Ciastka

 Ciasteczka z białą czekoladą i gruszką

Ciasteczka z białą czekoladą i gruszką

Ciasteczka z białą czekoladą i gruszką. Warto mieć je w pudełku na „czarną godzinę”, choć przez dodatek gruszki nie mogą zbyt długo leżeć. Szybkie w przygotowaniu, można puścić wodze fantazji i zacząć bawić się dodatkami. Z białą czekoladą świetnie rozumie się suszona żurawina, a z ciemną – skórka pomarańczowa. Smaczne z orzechami, płatkami owsianymi, czy morelą…Ciężko im się oprzeć ;-)

Składniki:

170g masła

50g cukru

1 żółtko

160g mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/2 średniej gruszki

pokrojona biała czekolada

Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtko, aromat waniliowy, miksujemy z mąką wymieszaną z sodą i solą. Dodajemy gruszkę i białą czekoladę pokrojone w drobną kostkę. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nieduże kulki z ciasta, zachowując spore odstępy. Pieczemy w 180oC przez 13min. Po upieczeniu są dość luźne, nie zdejmujmy ich z blachy, gdy są gorące.

Jabłkowe babeczki z cynamonową kruszonką

Jabłkowe babeczki z cynamonową kruszonką

Jabłkowe babeczki z cynamonową kruszonką. Babeczki są doskonałą opcją na drugie śniadanie, do kawy. Pożywne, delikatne, mięciutkie, jabłkowe z aromatyczną, cynamonową kruszonką. Łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne, posypka wciąga – nie rozsypcie ani odrobinki ;-)

 Składniki:

2 i 3/4 filiżanki mąki

filiżanka brązowego cukru

3,5 łyżeczki cynamonu

1/3 filiżanki pokrojonego masła

2 obrane i drobno pokrojone jabłka

2 łyżki wody

łyżka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

2/3 filiżanki mleka

1/3 filiżanki oleju

1 jajko

1/2 filiżanki pokrojonych orzechów włoskich

Mieszamy 1/2 filiżanki mąki z 1/4 filiżanki brązowego cukru i 1,5 łyżeczki cynamonu. Dodajemy masło i wyrabiamy kruszonkę. Jabłka i wodę gotujemy pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. W sporej misce łączymy 2 i 1/4 filiżanki mąki, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy mleko, olej i jajko oraz przestudzony mus z jabłek, a następnie orzechy i całość mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w foremkach na babeczki, a następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 25min. w 200oC . Smacznego!

Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

Słodziutkie, niezbyt mocno czekoladowe ciasteczka, o ciekawej strukturze. Chrupiące, ale delikatne. Mogą być fajnym pomysłem na własnoręcznie przygotowany prezent. Do dekoracji można użyć czekolady gorzkiej, białej lub dowolnych cukierków czekoladowych np. (jak w moim przypadku) typu „michałki”. 

Składniki:

70g gorzkiej czekolady + 10 „michałków”

30g masła

1 jajko

80g brązowego cukru

60g mąki

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

Czekoladę roztapiamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy ostudzoną czekoladę, a następnie suche, białe składniki. Dodajemy 4 pokrojone „michałki”. Masę nakładamy łyżką na wyłożoną matą silikonową blachę. Każde ciasteczko dekorujemy pozostałymi pokrojonymi cukierkami. Pieczemy ok. 20min. w piekarniku nagrzanym do 160oC.

Kruche ciasteczka fryzyjskie

Kruche ciasteczka fryzyjskie z cukrem. Idealne na przekąskę, czy do kawy. Ładnie zapakowane świetnie sprawdzą się jako prezent. W żadnym sklepie lepszych nie znajdziecie! Smaczne i z zaufanych składników. 

Składniki:

200g mąki

125g margaryny

70g cukru

opakowanie cukru wanilinowego

1 jajko

Z mąki, margaryny, cukru i żółtka zagniatamy ciasto. Owinięte w folię spożywczą wkładamy na 20min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie (rosną tylko nieznacznie).  Każde smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 10min. w temperaturze 180oC.

Cytrynowe herbatniki

Cytrynowe herbatniki

Cytrynowe herbatniki. Kruche ciasteczka są świetne „na czarną godzinę” – gdy zachce się nam czegoś słodkiego lub mamy niespodziewanych gości. Ja mam swoje magiczne pudełko, które prawie nigdy nie jest puste. Herbatniki cytrynowe są bardzo aromatyczne, zawierają mąkę kukurydzianą, która nadaje im żółtego koloru i ciekawej, odrobinę piaskowej struktury. Idealnie się przechowują – nawet do dwóch tygodni. 

