Desery

Owoce z kruszonką

Owoce z kruszonką

Najprostsze i najcudowniejsze owoce z kruszonką. Na gorąco lub na zimno. Dowolne – sezonowe czy mrożone, jabłka, gruszki, wiśnie, albo każde inne, które przyjdą Wam do głowy i które macie akurat pod ręką. A, rozpływający się w ustach, wierzch z mąki, masła i cukru, z ewentualnym dodatkiem cynamonu lub płatków owsianych. Niebo w gębie!

Składniki na 4 porcje:

1 jabłko

duża garść wiśni świeżych lub mrożonych

80g mąki pszennej

25g zimnego masła

3 łyżki cukru

cynamon

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z wydrylowanymi wiśniami i układamy w  żaroodpornych kokilkach. Z mąki, cukru, cynamonu i masła przygotowujemy kruszonkę i posypujemy nią owoce. Deser pieczemy na złoty kolor, ok. 25min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Gotowe (prawda, że łatwe?! ;-))!

Truskawki zapiekane pod koglem – moglem

Truskawki zapiekane pod koglem-moglem

Truskawki zapiekane pod koglem-moglem. Sezon na truskawki w pełni, nic tylko zajadać pod różnymi postaciami: na surowo prosto z łubianki, w koktajlach, pierogach, pod kruszonką, czy w towarzystwie szampana… Owoce nie dość, że smakują wyśmienicie, to jeszcze są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Są bogatym źródłem witaminy C, zawierają antocyjany, potas, wapń i fosfor. Zapiekane pod koglem – moglem – smakowita rewelacja!

Składniki na 4 porcje:

1/2kg truskawek

4 żółtka

4 łyżki cukru

cukier wanilinowy do smaku

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na połówki i układamy ciasno w kokilkach. Żółtka i cukier ubijamy na białą, puszystą masę. Zalewamy nią truskawki. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180oC na ok. 15min. Pieczemy, uważając, żeby żółta się nie ścięły. Jemy na ciepło.

Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami. Boskie, delikatne tiramisu nieco inaczej. Tradycyjny krem z serka mascarpone z dużą ilością truskawek. Fanów kawy pewnie nie przekona, za to pozostałych może zaskoczyć. Fajne na upały, bardziej orzeźwiające od tradycyjnego. W urodzinowej wersji smaczne zastępstwo dla tortu. 

Składniki:

250g serka mascarpone

2 jajka

4 łyżki cukru

sok z połowy cytryny

200g biszkoptów lady fingers

3 łyżki likieru Amaratto

3 łyżki kawy rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki. Zalewamy sokiem z cytryny i posypujemy łyżką cukru. Odstawiamy do lodówki. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z pozostałym cukrem na kogel – mogel. Łączymy z mascarpone. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Dodajemy łyżkę Amaretto. W naczyniu układamy warstwami namoczone w kawie, likierze i soku oddzielonym z truskawek biszkopty, krem i owoce. Chłodzimy w lodówce przez min. 3h.

Deser jogurtowy z musem malinowym i owocami sezonowymi

Deser jogurtowy z musem malinowym i owocami sezonowymi

Deser jogurtowy z musem malinowym i owocami sezonowymi. Na deser lub na słodkie śniadanie. Jogurt naturalny z musem z malin i owocami. Bardzo dobre, bardzo dietetyczne, bardzo zdrowe. 

Składniki na 4 porcje:

400g gęstego jogurtu naturalnego

200g malin

3 łyżki cukru

nektarynka, winogrona, borówki amerykańskie

2 łyżki płatków migdałowych

Na dnie każdej szklanki układamy jogurt, uważając, żeby nie pobrudzić ścianek. Maliny miksujemy z cukrem. Mus można przetrzeć przez sitko, jeśli nie lubimy chrupiących pesteczek. Wykładamy na jogurt. Dekorujemy pokrojonymi owocami i płatkami migdałowymi.

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem. Naleśniki, czyli takie wielkie NIC, które wszyscy lubią. Na słodko, na słono, z serem, dżemem, czy farszem szpinakowym… Idealne na szybki, wakacyjny obiad.

Składniki:

1 jajko

16dag mąki

250ml mleka

250g sera białego półtłustego

1 łyżeczka cukru wanilinowego

3 łyżki cukru

200g jogurtu naturalnego

dżem truskawkowy

Z mąki, mleka i jajka przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby modyfikujemy nieco proporcje. Naleśniki smażymy na kropli oleju, przewracamy na drugą stronę, kiedy ciasto się zetnie, ale nadal będzie białe. Mieszamy ser z jogurtem i cukrem. Gotowe naleśniki wypełniamy nadzieniem, składamy, polewamy odrobiną jogurtu i ozdabiamy dżemem.

Crumble brzoskwiniowy

Crumble brzoskwiniowy

Crumble brzoskwiniowy. Crumble jest deserem wywodzącym się z Wielkiej Brytanii. Super prosty, super smaczny. Wystarczy pokroić brzoskwinie, wymieszać z alkoholem i migdałami i przykryć kruszonką. Doskonale smakuje podany na ciepło, z domowymi lodami bananowymi.

Składniki na 2 porcje:

2 brzoskwinie

garść płatków migdałowych

4 łyżki likieru Amaretto

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki żytniej

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru wanilinowego

2 łyżki masła

Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z likierem i płatkami migdałowymi i układamy w naczynkach do zapiekania. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę i wykładamy na brzoskwinie. Zapiekamy przez ok. 20min. na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do180oC.

Panna cotta z jagód

Panna cotta z jagód

Panna cotta z jagód. Panna cotta to aksamitny deser wywodzący się z Włoch, na bazie słodkiej śmietanki, z dodatkiem żelatyny, z wanilią lub owocami. Bardzo delikatna, bardzo kobieca, bardzo lekka. Moja jest obłędnie jagodowa i ciężko się od niej oderwać. Po prostu doskonała.

