również ciasto drożdżowe w jednej, większej formie, dodając dowolne owoce. Grzechu warte! :-)

Składniki:

240g szklanki mąki pszennej

15g świeżych drożdży

2 żółtka

125ml mleka

50g cukru

50g roztopionego masła

1 opakowanie cukru wanilinowego

100g sera białego + 2 łyżki cukru

dżem truskawkowy

Kruszonka:

50g masła

50g cukru

cukier wanilinowy

60g mąki

Z drożdży, ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Dodajemy resztę mąki, cukru, cukier wanilinowy, żółtka i zagniatamy zwarte ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple przez ok. 1,5h. Formę na muffinki smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 10 równych części, formujemy kulki, lekko spłaszczamy i do każdej wkładamy odrobinę sera wymieszanego z cukrem i dżemu. Zaklejamy i spojeniem do dołu układamy w formie. Pozostawiamy na 30min. do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy odrobiną mleka, przygotowujemy kruszonkę i posypujemy nią wierzch babeczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190oC na 20min.

Okrągłe bułeczki z masą makową

Mięciutkie bułeczki na dwa kęsy. Z fantastyczną masą makową, doskonałe na przekąskę. Zachwycą każde dziecko i niejednego dorosłego. Ciasto można przygotować ręcznie lub za pomocą maszyny do pieczenia chleba. Bardzo polecam!

Składniki:

450g mąki

25g świeżych drożdży

170ml letniej wody

55g cukru

1/4 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy z oliwek

225g gotowej masy makowej z puszki

Drożdże mieszamy z 60ml wody i łyżeczką cukru. Odstawiamy na 10min. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę wody, cukru, gotowy rozczyn i oliwę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Pozostawiamy na ok. 2h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy kulkę. Spłaszczamy ją na dłoni, na środek kładziemy łyżeczkę masy makowej i ponownie zwijamy w kulkę. Spojeniem do dołu układamy w zagłębieniach formy do muffinek wysmarowanych masłem. Pieczemy w 180oC przez ok. 25min. Gotowe bułeczki można ozdobić lukrem.

Cytrynowe ciasto drożdżowe

Klasyczne ciasto drożdżowe, z nietypową, cytrynową kruszonką. Totalnie fantastyczne do herbaty, o ładnych, równomiernych porach i chrupiącej skórce. Kruszonka nadaje lekkości i orzeźwiającego aromatu. Zróbcie koniecznie!

Składniki:

500g mąki pszennej

150g cukru

18g świeżych drożdży

65ml wody

85ml mleka

55g masła

szczypta soli

skórka otarta z 1 cytryny

2 jajka

1 łyżeczka aromatu waniliowego

Rozpuszczamy masło, mieszamy z podgrzanym mlekiem i wodą. Dodajemy aromat waniliowy. Stopniowo wsypujemy 450g mąki, 50g cukru, sól i drożdże. Mieszamy. Łączymy z jajkami. Z 50g mąki, 100g cukru i skórki z cytryny przygotowujemy kruszonkę. Ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kruszonką i wstawiamy na 30min. do piekarnika nagrzanego do 180oC.

Makowiec

Przygotowanie dobrego makowca, wymaga czasu i cierpliwości, ale wbrew panującej opinii, nie jest to zadanie trudne. Sekretem jest rozwałkowanie ciasta na odpowiednią grubość i rozłożenie na nim takiej ilości masy makowej, aby po zwinięciu utworzyły nam się dobrze widoczne dwie, stosunkowo cienkie warstwy. W dzisiejszych czasach zbędne jest wielokrotne mielenie maku. Wystarczy kupić puszkę dobrej jakości masy makowej bez sztucznych dodatków, za to z mnóstwem fantastycznych bakalii. Zapowiadają się pyszne Święta!