Składniki:

100g masła

70g cukru

skórka otarta z 1 cytryny

2 żółtka

160g mąki pszennej

80g mąki kukurydzianej

szczypta soli

Z podanych składników zagniatamy zwarte ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30min. do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 10min. w temp. 200oC.

Ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe

Smaczne, słodko–słone ciasteczka cynamonowe. Miękkie, złociste, ładnie wyglądające. Wyśmienite do kawy. Błyskawicznie znikają ze stołu ;-) 

Składniki:

1,5 szklanki mąki

szczypta gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki soli

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

125g masła

1 jajko

1/2 szklanki cukru + 2 łyżki

1 łyżka cynamonu

kilka kropli aromatu waniliowego

Miękkie masło miksujemy z 1/2 szklanki cukru, dodajemy jajko i aromat waniliowy. Łączymy z suchymi składnikami (z wyjątkiem cynamonu). Odstawiamy na 15min. do lodówki. Z ciasta formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w pozostałym cukrze wymieszanym z cynamonem. Układamy na blasze i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy przez ok. 15min. w 180oC.

Ciasteczka szkockie

Ciasteczka szkockie

Tradycyjne ciasteczka szkockie, nazywane shortbread, charakteryzują się słodkim, maślanym smakiem. Przygotowuje się je bez dodatku jajka. Ja do ich przygotowania użyłam wyłącznie jednego rodzaju mąki, ale w celu nadania piaskowej struktury część mąki pszennej polecam zastąpić kukurydzianą. Bardzo smaczne. 

Składniki:

120g cukru

320g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

200g masła

2 łyżki mleka

Ze wszystkich składników zagniatamy zwarte ciasto, które następnie owijamy w folię i wkładamy na 2h do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na 1cm placek i wycinamy prostokątne ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 160oC i pieczemy przez ok. 30min. na złoty kolor.

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Po fantastycznej wakacyjnej przerwie, przyszedł czas na pyszne ciasteczka owsiane. Bardzo delikatne, na brzegach kruche, a w środku mięciutkie. Rozpływają się podczas pieczenia i znacznie powiększają. Dobra i zdrowa słodka przekąska. 

Składniki:

100g masła

8dag cukru

4dag cukru brązowego

1 jajko

kilka kropel aromatu waniliowego

8 dag mąki

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1/5 szklanki górskich płatków owsianych

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki z ciasta lekko je spłaszczając, w sporej odległości od siebie. Pieczemy w 180oC przez ok. 15min. na złoty kolor. Z blachy zdejmujemy dopiero gdy całkowicie ostygną.

Ciasteczka z niespodzianką

Ciasteczka z niespodzianką

Ciasteczka kruche, do kawy i herbaty z ukrytą czekoladką. Smaczne, nieco zaskakujące, słodkie. Proste w przygotowaniu, warte wypróbowania.

Składniki:

20dag mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

6dag cukru

125g masła lub margaryny

1 żółtko

kilka pokrojonych w plasterki Michałków lub innych czekoladek

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy na chwilę do lodówki. Formujemy nieduże kuleczki, spłaszczamy, pomiędzy dwie wkładamy kawałek czekoladki i zlepiamy boki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC na złoty kolor.

Ciastka z granolą i morelami

Ciastka z granolą i morelami

Ciastka z granolą i morelami. Totalnie fantastyczne ciastka z całą masą pełnowartościowych składników. Bardzo chrupiące, bardzo sycące, z wyczuwalnym aromatem wanilii i cynamonu. Do ich przygotowania polecam użycie domowej granoli. Świetna, zdrowa przekąska dla dzieci i dorosłych. 

Składniki:

1/2 szklanki drobno posiekanej suszonej moreli namoczonej we wrzącej wodzie

180g mąki

1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

1/3 łyżeczki cynamonu

110g masła

1 jajko

3/4 szklanki brązowego cukru

kilka kropel aromatu waniliowego

1/4 szklanki płatków owsianych

1 szklanka otrębów pszennych lub owsianych

1/2 szklanki granoli

Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier, jajko i aromat waniliowy. Powoli wsypujemy mąkę z sodą i cynamonem i mieszamy. Wsypujemy płatki owsiane, otręby i granolę i dokładnie mieszamy szpatułką. Dodajemy osuszone morele. Masę schładzamy przez ok. 1h w lodówce. Następnie, w sporej odległości od siebie, układamy kulki z ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20min. w temp.180oC.