Składniki:

400ml słodkiej śmietanki kremówki

100ml mleka

200g jagód

3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki ciepłej wody

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

1/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru pudru

Jagody z cukrem i sokiem z cytryny gotujemy, zdejmujemy z ognia i miksujemy. Przecedzamy przez sitko. Mleko i 300ml śmietanki doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Łączymy z rozpuszczoną żelatyną i musem z jagód. Studzimy, przelewamy do salaterek i odstawiamy do lodówki, aby panna cotta zastygła. Przed podaniem ubijamy pozostałe 100ml kremówki z cukrem pudrem i dekorujemy deser.

Lody kawowe

Lody kawowe

Aksamitne lody kawowe przygotowane bez użycia maszyny. Smaczne, tylko z naturalnych składników, niezbyt kaloryczne. Idealne jako dodatek do kawy mrożonej. 

Składniki:

2 żółtka

200ml mleka

60 – 70ml mocnej kawy espresso

2 łyżki kawy cappuccino

40g cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

W garnuszku podgrzewamy mleko. Ubijamy żółtka z cukrem na kogel – mogel i ciągle miksując, powoli wlewamy gorące mleko. Dodajemy kawę. Studzimy. Przekładamy do pojemnika na lody, wkładamy do zamrażarki. Mniej więcej co 40min. mieszamy masę lodową, aby napowietrzyć masę i uniknąć powstawania kryształków.

Jabłko w kokilce

Jabłko w kokilce

Jabłko w kokilce. Bardzo prosty deser, ze składników, które z reguły każdy z nas ma w domu. Jabłko pokrojone w kosteczkę, wymieszane z rodzynkami i cukrem cynamonowym zapieczone pod kołderką z ciasta kruchego. Najlepiej smakuje na ciepło, z gałką lodów waniliowych. 

Składniki:

1 duże jabłko

kilka rodzynek namoczonych w łyżce rumu lub brandy

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

200g mąki

180g masła

2 łyżki lodowatej wody

Z mąki, masła i wody zagniatamy elastyczne ciasto i wkładamy je do lodówki. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem cynamonowym i odsączonymi z alkoholu rodzynkami. Układamy w kokilkach, przykrywamy okręgiem wyciętym z rozwałkowanego ciasta. Pieczemy na złoty kolor przez ok. 20min. w temp.180oC.

Wiśniowo – malinowe smoothie z siemieniem lnianym i migdałami

Wiśniowo-malinowe smoothie z siemieniem lnianym i migdałami

Wiśniowo-malinowe smoothie z siemieniem lnianym i migdałami. Smoothie jest gęstym, mocno schłodzonym napojem na bazie zmiksowanych owoców, niekiedy z dodatkiem mleka lub jogurtu. Dobrze sprawdzi się w roli zdrowej przekąski lub deseru. Maliny i wiśnie charakteryzuje niski indeks glikemiczny, duża zawartość witaminy C, E, potasu, magnezu, beta – karotenu i błonnika. Nic tylko mrozić w sezonie i jeść przez cały rok. 

Składniki:

garść mrożonych wiśni

garść mrożonych malin

1 łyżeczka miodu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

siemię lniane, płatki migdałowe

Owoce blendujemy z jogurtem i miodem. Podajemy z odrobiną siemienia i płatków migdałowych.

Wspomagam odporność Eko Ciasta i Eko Desery

Pieczone jabłko z orzechową kruszonką

Pieczone jabłko z orzechową kruszonką

Bardzo szybki, dietetyczny deser. Pieczone jabłko z orzechową kruszonką to bogactwo błonnika, witamin i kwasów omega-3. Po wyjęciu z pieca warto polać jabłko wąską strużką miodu i posypać suszoną żurawiną. Mmm pycha!

Składniki:

1 jabłko

50g orzechów włoskich

50g orzechów nerkowca

1 łyżka siemienia lnianego

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki masła

3 łyżki płatków owsianych

miód, żurawina suszona do dekoracji

Jabłko kroimy na pół i wydrążamy gniazdo nasienne. W blenderze rozdrabniamy orzechy, siemię lniane, płatki owsiane, łączymy z masłem i cukrem. Tak przygotowaną mieszanką napełniamy jabłkowe wnętrza. Pieczemy w 180oC przez ok. 25min. Podajemy na gorąco z miodem i żurawiną.

Bananowo – malinowy deser z kaszy jaglanej

Bananowo-malinowy deser z kaszy jaglanej

Bananowo-malinowy deser z kaszy jaglanej. Dzisiaj naszła mnie ochota na coś bardzo lekkiego, delikatnie słodkiego i orzeźwiającego. Na deser polecam bananowy budyń z kaszy jaglanej z kwaskowym musem z malin i odrobinę słonawym kremowym serkiem. Smacznie, prosto i zdrowo!

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka wody

1 szklanka mleka

1 banan

1 szklanka mrożonych malin

cukier cynamonowy, cukier wanilinowy

75g kremowego serka typu Bieluch

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Kaszę kilkakrotnie przelewamy na zmianę zimną i gorącą wodą. Gotujemy na małym ogniu w 1 szklance wody, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Słodzimy odrobiną cukru cynamonowego, studzimy. W tym czasie miksujemy maliny i przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pesteczek. Słodzimy do smaku. Kaszę blendujemy razem z mlekiem i bananem do momentu otrzymania konsystencji budyniu. W wysokich szklankach układamy na przemian budyń bananowy, serek kremowy i mus z malin. Dekorujemy jogurtem naturalnym.

Ajerkoniakowy torcik z bezą

Ajerkoniakowy torcik z bezą

Ajerkoniakowy torcik z bezą. Aksamitny, słodziutki torcik na bazie serka mascarpone z delikatnie ostrym likierem jajecznym, chrupiącą bezą i kwaskowymi malinami. Alkoholowy deser dla dorosłych, u mnie na urodziny 18latka ;-) Nic dodać, nic ująć!