Składniki:

250g mąki

25g świeżych drożdży

20g cukru

1 żółtko

25g masła

1/2 szklanki mleka

1/2 puszki masy makowej

Z drożdży, ciepłego mleka, łyżki cukru i 2 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn i pozostawiamy na 15min. Dodajemy resztę mąki, cukru, rozpuszczone masło, żółtko i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0,5cm. Rozkładamy na nim mak, zwijamy jak roladę. Przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy znowu na 15min. Pieczemy 35min. w temp. 180oC na złoty kolor. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem lub czekoladą.

Drożdżowy odrywaniec z masą kakaową

Pyszne, bardzo puchate ciasto drożdżowe z delikatnie kakaowym wnętrzem. Wierzch aromatyzowany skórką cytrynową, środek gdzieniegdzie skrywający grube kawałki orzechów. Forma jest w zasadzie dowolna, ciasto po rozwałkowaniu można zwinąć jak roladę (sprawdź makowiec) lub pokroić w poprzek na grube plastry i ułożyć w tortownicy, aby w trakcie pieczenia się połączyły. Yummy! 

Składniki:

500g mąki

25g świeżych drożdży

60ml letniej wody

150g cukru

120ml gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka skórki otartej z cytryny

1/4 łyżeczki soli

2 jajka

150g miękkiego masła

40g gorzkiego kakao

50g grubo posiekanych orzechów włoskich

Drożdże mieszamy z wodą i 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy na 10min. Miksujemy jogurt z 75g cukru, skórką cytrynową i solą. Dodajemy lekko ubite jajka, mąkę i 75g miękkiego masła, zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 40min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x45cm, smarujemy pozostałą połową roztopionego masła i posypujemy kakao wymieszanym z pozostałą częścią cukru. Na cieście rozrzucamy orzechy. Ciasto zwijamy w roladę od dłuższej strony, kroimy w grube plastry i układamy w tortownicy o średnicy 28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30min. w 190oC.

Pieczone pączki z dziurką

Nigdy nie robiłam pączków. Mam swoją ulubioną cukiernię, w której zaopatruję się na Tłusty Czwartek. Ich pączki są doskonałe – nie za duże, niezbyt tłuste, bosko mięciutkie, z owocową konfiturą i cudnym lukrem – kupione jeszcze ciepłe rozpływają się w ustach. Tym razem postanowiłam jednak stawić czoła (dość pracochłonnym, według mnie) pączkom i zrobić nieco zdrowszą – pieczoną wersję. Są obłędne, mimo że różnią się od tradycyjnych. Strukturą przypominają puszyste bułeczki, obtoczone w cukrze cynamonowym fajnie chrupią w zębach. To jest to, na co miałam ochotę!

Składniki:

160ml ciepłego mleka

10g świeżych drożdży

1 łyżka roztopionego masła

80g cukru

1 jajko

40dag mąki

szczypta soli

Składniki cynamonowej posypki:

50g roztopionego masła

2 łyżeczki cynamonu

120g cukru

Z drożdży, ciepłego mleka i łyżeczki cukru przygotowujemy rozczyn i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 10min. Po tym czasie zagniatamy razem z pozostałymi składnikami. Kulę z ciasta przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1h w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5cm. Szklanką wykrawamy okręgi, a mniejszą foremką wycinamy w środku każdego z nich dziurkę. Wszystkie pączki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy na 40min. do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy przez 9min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Gdy odrobinę przestygną, obtaczamy w roztopionym maśle i cukrze wymieszanym z cynamonem.

Briosze z czekoladą

Brioszki z czekoladą. Nie wyglądają jak typowe, francuskie briosze, nie mają charakterystycznego „kapelusza” i listkowatej struktury. Spory dodatek masła tworzy mięciutkie wnętrze i chrupiącą otoczkę. Są mało słodkie, doskonale sprawdzą się jako bułeczki śniadaniowe lub dodatek do kawy. Warte upieczenia!