Czekoladowe muffiny

Czekoladowe muffiny

Smakowite, wilgotne babeczki czekoladowe doskonałe do popołudniowej kawy. Tylko kilka składników. Raczej zwyczajne. Dla wielbicieli kakao.

Składniki:

400g mąki

110g gorzkiego kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

200ml mleka

110g miękkiego masła

230g cukru

1 łyżka miodu

2 jajka

60g pokrojonej gorzkiej czekolady

Przygotowujemy papilotki na 16 babeczek. Łączymy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Ubijamy masło z cukrem i miodem na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy jajka i wymieszane suche składniki na przemian z mlekiem. Dodajemy pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Ciasto przekładamy do papilotek. Pieczemy 20 – 25min. w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Ciasteczka cynamonowe ze złocistym syropem

Ciasteczka cynamonowe ze złocistym syropem

Z wierzchu kruche, w środku nieco ciągnące ciasteczka cynamonowe o bajecznej złocistej barwie. Dodatek syropu orzechowego do kawy nadaje ciekawego smaku, jednak można go z powodzeniem zastąpić syropem z agawy, klonowym lub miodem. Ciasteczka studzimy na kratce, bo gorące są bardzo miękkie. 

Składniki:

180g mąki

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka cukru

60g masła

110g orzechowego syropu do kawy, syropu z agawy lub syropu klonowego

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżeczki cynamonu

W garnku roztapiamy masło, syrop, cukier biały i brązowy. Ciepłą (ale nie gorącą mieszankę) miksujemy z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy nieduże kulki z ciasta, zachowując odstęp, bo ciasteczka dość mocno rosną. Pieczemy w temp. 220oC przez ok. 10min. Studzimy na kratce.

Kruche ciasteczka z makiem

Kruche ciasteczka z makiem

Kruche ciasteczka z makiem. Kruchutkie, waniliowe gwiazdki z makiem, oszronione cieniutką warstwą drobnego cukru. Słodziutkie, z dodatkiem mąki ziemniaczanej, przez co stawiają lekki opór zębom. Ślicznie się prezentują, świetnie sprawdzą się jako upominek dla bliskiej osoby. 

Składniki:

120g mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki maku

50g cukru + cukier do obtoczenia ciasteczek

1 łyżka cukru wanilinowego

100g masła

Z podanych składników zagniatamy zwarte ciasto. Ciasto odkładamy do lodówki na 40min. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy foremką gwiazdki. Układamy na blasze, pieczemy przez ok. 10min. w temp. 170oC. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące!) ciasteczka obtaczamy w cukrze.

Kokosowe ciasteczka gryczane

Kokosowe ciasteczka gryczane

Kokosowe ciasteczka gryczane. W sklepach dostępnych jest mnóstwo różnorodnych mąk, z których można opracowywać nowe, coraz bardziej zaskakujące receptury. Mąka gryczana doskonale sprawdzi się do naleśników lub jako zamiennik do mąki owsianej podczas przygotowania domowego chleba. Moje ciasteczka są smaczne, o delikatnym chałwowym posmaku, inne od tradycyjnych pszennych. Chociaż nie jestem zwolenniczką diety bezglutenowej, warto dodać, że ciastka pozbawione są tego białkowego gliadynowo – gluteninowego kompleksu. 

Składniki:

180g mąki gryczanej

60g cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

60g wiórków kokosowych

1 jajko

100g masła

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy na jednolitą masę. Niewielkie kuleczki układamy na blasze i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy w temp. 180oC przez ok. 20min.

Dojrzewająca masa piernikowa

Dojrzewająca masa piernikowa

Dojrzewająca masa piernikowa. Pierniki uważam za dość niewdzięczne w przygotowaniu. Zwykle po upieczeniu twardnieją, więc trzeba dać im trochę czasu, żeby dojrzały. Ja od jakiegoś czasu robię im na przekór, przygotowując masę piernikową 4 – 6 tygodni przed świętami, pozwalam jej leżakować w chłodnym, ciemnym miejscu, a kiedy na dzień przed Wigilią zabieram się do wypieków, od razu uzyskuję mięciutkie, pachnące w całym domu, fantastyczne pierniczki. Dzisiaj przepis na półprodukt, sposób pieczenia we wpisie przedświątecznym. 