Składniki:

120g okrągłych biszkoptów

1/4 szklanki mocnej kawy

1/4 szklanki brandy

550g serka mascarpone

125ml ajerkoniaku

200g gotowych małych bezików

30g gorzkiej czekolady

mrożone maliny do dekoracji

Biszkopciki nasączamy w kawie wymieszanej z brandy i układamy na dnie okrągłej 24cm formy. Mascarpone krótko miksujemy z ajerkoniakiem. Delikatnie mieszamy z połową połamanych na pół bezików. Masę wykładamy na przygotowany spód i wyrównujemy. Na wierzchu układamy pozostałą część bezów. Torcik wkładamy na 3h do lodówki. Przed podaniem dekorujemy roztopioną czekoladą i jeszcze zimnymi malinami.

Owsiano – kukurydziana kruszonka z owocami

Owsiano-kukurydziana kruszonka z owocami

Owsiano-kukurydziana kruszonka z owocami. Bardzo pyszny, szybki deser z owoców. Kruszonka, dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej, ma apetycznie złocisty kolor, a dzięki mące owsianej jest bardzo sypka. Jabłka nadają kwaskowatości, a brzoskwinie – słodyczy. Deser doskonale smakuje z odrobiną bitej śmietany.

Składniki na 4 porcje:

1 duże jabłko

1/2 puszki brzoskwiń odsączonych z syropu

120g mąki kukurydzianej

120g mąki owsianej

40g cukru

50g masła

cynamon

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niedużą kostkę. Brzoskwinie kroimy na kawałki podobnej wielkości. Owoce mieszamy z odrobiną cynamonu i przekładamy do kokilek. Z mąk, cukru i masła rozcieramy w palcach kruszonkę. Przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zapiekamy przez ok. 15min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Owoce posypujemy gotową kruszonką i ponownie wkładamy do piekarnika na 15min. Podajemy z bitą śmietaną.

Sałatka owocowa w mleku kokosowym

Sałatka owocowa w mleku kokosowym

Sałatka owocowa w mleku kokosowym. Orientalna, indyjska sałatka owocowa, która z powodzeniem nada się na orzeźwiające, energetyczne śniadanie. Miechunka, dostępna w sklepach z orientalną żywnością, jest bogata w witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę C, charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. Przygotowując sałatkę, zadbajmy o dobrej jakości mleko kokosowe o jednolitej aksamitnej konsystencji. Pychotka!

Składniki:

400ml mleka kokosowego

400g bananów

100g jagód mrożonych

1 gruszka

50g suszonej miechunki

2 łyżki syropu z agawy

1/2 cytryny

Banany obieramy i kroimy w plasterki, gruszkę w drobną kostkę. Wrzucamy do miski razem z jagodami i miechunką. Mieszamy z mlekiem kokosowym. Doprawiamy syropem z agawy i sokiem z cytryny.

Lody kokosowe na patyku

Lody kokosowe na patyku

Fajne, błyskawiczne w przygotowaniu lody kokosowe. Kremowa konsystencja i obłędny aromat to zasługa mleka kokosowego, a słodki smak – syropu z agawy. W jednej z ostatnich podróży kupiłam sobie foremki do lodów, które totalnie mnie zachwycają. Lody przygotowane bez użycia maszyny często zamarzają w pojemniczku zbyt mocno i ciężko je porcjować. Dzięki foremkom każdy domownik ma swoją prywatną porcję ;-)

Składniki:

100ml mleka kokosowego

100ml śmietanki kremówki

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

3 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego

1 łyżeczka cukru wanilinowego

Wszystkie składniki miksujemy razem przez ok. 3min. czekając aż masa zacznie delikatnie gęstnieć. Masą wypełniamy foremki do lodów, wbijamy patyczki. Wkładamy do lodówki na min. 3h.

Kokosowy chia pudding

Kokosowy chia pudding

Ciekawy pudding na bazie popularnych ostatnio nasion chia i roślinnego mleka kokosowego. Dobry dla pokarmowych alergików, na śniadanie lub deser. Nasiona chia po napęcznieniu w mleku nabierają galaretowatej struktury, która fajnie współgra z chrupiącą granolą. Dobry, sycący, delikatny.

Składniki na 4 porcje:

4 łyżki nasion chia

200ml mleka kokosowego

4 łyżki syropu klonowego

1 banan

4 łyżki domowej granoli

Przygotowujemy 4 salaterki. Do każdej wsypujemy 1 łyżkę nasion chia i zalewamy 50ml mleka kokosowego, dodajemy po 1 łyżce syropu klonowego, mieszamy i odstawiamy na 3h (a najlepiej całą noc) do lodówki. Po tym czasie do każdej porcji wkrajamy plasterki banana i wsypujemy granolę.

Sorbetowe lody truskawkowe

Sorbetowe lody truskawkowe

Sorbetowe, wegańskie lody truskawkowe. Idealne, mocno truskawkowe lody z delikatną nutą mięty i limonki. Bez sztucznych dodatków i barwników. Nic dodać, nic ująć.

Składniki:

400g truskawek

2 łyżki syropu z agawy

sok wyciśnięty z 1/2 limonki

kilka listków mięty

2 łyżki wody

Truskawki blendujemy z syropem z agawy i 5 listkami mięty na mus. Mus przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się drobnych pesteczek i kawałków mięty. Do musu dodajemy sok z limonki, wodę, mieszamy. Przelewamy do foremek do lodów, wkładamy na całą noc do zamrażalnika.

Kisiel truskawkowo-wiśniowy z wanilią

Kisiel truskawkowo-wiśniowy z wanilią

Pyszny, słodziutki domowy kisiel truskawkowy z kwaskowymi wiśniami. Prosty i szybki deser na upalne dni. Dobrze smakuje na gorąco i jeszcze lepiej na zimno. Ilość dodanego cukru można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań. Bardzo dobry, bardzo zdrowy. 