Składniki:

3 łyżki cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

20g drożdży

5 jajek

100ml ciepłego mleka

300g miękkiego masła

530g mąki pszennej

100g czekolady

Drożdże mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając powoli ciepłe mleko. Mąkę przesiewamy i łączymy z przygotowanym rozczynem. Zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy 4 jajka, 1 żółtko, masło i ponownie zagniatamy. Czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi swoją objętość. Wstawiamy na 1,5h do lodówki. Po tym czasie formę do przygotowania muffinek smarujemy masłem, ciasto dzielimy na 12 części i do każdego zagłębienia formy wkładamy każdą z nich. Brioszki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok. 30min. smarujemy pozostałym białkiem. Pieczemy przez 13min. w piekarniku nagrzanym do 190oC.

Miodowe ciasto drożdżowe z węgierkami

Wilgotne, aromatyzowane miodem ciasto drożdżowe z delikatnie rozpadającymi się kwaskowymi śliwkami. Świetnie nada się na deser „pod chmurką”. Nie jest zbyt pracochłonne, jednak trzeba dać mu czas, aby dobrze wyrosło. Smaczne.

Składniki:

2 łyżki mleka

2 jajka

1 żółtko

15g świeżych drożdży

50g cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

100g miodu

120g gęstego jogurtu naturalnego

75g masła

290g mąki

skórka otarta z 1 cytryny

szczypta soli

6 dużych śliwek węgierek

Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, odrobinę mąki i cukru, mieszamy, odstawiamy na 15min. do wyrośnięcia. Jajka, żółtko, cukier, cukier wanilinowy i miód ucieramy na puszystą masę. Dodajemy resztę mąki, sól, rozczyn, jogurt i mieszamy. Dodajemy masło i skórkę pomarańczową i ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1h do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nim połówki śliwek. Pieczemy przez ok. 45min. w temp. 175oC. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Pszenne drożdżówki z kruszonką

Pszenne drożdżówki z kruszonką. Pyszne na drugie śniadanie. Ostatnio w polityce zagościł temat asortymentu sklepików szkolnych. Słodkie napoje, kawa, drożdżówki….? Te ostatnie czemu nie, jeśli będą przypominały te przygotowane przeze mnie – z niewielką ilością cukru, bez polewy lukrowej i sztucznych dodatków. Bardzo smaczne, polecam.

Składniki:

500g mąki

4 łyżki cukru

1/2 łyżeczki soli

28g świeżych drożdży

70g masła

2 jajka + 1 do posmarowania bułeczek

200ml mleka

50ml likieru Amaretto

Składniki na kruszonkę:

3 łyżki mąki

50g mielonych migdałów

40g brązowego cukru

szczypta cynamonu

35g roztopionego masła

Z ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i drożdży przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy na 15min., aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników, wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne i sprężyste. Odkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5h. Ciasto dzielimy na 12 części i albo formujemy okrągłe bułeczki, albo wkładamy w zagłębienia formy do muffinków. Przygotowujemy kruszonkę z podanych składników. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 200oC przez 20min.

Pączki z konfiturą truskawkową i lukrem

Pączki z konfiturą truskawkową i lukrem

Pączki z konfiturą truskawkową i lukrem. Totalny obłęd! Pierwszy raz zabrałam się za smażenie pączków (przepis na pączki pieczone znajdziecie na blogu) i nie mogę wyjść z zachwytu ;-) Pączki są idealnie wyrośnięte, puszyste i miękkie. Fantastycznie pachną drożdżami. Nie chłoną tłuszczu podczas smażenia, mają fajną chrupiącą skórkę. Pączki wypełniłam owocową konfiturą, ale nada się również kajmak, budyń czy bita śmietana. Biały, gęsty lukier cudownie spływa i dosładza niezbyt słodkie ciasto. Ciężko poprzestać na jednym! Polecam bieganie na spalenie ponadprogramowych kalorii ;-)

Składniki:

500g mąki

2 jajka

60g rozpuszczonego masła

250 ml mleka

60g cukru

20g świeżych drożdży

1 łyżka wódki

olej

1/2 słoiczka dowolnej konfitury

cukier puder

woda

Z ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i drożdży przygotowujemy rozczyn i zostawiamy na ok. 30min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy mąkę, pozostały cukier, jajka, wódkę i rozpuszczone masło i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie początkowo dość luźne, unikajmy podsypywania mąką. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1h do podwojenia objętości. Po tym czasie przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1,5cm. Szklanką o średnicy 6cm wycinamy okręgi i odkładamy na blachę do podwojenia objętości. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy po kilka pączków. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, aby pączki się nie przypalały z zewnątrz i nie zostawały surowe w środku. Nie powinny się stykać i dotykać dna garnka. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Gdy wystygną, konfiturę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania i nadziewamy pączki od boku. Z cukru pudru i odrobiny wody przygotowujemy gęsty lukier. Dekorujemy pączki.

Cynamonowy wieniec drożdżowy

Cynamonowy wieniec drożdżowy

Przepyszny puchaty cynamonowy wieniec drożdżowy. Cudownie słodkie ciasto drożdżowe doskonale smakujące zarówno w porze drugiego śniadania, jak i podwieczorku. Aromatyczna drożdżówka do gorącej kawy, herbaty lub zimnego mleka. Totalnie fenomenalna! 

Składniki na ciasto:

520g mąki

35g świeżych drożdży

150ml mleka

2 jajka

100g masła

80g cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

szczypta soli

Składniki na nadzienie:

50g masła

80g cukru

1 łyżka cynamonu

Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru do momentu, kiedy staną się płynne. Mleko delikatnie podgrzewamy i mieszamy z drożdżami. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże z mlekiem, mieszamy. Dodajemy jajka ubite z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy szczyptę soli i rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy, aż ciasto stanie się zwarte i elastyczne. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30min. do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i przygotowujemy nadzienie: rozpuszczonym masłem smarujemy ciasto i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto składamy wzdłuż długiego boku na pół i zwijamy wieniec. Wieniec układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok. 30min. Po wystudzeniu wieniec można udekorować lukrem, skórką pomarańczową i orzechami lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Drożdżowe bułeczki z prażonym jabłuszkiem

Drożdżowe bułeczki z jabłkiem

Bułeczki, które zasmakują każdemu dziecku. Domowa alternatywa dla kupnej drożdżówki. Mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz i z bogatym wnętrzem ;-) Zachowują świeżość ok. 3 dni. 

Składniki:

450g mąki

25g świeżych drożdży

170ml letniej wody

55g cukru

1/4 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy z oliwek

1 duże jabłko

1 jajko

cukier do posypania wierzchu

Drożdże mieszamy z 60ml wody i łyżeczką cukru. Odstawiamy na 10min. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę wody, cukru, gotowy rozczyn i oliwę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Pozostawiamy na ok. 2h do wyrośnięcia. Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do rondelka i prażymy pod przykryciem do miękkości. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy kulkę. Spłaszczamy ją na dłoni, na środek kładziemy łyżeczkę prażonego jabłka i zwijamy w kulkę. Spojeniem do dołu układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości od siebie. Jajko roztrzepujemy widelcem i za pomocą pędzelka smarujemy wierzch bułeczek. Każdą z nich posypujemy cukrem. Pieczemy w 200oC przez ok. 20min.

Drożdżowe ciasto pomarańczowe z żurawiną i orzechami laskowymi

Drożdżowe ciasto pomarańczowe

Mocno aromatyczne pomarańczowe ciasto drożdżowe z żurawiną i orzechami laskowymi. Chrupiąca skorupka cukrowa na wierzchu i puchaty środek. Cudowne z konfiturą lub owocami w syropie. Podane z herbatą owocową fajnie nastroi w słoneczny, wiosenny dzień. 

Składniki:

500g mąki

20g świeżych drożdży

100ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

50g cukru

4 łyżki miękkiego masła

2 jajka

skórka otarta z 1 pomarańczy

100g suszonych żurawin

100g orzechów laskowych

cukier do posypania wierzchu ciasta

Drożdże mieszamy z wodą i ze 160g mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20min. do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie posypujemy obficie cukrem. Wstawiamy na 30-35min. do piekarnika nagrzanego do 190oC.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Puszyste, proste ciasto drożdżowe, które nie wymaga przygotowania rozczynu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Na wierzchu można ułożyć węgierki, ale ja wybrałam inną odmianę śliwek, o nieco większych owocach. No i ta cynamonowa kruszonka – mmm obłęd! 