Składniki:

250g miodu

120g cukru

125g masła

500g mąki pszennej

2 jajka

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

50ml mleka

szczypta soli

40g przyprawy do piernika

powidła śliwkowe

lukier

ozdoby do ciastek

Masło z miodem i cukrem podgrzewamy na małym ogniu do połączenia składników. Doprowadzamy do wrzenia, czekamy aż cukier całkowicie się rozpuści i zdejmujemy z ognia. Po wystudzeniu dodajemy mąkę, sodę, mleko, jajka, sól i przyprawę do piernika. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do szklanego słoika lub kamionkowego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4 – 6 tygodni w chłodne, ciemne miejsce.

Po tym czasie masę piernikową wyjmujemy ze słoika i wałkujemy na grubość ok. 5mm, podsypując mąką. Wycinamy dowolne kształty. Pomiędzy dwa ciasteczka wkładamy odrobinę powideł i szczelnie zaklejamy boki. Układamy w odstępach na blasze. Pieczemy przez ok. 15min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami.

Bananowe ciasteczka bez cukru

Bananowe ciasteczka bez cukru

Bananowe ciasteczka bez cukru. Co zrobić, gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, a nie chcemy dostarczać sobie pustych kalorii? Sprawa jest bardzo prosta. Polecam bezcukrowe ciasteczka bananowe z suszonymi owocami. Nie są to typowe, chrupiące ciastka, nie dam więc gwarancji, że wszystkim posmakują. Nie ulega jednak wątpliwości, że fani zdrowego żywienia będą całkowicie zaspokojeni. Ciastka są słodkie, bananowe, dość wilgotne i miękkie. 

Składniki:

1 banan

1 jajko

1 łyżka suszonej żurawiny

1 łyżka rodzynek

1 łyżka suszonej moreli

180g mąki żytniej razowej

Owoce rozdrabniamy w blenderze, pozostawiając dość wyraźne, kolorowe kawałki moreli, żurawiny i rodzynek. Mieszamy z mąką i jajkiem. Nabieramy masę łyżką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180oC.

Czekoladowe babeczki z bananem

Czekoladowe babeczki z bananem

Czekoladowe babeczki z bananem. Mikołajki za nami, Święta zbliżają się wielkimi krokami…ciemna czekolada doskonale poprawia nastrój zimową porą. Przygotowane przeze mnie babeczki fajnie sprawdzą się jako drobny, świąteczny podarunek, mimo, że nie zawierają w swoim składzie przypraw korzennych. Są mocno kakaowe, ciężkie i bardzo wilgotne. Zachwycają nawet tych, co nie lubią ciast czekoladowych. 

Składniki:

110g mąki

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki soli

50g kakao

150g masła

180g brązowego cukru

80ml śmietanki kremówki 30%

80ml gęstego jogurtu naturalnego

2 jajka

1 banan

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy z solą i masłem i robimy kruszonkę. Dodajemy cukier. W drugiej misce łączymy płynne składniki. Delikatnie mieszamy zawartości obu misek. Przygotowujemy formę na 12 babeczek, wykładamy papilotkami. Przekładamy masę do 3/4 wysokości foremek. Banana kroimy w plasterki. Do każdej babeczki delikatnie wkładamy po 2 – 3 kawałki. Pieczemy w temp. 180oC przez. ok. 25min.

Pierniczki klasyczne

Pierniczki klasyczne

Tradycyjne pierniczki, które po upieczeniu potrzebują kilku dni, aby zmięknąć. Dla mnie dużo lepsze te wypieczone z dojrzewającej masy piernikowej, jednak wiem, że istnieją fani twardych, aromatycznych pierników, które świetnie sprawdzają się jako drobne podarunki dla najbliższych lub jako ozdoby choinkowe. Szybkie w przygotowaniu, najdłużej zajmuje dekorowanie :-)

Składniki:

500g mąki

100g cukru pudru

120g masła

300g miodu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 jajka

20g przyprawy do piernika

3 łyżki kakao

Masło rozpuszczamy, mieszamy z miodem, przyprawą korzenną i kakao. Zagniatamy z mąką, cukrem pudrem i jajkami. Wałkujemy na grubość 0,5cm i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy 15min. w temp. 180oC. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem, czekoladą, kolorowymi posypkami i bakaliami.