Składniki:

300g truskawek

200g wydrylowanych wiśni

100g cukru

1/2 laski wanilii

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Truskawki kroimy na pół i wrzucamy do rondelka razem z wiśniami. Zasypujemy cukrem. Włączamy palnik. Podgrzewamy na niewielkim ogniu aż zaczną puszczać sok, w razie potrzeby mieszamy, aby owoce się nie przypaliły. Laskę wanilii przekrajamy w poprzek na pół, wybieramy ziarenka, dodajemy do owoców, wrzucamy przekrojoną laskę. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zaczną się delikatnie rozpadać. W zależności liczby głodomorów, możemy dodać trochę wody. W szklance rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody. Mieszankę wlewamy do garnka z gotującymi się owocami. Mieszamy, gotujemy do pożądanej gęstości. Gdy kisiel jest zbyt rzadki, możemy powtórzyć czynność z mąką. Podajemy na gorąco lub na zimno.

Deser z serka mascarpone z bezami „Malinowe Niebo”

Deser z serka mascarpone z bezami i malinami

Deser z serka mascarpone z bezami. Obłędny, błyskawiczny deser, który wprost rozpływa się w ustach. Słodki krem na bazie kremowego serka mascarpone i śmietanki kremówki, kwaskowe maliny i chrupiące bezy. Czy może być coś lepszego w wakacyjne, upalne popołudnie?! ;-)

Składniki:

200g małych, białych bezików

250g serka mascarpone

200g śmietanki kremówki

50g cukru pudru

500g malin

kilka listków mięty

Mascarpone miksujemy z śmietanką i cukrem pudrem na puszystą, gęstą masę. W przezroczystych pucharkach układamy kolejno warstwy: pokruszone bezy, biały krem, maliny, pokruszone bezy, krem, maliny. Dekorujemy listkiem mięty. Podajemy schłodzony.

Owoce z owsiano-ryżową kruszonkąOwoce z owsiano-ryżową kruszonką

Owoce z owsiano-ryżową kruszonką. Obłędny deser z bezglutenową kruszonką (w tym celu użyjcie bezglutenowych płatków owsianych). Owoce do jego przygotowania mogą być w zasadzie dowolne. Ja użyłam kwaskowych wiśni, intensywnie aromatycznych truskawek z nalewki truskawkowej, którą nastawiłam jakiś czas temu i słodkiego, bardzo dojrzałego banana. Całość ma charakter! Polecam podawać z domowymi lodami waniliowymi.

Składniki:

80g mąki ryżowej

120g mielonych migdałów

150g płatków owsianych

40g suszonej moreli pokrojonej w drobną kostkę

40g rodzynek

125g masła

3 łyżki miodu

1 banan

150g wydrylowanych wiśni

100g truskawek z kompotu lub nalewki

1 łyżka cukru wanilinowego

2 łyżki płatków migdałowych

Suche składniki mieszamy ze sobą. Masło rozpuszczamy, dodajemy miód i 1 łyżkę wody i dokładnie mieszamy. Łączymy suche składniki z maślaną polewą. Mieszamy, a gdy masa zacznie przypominać kruszonkę, przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy krótko na złoty kolor. Banana kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka razem z wiśniami i truskawkami, dodajemy cukier wanilinowy, krótko podgotowujemy, żeby owoce się ze sobą połączyły, ale nie rozpadły. Dodajemy płatki migdałowe, mieszamy. Na dnie 4 kokilek układamy przygotowane owoce, posypujemy kruszonką. Wstawiamy na ok. 10min. do piekarnika. Podajemy na ciepło.

Lody z syropem z bzu z borówkamiLody z syropem z bzu z borówkami

Lody z syropem z bzu z borówkami. Ciekawe, domowe lody aromatyzowane syropem z bzu. Syrop był przygotowany poprzez gotowanie białych kwiatów z dużą ilością cukru. Nadaje się jako dodatek do herbaty albo składnik lemoniady z olbrzymią ilością kwaśnych cytryn, bo sam w sobie przypomina nieco słodki ulepek ;-) Z lodami tworzy fantastyczną, delikatnie słodką całość o intensywnym kwiatowym smaku. Dodatek borówek orzeźwia i nadaje barwnego akcentu. 

Składniki:

100ml śmietanki kremówki

150ml gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżeczka kremowego serka

50ml syropu z bzu

1 łyżeczka cukru wanilinowego

1 łyżka cukru

garść borówek amerykańskich

Śmietankę ubijamy chwilę, aby ją napowietrzyć. Dodajemy serek i jogurt, ponownie ubijamy. Dodajemy syrop z bzu, cukier wanilinowy i mieszamy. Próbujemy. Gdy masa jest za mało słodka, dodajemy łyżkę cukru. Na dno foremek do lodów wsypujemy borówki. Zalewamy białą masą, delikatnie mieszamy, aby masa dokładnie otoczyła borówki. Wkładamy patyczki do lodów. Zamrażamy.

Tapioka pudding z duszonym jabłkiem i syropem klonowymTapioka pudding z duszonym jabłkiem i syropem klonowym

Tapioka pudding z duszonym jabłkiem. Dietetyczny, niezbyt słodki deser z białej tapioki. Tapiokę polubiłam, jak zaczęłam pić bubble tea. Jest to nieskrobiowy produkt otrzymany z manioku. Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Świetnie sprawdza się jako dodatek lub podstawa deserów. W przepisie podaje składniki na 1 porcję, jednak przyznam, że ciężko je dokładnie wyliczyć. Wielkość deseru można dowolnie modyfikować. 

Składniki:

3 łyżki białej tapioki

200ml mleka kokosowego

1/2 jabłka

2 herbatniki petit beurre

kilka owoców żurawiny suszonej

syrop klonowy

Tapiokę namaczamy przez ok. 2h w mleku kokosowym. Po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, w którym tapioka będzie całkowicie przezroczysta. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem do miękkości. Tapiokę studzimy i połowę przekładamy na dno miseczki. Polewamy odrobiną syropu klonowego i przykrywamy. Na tapioce układamy duszone jabłko. Dekorujemy pokruszonymi herbatnikami i żurawiną.