Składniki:

500g mąki

160g cukru

25g świeżych drożdży

3 jajka

250ml mleka

100g rozpuszczonego masła

szczypta soli

750g śliwek

Składniki na kruszonkę:

180g mąki

50g masła

1/2 łyżeczki cynamonu

80g cukru

Mąkę przesypujemy do miski, do środka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy lekko ciepłym mlekiem. Krótko mieszamy (nie musi być dokładnie), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40min., żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy roztrzepane jajka, sól i przestudzone masło i miksujemy. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Okrągłą formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką albo wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wykładamy do formy, na wierzchu układamy umyte i pozbawione pestek połówki śliwek. Przygotowujemy kruszonkę, rozcierając składniki w palcach. Posypujemy wierzch ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30min. Ciasto wkładamy do piekarnika, ustawiamy temp. 175oC i pieczemy przez 45min., do momentu aż nabierze złotego koloru. Studzimy.

Rogale Marcińskie

Rogale Marcińskie

Doskonałe rogaliki z białym makiem Symbio i masą marcepanową, wypiekane zwykle w Poznaniu na 11 listopada – dzień św. Marcina. Uwielbiam je! Te tradycyjne, prosto z Rynku, są ogromne i mocno słodkie – nawet nie chcę myśleć, ile kalorii ma jeden ;-) Moja wersja jest nieco uproszczona, a porcje mniejsze – ot, takie na dwa kęsy. Mięciutkie ciasto, dużo białego maku, który jest mniej intensywny od niebieskiego, ale równie aromatyczny, do tego masa marcepanowa i mnóstwo orzechów. Zdecydowanie można się w nich zakochać!

Składniki na ciasto:

200ml letniego mleka

25g świeżych drożdży

0,5kg mąki

1 jajko

kilka kropel aromatu waniliowego

3 łyżki cukru

szczypta soli

225g masła

Składniki na nadzienie:

300g białego maku

100g masy marcepanowej

120g cukru pudru

4 okrągłe biszkopty

100g orzechów laskowych

100g migdałów w płatkach

Składniki na lukier:

160g cukru pudru

3 łyżki wody

Z drożdży, letniego mleka, 1 łyżki mąki i 1 łyżki cukru przygotowujemy rozczyn. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20min., aby drożdże zaczęły pracować. Dodajemy pozostałe składniki i 2 łyżki rozpuszczonego masła (resztę zostawiamy na później). Krótko wyrabiamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 1h do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: orzechy laskowe mielimy na mniejsze, ale wyczuwalne kawałki. Mak blendujemy z cukrem i masą marcepanową. Dodajemy płatki migdałowe i połowę rozdrobnionych orzechów. Ucieramy, aż masa będzie zwarta i dość elastyczna. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy, smarujemy pozostałym rozpuszczonym masłem i ponownie krótko zagniatamy. Część ciasta ponownie rozwałkowujemy na placek, kroimy na 8 trójkątów, wypełniamy każdy trójkąt nadzieniem i zwijamy zaczynając od najszerszego boku ku wierzchołkowi. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy skończy nam się ciasto. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Cukier puder ucieramy z wodą na gęsty lukier. Polewamy nim gotowe rogaliki, posypujemy pozostałymi orzeszkami.

Owsiane pancakes z bitą śmietaną

Owsiane pancakes z bitą śmietaną

Owsiane, delikatne placuszki na słodkie śniadanie. Kiedy w lodówce masz już prawie wyłącznie światło ;-) Pancakes usmażone są praktycznie na suchej patelni, tylko dla pewności dodałam kropelkę oleju rzepakowego. Dobre zarówno same, jak i w towarzystwie bitej śmietany i ulubionej konfitury. Skusicie się?