Kruche bałwanki

Kruche bałwanki

Kruche bałwanki. Fajne ciasteczka do zimowej herbatki, gdy za oknem biało. Ładnie się prezentują, smakują dość pospolicie. Mocno kruche, delikatnie waniliowe. Totalnie urocze. 

Składniki:

240g mąki pszennej

115g masła

80g cukru pudru

2 żółtka

kilka kropel aromatu waniliowego

szczypta soli

Wszystkie składniki zagniatamy. Gotowe, elastyczne ciasto wkładamy na 30min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok. 3mm i wycinamy bałwanki. Pieczemy przez ok. 15min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Gdy wystygną, dekorujemy.

Florentynki

Florentynki

Florentynki. Cudowne włoskie ciasteczka zrobione prawie wyłącznie z samych bakalii. Ja najlepsze jadłam w ulubionej cukierni na Saskiej Kępie. Te są inne – mniej chrupiące i bardziej ciągnące, jednak jeden z moich Smakoszy stwierdził, że lepsze nawet od ideału. W tym roku stanowiły dodatek do świątecznych prezentów dla najbliższych. Nie są zbyt proste w przygotowaniu, rozpływając się, łatwo tracą kształt podczas pieczenia i jeszcze łatwiej się łamią. Warto spróbować, zrobią wrażenie na obdarowanych. 

Składniki:

200g migdałów w płatkach

50g kandyzowanej wiśni

100g suszonej żurawiny

50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

120g cukru

120g masła

50g mąki

50ml śmietanki kremówki

100g czekolady gorzkiej

100g czekolady białej

W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy masło z cukrem. Zdejmujemy z palnika, dodajemy kremówkę. W misce mieszamy bakalie z mąką, dodajemy lekko przestudzony płyn z garnuszka. Blachę wykładamy teflonową matą, w dużych odstępach od siebie nakładamy łyżką gotową masę i lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160oC przez ok. 13min. aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmujemy do lekkiego przestudzenia, jeszcze ciepłe wycinamy okrągłą foremką do ciastek i pozostawiamy na blasze do całkowitego wystudzenia, aby się skleiły i zestaliły. Po tym czasie smarujemy od spodu rozpuszczoną czekoladą.

Marcepanowe chłopaki

Marcepanowe chłopaki

Marcepanowe chłopaki. Marcepan jest słodką, plastyczną masą cukierniczą, przyrządzoną ze zmielonych migdałów i cukru. Migdały są bogate w witaminy z grupy B, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pracę serca, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Moje marcepanowe ciasteczka, przez dodatek cukru i masła, nie są może wybitnie zdrowe, ale za to bardzo dobre – kruche z zewnątrz i delikatnie ciągnące w środku. Polecam!

Składniki:

250g mąki pszennej

100g marcepanu

150g masła

50g cukru

kilka kropli aromatu waniliowego

1 żółtko

szczypta soli

ew. kolorowe drażetki do dekoracji

Wszystkie składniki miksujemy, a następnie wyrabiamy krótko ręką i formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30min. do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy foremką ciasteczka. Na tym etapie możemy udekorować je kolorowymi drażetkami. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180oC przez ok. 15min. Z blachy zdejmujemy dopiero gdy wystygną.

Faworki

Faworki

Karnawał to czas, w którym nie może zabraknąć faworków. Za kupnymi nie przepadam, bo bardziej przypominają grubaśne ciastka niż kruchutki chrust. Przygotowanie ich do łatwych nie należy, zajmuje sporo czasu i wymaga nie lada energii, dlatego pracę polecam rozłożyć na cztery ręce – dwie odpowiedzialne za zagniatanie i wałkowanie ciasta i dwie – za smażenie. Gotowym ciastem należy wielokrotnie uderzać, aby je napowietrzyć – po usmażeniu faworki będą miały fantastyczne, charakterystyczne bąble. 

Składniki:

500g mąki

5 żółtek

2-3 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka czystego spirytusu

szczypta soli

olej lub smalec do głębokiego smażenia

cukier puder, cukier wanilinowy

Z mąki, żółtek, śmietany, spirytusu i soli wyrabiamy elastyczne ciasto. Uderzamy nim wielokrotnie o blat stołu. Z ciasta odkrajamy kawałek, a pozostałą część przykrywamy ściereczką, aby nie wyschła. Odkrojony kawałek wałkujemy najcieniej jak się da. Radełkiem wykrawamy prostokąty o bokach 3x10cm. Na środku każdego z nich robimy niewielkie nacięcie, przez które przewlekamy jeden bok prostokąta na drugą stronę. Tak przygotowane faworki smażymy na złoto w mocno rozgrzanym oleju. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Posypujemy obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Wszystkie czynności powtarzamy z pozostałym ciastem.