Waniliowa panna cotta z malinami

Waniliowa panna cotta z malinami

Panna cotta jest włoskim deserem przyrządzanym z zaledwie kilku składników. Sztuka polega na podgrzaniu śmietanki z mlekiem i laską wanilii, dodaniu żelatyny i schłodzeniu. Jest wybitnie delikatna, z mocno wyczuwalną wanilią i niezbyt mocno ścięta, przez co trzęsie się jak galareta ;-) No i te maliny…mmm…Na blogu znajdziecie też wariację na temat tradycyjnej waniliowej panna cotty – panna cottę z jagód. Bardzo polecam obie! Idealne!

Składniki na panna cottę:

200ml mleka

200ml śmietanki kremówki

80g cukru

1 laska wanilii

2,5 łyżeczki żelatyny

Składniki na sos malinowy:

200g mrożonych malin

1 łyżeczka cukru wanilinowego

2 łyżeczki cukru

Mleko podgrzewamy ze śmietanką i cukrem. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy nasionka i wrzucamy do mleka razem z całą laską. Nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy laskę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do mlecznego płynu. Dokładnie mieszamy. Studzimy i przelewamy do kokilek, wysmarowanych niewielką ilością oleju. Wkładamy do lodówki do stężenia, na ok. 2h. Maliny mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Przed podaniem kokilki zanurzamy na parę sekund w gorącej wodzie i przekładamy na talerzyki. Podajemy z malinami.

Mus ananasowy z rabarbarem

Mus ananasowy z rabarbarem

Aksamitny mus śmietanowo-ananasowy z rabarbarem. Lekki jak chmurka słodki krem z kwaskowym owocem na chrupiącym spodzie z ciasteczek owsianych. Różne struktury poszczególnych warstw cudownie się uzupełniają i sprawiają, że jak raz zatopi się w nim łyżeczkę, to ciężko się oderwać. Bardzo kobiecy deser. 

Składniki na spód (6 deserów):

200g ciasteczek owsianych

4 łyżki masła

szczypta soli

1/2 łyżki cukru

Składniki na mus:

2 łyżki żelatyny

50ml soku ananasowego

5 krążków ananasa z puszki

120g cukru

250ml śmietanki kremówki

Składniki do dekoracji:

80g cukru

100ml wody

3 pałki rabarbaru

ew. kilka kropel koncentratu buraczanego

Ciasteczka kruszymy na piasek i mieszamy z roztopionym masłem, cukrem i solą. Żelatynę rozpuszczamy w soku ananasowym. Ananasa blendujemy aż uzyskamy mus. Dodajemy cukier. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu z ananasa i dokładnie mieszamy. Porcjami, delikatnie dodajemy bitą śmietanę, ostrożnie mieszając szpatułką. Przygotowujemy rabarbar. Cukier rozpuszczamy w wodzie na wolnym ogniu. Dodajemy rabarbar pokrojony w poprzek w cieniutkie plasterki. Zaparzamy przez ok. 2 min. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, osuszamy. Gotowy rabarbar układamy na dnie 6 kokilek. Dodajemy mus ananasowy do 3/4 wysokości, dopełniamy kruszonką z ciastek. Wkładamy na 4h do lodówki. Przed podaniem przykrywamy kolejno kokilki talerzykami i odwracamy deser „do góry nogami”. Można podać z syropem cukrowym pozostałym po parzeniu rabarbaru, dodając kilka kropel koncentratu buraczanego do nadania koloru.

Błyskawiczny mus czekoladowy

Błyskawiczny mus czekoladowy

Cudowny mus czekoladowy do przygotowania w zaledwie kilka minut. Bez dodatku jaj, ale bardzo puszysty. Podany w kieliszkach do wódki idealnie sprawdzi się jako imprezowe „finger food”, a w pucharkach będzie smakowitym randkowym afrodyzjakiem. Nie znam nikogo, komu mus czekoladowy by nie zasmakował i czyjego serca by nie zmiękczył! ;-)

Składniki:

100g czekolady gorzkiej

200ml śmietanki kremówki

1 łyżka brandy

skórka otwarta z 1/2 pomarańczy

1 łyżeczka cukru pudru

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 150ml śmietanki kremówki ubijamy na sztywno. Czekoladę delikatnie studzimy, dodajemy brandy i powoli wlewamy do ubitej śmietany, miksując krótko do połączenia składników. Gotowy krem czekoladowy przekładamy do pucharków. Ubijamy pozostałą śmietankę, pod koniec dodając cukier puder. Mus dekorujemy bitą śmietaną i skórką pomarańczową.

Tort bezowy z kremem kajmakowym i daktylami

Tort bezowy z kremem kajmakowym i daktylami

Tort bezowy z kremem kajmakowym i daktylami. Doskonały, idealny, pyszny! Mocno chrupiące 2 warstwy bezy przełożone aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone i masy kajmakowej z dodatkiem orzechów i daktyli. Blaty bezowe wymagają długiego czasu pieczenia, ale można je upiec dzień albo dwa wcześniej i przełożyć kremem niedługo przed podaniem. Bardzo okazały tort na specjalne okazje. Obłęd! 

Składniki na 2 blaty bezowe:

6 dużych białek

szczypta soli

300 g drobnego cukru do wypieków

2 łyżki brązowego cukru demerara

1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

8 suszonych drobno pokrojonych daktyli

1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub mąki ryżowej

Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ryżową. Na koniec dodajemy pokrojone drobno daktyle i delikatnie mieszamy szpatułką. Na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia rozsmarowujemy po połowie masy bezowej, tworząc spore okręgi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy 5.min., po czym zmniejszamy temperaturę do 120oC i pieczemy jeszcze ok. 90min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezy w środku.

Składniki na krem:

250g serka mascarpone

200ml śmietany kremówki 30%

150 g gotowej masy kajmakowej

75g posiekanych orzechów włoskich

10 posiekanych suszonych daktyli

kakao do dekoracji

Mascarpone i kremówka powinny być schłodzone. Mascarpone ubijamy z masą kajmakową na gładka masę. Dodajemy posiekane orzechy i daktyle i mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę na sztywno. Delikatnie mieszamy z masą kajmakową. Na jednym z blatów bezowych rozkładamy krem, przykrywamy drugą bezą. Oprószamy kakao.