Składniki:

160g mąki

200ml mleka

1 łyżka masła

3 łyżki cukru

15g świeżych drożdży

50g płatków owsianych górskich

100ml śmietanki kremówki

1 łyżeczka cukru pudru

powidła śliwkowe

Drożdże rozprowadzamy z 1 łyżką cukru i odstawiamy na parę minut, aby zaczęły pracować. Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, resztę cukru i lekko podgrzane mleko z masłem. Wszystko razem miksujemy na masę o konsystencji gęstej śmietany. Placuszki smażymy z dwóch stron na złoty kolor na nieprzywierającej patelni na minimalnej ilości oleju. Podajemy na gorąco ze śmietanką ubitą z cukrem i powidłami śliwkowymi.

Hotteok, czyli koreańskie słodkie placuszki

Koreańskie pancakes

Hotteok są puszystymi, mocno pachnącymi cynamonem placuszkami z drobnymi kawałkami orzechów, smażonymi na suchej patelni. Odwiedzając w sierpniu zeszłego roku Seul, ani razu się na nie nie natknęłam, pewnie dlatego, że zalicza się je do zimowego „street food”. Bardzo żałuję, bo ostatnio przez przypadek trafiłam na przepis i jestem nimi zachwycona. Ciekawe jak smakują te oryginalne…Moje smakiem nieco przypominają kołacz węgierski. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, wymagają wymieszania jedynie mąki z mlekiem, drożdżami, solą i cukrem i pokruszenia ulubionych orzechów. Przepyszne, polecam!

Składniki:

160g mąki

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka cukru

15g świeżych drożdży

125ml ciepłego mleka

Składniki na nadzienie:

1 łyżka orzechów nerkowca

1 łyżka orzechów włoskich

1 łyżka płatków migdałowych

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka cukru trzcinowego

Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, rozkruszamy drożdże i wlewamy ciepłe mleko. Miksujemy mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego na gładką masę. W malakserze rozdrabniamy orzechy z cukrem i cynamonem. Ciasto jest dość klejące, można podsypywać mąką. W rękach formujemy nieduże placuszki, na środek sypiemy odrobinę orzechów, zawijamy w kulkę jak przy formowaniu knedli. Na patelni rozgrzewamy kroplę oleju rzepakowego (przy dobrej patelni, można pominąć) i układamy kulki. Gdy zarumienią się na jednej stronie, przekładamy na drogą, spłaszczając je przy tym na placuszki. Jemy na ciepło.

Beignets, czyli pączki z Nowego Orleanu

Pączki z Nowego Orleanu

Czy umiecie zjeść pączka bez oblizania? Ja nigdy nie mogę się powstrzymać, gdy lukier lub cukier puder apetycznie oklejają moje usta. Tłusty Czwartek jest dniem, w którym nie obowiązują żadne zasady – można jeść cudowne słodkości bez wyrzutów sumienia. Beignets to kwadratowe pączki z ciasta parzonego, można je przełożyć kremem lub pozostawić obtoczone jedynie dużą ilością cukru pudru. W dobrze przygotowanych i wyrośniętych podczas smażenia powstają pory i charakterystyczna dziura. Doskonałe, ciężko poprzestać na jednym. 

Składniki:

2 łyżki ciepłej wody

1/2 łyżeczki drożdży instant

1 łyżka + 1 szczypta cukru

3 łyżki mleka

1 białko

3 łyżki wrzącej wody

200g mąki

olej rzepakowy do smażenia

cukier puder do obtoczenia

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ze szczyptą cukru. Pozostawiamy, żeby zaczęły pracować. W misce mieszamy 1 łyżkę cukru z mlekiem, białkiem i wrzącą wodą. Po ok. 5min. dodajemy rozpuszczone drożdże i mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Pozostawiamy przez ok. 1h pod przykryciem w cieple. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy 4-5 kwadratów. Smażymy w rondelku o grubym dnie na głębokim tłuszczu. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Po ok. 5min. obtaczamy dokładnie w cukrze pudrze.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.