Pavlova z truskawkami i miętą

Pavlova z truskawkami i miętą

Bardzo słodka Pavlova, chrupiąca z zewnątrz i nieco ciągnąca w środku. Z bitą śmietaną, polskimi, mocno czerwonymi truskawkami i super orzeźwiającą miętą. Bardzo okazała, z powodzeniem może zastąpić tort urodzinowy letnich jubilatów. 

Składniki na bezę:

6 dużych białek

szczypta soli

300 g drobnego cukru do wypieków

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Składniki na krem:

200ml śmietanki kremówki

80g cukru pudru

0,5kg truskawek

7 listków świeżej mięty

Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 22cm i wykładamy nim blachę. Ubitą pianę z białek przekładamy na narysowany okrąg, wyrównując boki ku górze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy 5.min., po czym zmniejszamy temperaturę do 120oC i pieczemy jeszcze ok. 90min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę w środku do ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Przekładamy na przygotowaną bezę. Na wierzchu układamy plasterki umytych i odszypułkowanych truskawek. Posypujemy posiekaną miętą.

Puszyste gofry

Puszyste gofry

Śniadanie na tarasie w słoneczny, letni dzień ma swój urok. Fajnie, gdy znajdzie się odrobina cienia, chroniąca przed palącym słońcem. Warto wtedy przygotować gofry bez dodatku proszku do pieczenia. Puszyste, ale niezbyt chrupiące. Delikatnie słodkie, mięciutkie, świetne z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową z dodatkiem kakao. Polecam.

Składniki:

160g mąki

1 łyżka cukru

2 jajka

50g roztopionego masła

szczypta soli

250ml mleka

Mąkę z cukrem, solą i żółtkami mieszamy z roztopionym masłem. Stopniowo dolewamy mleka. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z przygotowaną masą. Masę nakładamy do mocno rozgrzanej gofrownicy i smażymy ok. 5min.

Tradycyjne gofry

Tradycyjne gofry

Tradycyjne gofry z proszkiem do pieczenia i pianą ubitą z białek. Puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz. Smaczne z owocami lata – malinami i czereśniami. Z odrobiną ubitej śmietany będą prawdziwym rarytasem na letnie śniadanie „pod chmurką”.

Składniki:

160g mąki

3 jajka

3 łyżki miodu

1 op. cukru wanilinowego

80g roztopionego i przestudzonego masła

250ml mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z miodem, powoli dodajemy masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko i krótko miksujemy. Na koniec delikatnie dodajemy ubitą pianę. Gofry pieczemy w mocno rozgrzanej gofrownicy przez ok. 4min.

Tort bezowy z kremem ajerkoniakowym i owocami

Tort bezowy z kremem i owocami

Totalny kulinarny obłęd. Przepyszny, rozpływający się w ustach tort z chrupiącą bezą okalającą krem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem ajerkoniaku i owocami. Okazały, dość pracochłonny, ale zdecydowanie wart przygotowania. Porzeczki nadają orzeźwienia i niwelują nieco słodki smak bezy. Dzięki temu całość zachowuje fajny balans, który zachwyci niemal każdego.

Składniki na 2 blaty bezowe:

6 dużych białek

szczypta soli

300 g drobnego cukru do wypieków

2 łyżki brązowego cukru demerara

1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

8 suszonych drobno pokrojonych daktyli

1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub mąki ryżowej

Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ryżową. Na koniec dodajemy pokrojone drobno daktyle i delikatnie mieszamy szpatułką. Na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia rozsmarowujemy po połowie masy bezowej, tworząc spore okręgi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy 5.min., po czym zmniejszamy temperaturę do 120oC i pieczemy jeszcze ok. 90min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezy w środku.

Składniki na krem:

500g serka mascarpone

200ml śmietany kremówki 30%

50ml ajerkoniaku

borówki, porzeczki czerwone i białe, jeżyny, maliny

Mascarpone i kremówka powinny być schłodzone. Mascarpone ubijamy z masą kremówką na gładka masę. Dodajemy ajerkoniak i trochę borówek. Delikatnie mieszamy. Na jednym z blatów bezowych rozkładamy krem, zostawiając ok. 3 solidne łyżki, przykrywamy drugą bezą. Na wierzchu rozkładamy pozostawiony krem i dekorujemy owocami. Schładzamy w lodówce.

Panna cotta z masłem z nerkowców i sosem borówkowo-malinowym

Panna cotta z sosem malinowo-borówkowym

Doskonała, aksamitna panna cotta, z niewielkim dodatkiem masła z nerkowców Primavika, które nadaje delikatnie orzechowego aromatu i orzeźwiającym, kwaskowym sosem malinowym. Pyszna, wykwintna, jedyna w swoim rodzaju. Rozpływa się w ustach.

Składniki:

250ml śmietanki kremówki

250ml mleka

3 łyżeczki żelatyny w proszku

1 łyżeczka cukru wanilinowego

80g cukru + 2 łyżki

1 łyżka masła z nerkowców Primavika

200g świeżych malin

200g borówek

Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach letniej wody. Masło i śmietankę wlewamy do garnuszka, dodajemy 80g cukru, gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. W międzyczasie dodajemy masło z nerkowców, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Po 5min. dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Przelewamy do filiżanek. Studzimy, wstawiamy do lodówki do stężenia. W garnuszku umieszczamy maliny i borówki, dodajemy 2 łyżki cukru, doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy do zgęstnienia powstałego syropu. Wyłączamy, przecieramy przez sitko. Przed podaniem filiżanki z panna cottą wkładamy na 3 sekundy do gorącej wody, przekładamy na talerzyki. Podajemy z sosem owocowym.

Budyń jaglany z owocami

Budyń jaglany z owocami

Kasza jaglana w ostatnim czasie robi furorę. Można z niej przygotować niemal wszystko: śniadanie, obiad i deser, dania wytrawne, ciasta i puddingi. Przepis na budyń z kaszy jaglanej można znaleźć już niemal na każdym blogu ze zdrową żywnością. Jednak, żeby był on gładki, niezbędny jest dobry blender. Ja dzisiaj postanowiłam ułatwić sobie przygotowanie tego deseru i do jego przygotowania użyć mąki. Prosty, smaczny, aksamitny. 

Składniki:

200ml mleka krowiego lub dowolnego roślinnego

2,5 łyżki mąki jaglanej

1 łyżeczka cukru

ulubione owoce

150ml mleka zagotowujemy w rondelku. W pozostałych 50ml rozprowadzamy mąkę jaglaną z cukrem. Wlewamy do gotującego mleka i energicznie mieszamy trzepaczką. Gotujemy do uzyskania pożądanej gęstości cały czas mieszając. Podajemy z ulubionymi owocami.

Chia pudding z płatkami owsianymi, kiwi i winogronami

Chia pudding z płatkami owsianymi i owocami

Ciekawy deser lub mocno odżywcze śniadanie. Pudding z nasion chia z dodatkiem płatków owsianych i owoców. Najlepiej przygotować go wieczorem w słoiku, szczelnie zamknąć i schować na noc do lodówki, aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Bogactwo kwasów omega-3 i witamin. Słodzony erytrytolem, który w naturze występuje w pyłkach kwiatów i owocach. Erytrytol nie podnosi poziomu cukru we krwi i jest dobrym zamiennikiem cukru m.in. dla cukrzyków. W wersji wegańskiej nasiona chia namoczcie w mleku roślinnym i pomińcie jogurt. 

Składniki:

2 łyżki nasion chia

2 łyżki płatków owsianych

50ml jogurtu naturalnego

50ml mleka

1 łyżeczka erytrytolu Look Food

1 kiwi

kilka ciemnych winogron

Nasiona chia mieszamy z płatkami owsianymi, zalewamy mlekiem wymieszanym z jogurtem, słodzimy erytrytolem i mieszamy, odstawiamy na ok. 1h. Dekorujemy pokrojonymi owocami. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na noc do lodówki.

Ricotta pancakes

Ricotta pancakes

Obłędne, rozpływające się w ustach placuszki z sera ricotta. Idealne na słodkie śniadanie. Mięciutkie, delikatnie słodkie i przyjemnie waniliowe. Podane z domową konfiturą malinową skradną serce każdego domownika. 

Składniki:

250g sera ricotta

1 jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

80g cukru

160g ekologicznej mąki pszennej typ 550 EkoWital + kilka łyżek do obtoczenia

kilka kropli aromatu waniliowego

olej do smażenia

Ser mieszamy z jajkiem, proszkiem do pieczenia, 160g mąki, cukrem i aromatem waniliowym. Formujemy nieduże placuszki i obtaczamy je w pozostałej mące. Smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubioną konfiturą.

Tapioka pudding

Tapioka pudding

Tapioka pudding, czyli galaretkowaty, bezglutenowy, dietetyczny deser. Tapioka jest produktem skrobiowym, który otrzymuje się z manioku. Zawiera niewielkie ilości białka i lekkostrawne węglowodany. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Pudding z tapioki jest deserem modnym i wyrafinowanym. W zależności od rodzaju kuleczek, gotuje się je od 10 do nawet 50min. Przygotowanie tapioka puddingu wymaga cierpliwości i mieszania tylko co jakiś czas, żeby nie przywierał do dna garnka. Na koniec trzeba mocno uważać przy dodawaniu jajek, żeby się nie zważyły. Deser wart jednak zachodu, spróbujcie koniecznie. 

Składniki:

1/2 szklanki białej tapioki

200ml wody

200ml mleka

szczypta soli

1 jajko

2 łyżki cukru

kilka kropli aromatu waniliowego

jagody Goji EkoWital

W rondelku zagotowujemy wodę, wrzucamy tapiokę i szczyptę soli. Gotujemy na najmniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy ubywa wody, dolewamy zimnego mleka. Proces gotowania może potrwać nawet 50min. Ważne jest pilnowanie, żeby tapioka nie przyklejała się do dna. Tapioka jest gotowa, gdy stanie się szklista. Jajko ubijamy z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Odrobinę gorącej tapioki dodajemy do masy jajecznej, żeby ją zahartować, po czym całą mieszankę wlewamy do reszty tapioki. Zwiększamy nieco ogień i cały czas mieszając gotujemy chwilę do osiągnięcia konsystencji puddingu, uważając przy tym, aby jajka się nie zważyły. Przekładamy do miseczki, podajemy z jagodami Goji.

Pudding ryżowy z pomarańczą i ananasem

Pudding ryżowy

Doskonały, bardzo odżywczy pudding ryżowy na bezglutenowe, słodkie śniadanie albo podwieczorek. Jego przygotowanie jest dość łatwe, ale wymaga pilnowania i mieszania, aby pudding się nie przypalił. Słodki, aromatycznie pomarańczowy, podany z kwaskowym, soczystym ananasem będzie cudownym akcentem na miły początek dnia. 

Składniki:

100g ryżu jaśminowego Kupiec

100ml wody

100ml mleka

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru wanilinowego

skórka z 1 pomarańczy

sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

ulubione owoce do podania

W garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy ryż, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu, w miarę odparowywania wody stopniowo dodajemy mleko. Często mieszamy, gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki, ale nie rozpadający się, a płyn odparowany. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy, skórkę i sok z pomarańczy, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miseczek, podajemy z ulubionymi owocami.

Wegański mus czekoladowy

Wegański mus czekoladowy

Wegański mus czekoladowy przygotowany na bazie awokado. Awokado musi być mocno dojrzałe, aby mus był kremowy. Do musu czekoladowego dodałam masło orzechowe z dodatkiem kokosa, które wprost uwielbiam. Jest w 100% naturalne, cudowne jako dodatek do deseru, ale i jako samodzielna przekąska. Wegański mus czekoladowy jest nieco mdły, więc polecam dodać odrobinę soku z cytryny dla zaostrzenia smaku. Pyszny, zdrowy i pełen składników odżywczych deser.

Składniki:

1 dojrzałe awokado

1 łyżka masła orzechowego z dodatkiem kokosa Nutura

1 łyżka syropu z agawy

1 łyżeczka naturalnego kakao

1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki blendujemy na gęsty, jednolity krem. Schładzamy przez 2h w lodówce.

Gruszka zapiekana pod owsianą kruszonką

Gruszka z owsianą kruszonką

Przepyszny, lekki, ale pełen błonnika pokarmowego, deser. Gruszka zapiekana pod owsianą kruszonką bez dodatku mąki. Jeśli chcecie uzyskać deser bezglutenowy, upewnijcie się, że płatki owsiane nie są nim zanieczyszczone. Charakteru deserowi dodaje odrobina masła migdałowego – pysznego, zdrowego i w 100% naturalnego. Bardzo polecam. 

Składniki:

1 gruszka

1 łyżka masła migdałowego Primavika

1 łyżka syropu z agawy

4 łyżki płatków owsianych górskich

4 połówki orzechów włoskich

szczypta cynamonu

szczypta mielonego imbiru

1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

1 łyżka masła

Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z syropem z agawy i masłem migdałowym. Przekładamy do kokilki. Płatki owsiane mieszamy z połamanymi orzechami, cynamonem, imbirem, masłem i cukrem. Przekładamy na przygotowaną gruszkę. Pieczemy przez ok. 15min. w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Matcha mus

Matcha mus

Jak mus to mus. Matcha mus. Bajecznie zielony krem na bazie zielonej, azjatyckiej herbaty Matcha zaskakuje niezwykłym, orientalnym smakiem. Pamiętacie przygotowane ostatnio przeze mnie shortbread cookies? Spróbujcie ich koniecznie. Teraz czas na Matchę w innej postaci – kremowego, gęstego musu, słodkiego i dość intensywnego w smaku.

Składniki:

70g miękkiego masła

80g cukru

1 jajko

1 żółtko

1 łyżeczka herbaty Matcha

200ml śmietanki kremówki

kilka kropli aromatu waniliowego

jagody Goji

orzechowe ciasteczka owsiane Symbio

Miękkie masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Na niskich obrotach miksera stopniowo dodajemy najpierw całe jajko, a potem żółtko. Dodajemy herbatę cały czas miksując. Przekładamy krem do rondelka i gotujemy często mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Uważamy, aby jajka się nie ścięły. Zdejmujemy krem z palnika, studzimy i wkładamy do lodówki na 2h. Po tym czasie ubijamy śmietankę na sztywno. Delikatnie łączymy śmietankę z zielonym kremem. Przekładamy do małych słoiczków i wstawiamy do lodówki na kolejne 2h. Przed podaniem dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami owsianymi i jagodami Goji.

Lody bananowe na patyku

Lody bananowe na patyku

Jaka jest najzdrowsza wersja lodów? Ta przygotowana ze świeżych owoców! Dzisiaj polecam Wam błyskawiczne lody bez maszyny. Wystarczy przekroić banana na pół, nadziać na patyki, polać ulubioną polewą i zamrozić. Ja zrobiłam dwie wersje – jedną z czekoladą i wiórkami kokosowymi, a drugą – z solonym karmelem i ciasteczkami amaretti. Totalny obłęd bez wyrzutów sumienia!

Składniki:

2 banany

1 tabliczka gorzkiej czekolady

50g wiórków kokosowych

solony karmel (np. z przepisu na tartę klik)

5 ciasteczek amaretti

Banany obieramy i kroimy na pół. Nadziewamy na patyczki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dwie połówki banana polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do zamrażalnika. Solony karmel podgrzewamy krótko, żeby zrobił się płynny, polewamy nim dwie pozostałe połówki banana. Posypujemy pokruszonymi ciasteczkami amaretti. Zamrażamy.

Czekoladowy pudding z tapioki

Czekoladowy pudding z tapioki

Czekoladowy pudding z tapioki jest dietetycznym, bezglutenowym deserem, dla koneserów ciekawych smaków. Ma nieco bardziej zwartą konsystencję od puddingu waniliowego, ponieważ w jego składnikach pominęłam jajko. Moc czekoladowego smaku możecie dowolnie modyfikować, dodając mniej lub więcej czekolady. Polecam użyć gorzkiej o wysokiej zawartości kakao, aby nadać deserowi charakteru. Czekoladowy pudding z tapioki fajnie smakuje podany z bananem.

Składniki:

1/2 szklanki białej tapioki

200ml mleka

200ml wody

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 łyżka cukru

4 kostki czekolady gorzkiej

1/2 banana

W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy tapiokę i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 25min. (drobne kuleczki) lub 40min. (większe kuleczki, jak u mnie), do momentu aż zacznie być szklista. Często mieszamy i uzupełniamy co jakiś czas zimnym mlekiem, kiedy woda zaczyna wyparowywać. Tapioka jest gotowa kiedy jest całkowicie szklista. Deser powinien mieć kremową, ale lekko płynną konsystencję. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier i czekoladę i energicznie mieszamy. Podajemy z pokrojonym w plasterki bananem.

Kokosowa panna cotta z salsą z mango

Kokosowa panna cotta z salsą z mango

Kokosowa, aksamitna panna cotta, słodka, ale z orzeźwiającą salsą z mango na wierzchu. Okazały deser. Podany w niewielkich słoiczkach może stanowić imprezowy smakołyk, a szczelnie zamknięty i przewieziony w lodówce, dobrze sprawdzi się na pikniku. Otwieracza do puszek szukajcie w sklepie Tarka i Miarka – jest świetny!

Składniki na 4 porcje:

400ml mleczka kokosowego

200ml śmietanki kremówki

80g cukru

2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 50ml wody

1 dojrzałe mango

kilka listków mięty

Śmietankę gotujemy z mleczkiem kokosowym, dodajemy cukier, czekamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy dokładnie. Przelewamy do kokilek lub niewielkich słoiczków. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mango obieramy i kroimy w niewielką kostkę, dodajemy kilka listków mięty. Przed podaniem kładziemy salsę na wierzchu gotowej panna cotty.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.