Kruche ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Kruche ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Kruchutkie ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną. Przeurocze, spore płatki śniegu ładnie się prezentują i cudnie smakują – kwaskowa żurawina świetnie łagodzi słodycz czekolady. Pyszne z zimową, owocową herbatką. 

Składniki:

20dag mąki

60g cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

1 jajko

125g margaryny

50g suszonej żurawiny

30g posiekanej białej czekolady

Z mąki, margaryny, żółtka, cukru i cukru wanilinowego zagniatamy elastyczne ciasto. Dodajemy żurawinę i 20g posiekanej czekolady. Dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 6mm i foremką wycinamy płatki śniegu. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciasteczko smarujemy białkiem i posypujemy pozostałą czekoladą. Pieczemy 15min. w 180oC.

Puszyste muffinki z wiśniami

Puszyste muffinki z wiśniami

Puszyste muffinki z wiśniami. Mięciutkie, smaczne muffinki, których przygotowanie zajmuje max. 30min. Z chrupiącą posypką cukrową na wierzchu i kwaskowymi wiśniami w środku. Yummy!

Składniki:

360g mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

120g cukru

2 jajka

125ml oleju

300g gęstego jogurtu naturalnego

24 mrożone wiśnie

40g brązowego cukru do dekoracji

W jednej misce mieszamy suche składniki. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, mieszamy z olejem i jogurtem. Zawartość obu misek łączymy ze sobą, mieszamy trzepaczką, tylko do połączenia składników. Formę na 12 muffinek wykładamy papilotkami. Każdą papilotkę wypełniamy masą do 3/4 wysokości. Do każdej z nich wkładamy po 2 wisienki i delikatnie posypujemy brązowym cukrem. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190oC przez ok. 25min.

Kruche ciasteczka z rękawa

Kruche ciasteczka z rękawa

Kruche ciasteczka z rękawa. Pamiętam ciasteczka Mojej Babci wyciskane przez maszynkę – kruche, słodkie, rozpływające się w ustach. Mniam! Ja, z braku odpowiedniego sprzętu, postanowiłam poradzić sobie inaczej i odtworzyć ten przysmak w nieco innym kształcie, z dodatkiem skórki cytryny. Do tego celu użyłam rękawa cukierniczego. Zadanie nie było proste, ciasto jest gęste i ciężko przechodzi przez otwór. Warto, jednak, trochę się pomęczyć, rezultat jest bardzo zadowalający.

Składniki:

250g miękkiej margaryny

40g cukru pudru

75g mąki ziemniaczanej

225g mąki pszennej

skórka otarta z jednej cytryny

Margarynę miksujemy z cukrem i skórką cytrynową. Dodajemy mąki i ponownie miksujemy. Masę przekładamy do worka cukierniczego bez tylki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok. 12min.

Ciasteczka z szarłatem i jagodami Goji

Ciasteczka z szarłatem i jagodami Goji

Ciasteczka z szarłatem i jagodami Goji. Zdrowe, nieco orientalne ciasteczka z trzech rodzajów mąk. Wartość odżywcza ciastek została wzbogacona pełnym białka szarłatem oraz dostarczającymi witamin z grupy B płatkami jaglanymi. Do tego jagody Goji uznawane przez niektórych za najzdrowszy owoc świata – genialny przeciwutleniacz i bogactwo witaminy C. 

Składniki:

80g mąki żytniej pytlowej typ 720

80g mąki pszennej

80g mąki gryczanej

80g płatków jaglanych

40g ugotowanego i ostudzonego szarłatu (amarantusa)

55g brązowego cukru Demerara

1 białko

120g margaryny

jagody Goji do ozdoby

Ze wszystkich składników (z wyjątkiem jagód Goji) zagniatamy zwarte ciasto. Rozwałkowujemy na ok. 0,5cm i wycinamy okrągłe ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dekorujemy jagodami. Pieczemy przez ok. 20min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Studzimy na kratce.

Babeczki żurawinowo-migdałowe

Babeczki żurawinowo-migdałowe

Babeczki żurawinowo-migdałowe przypominające nieco angielskie śniadaniowe scones. Szybkie w przygotowaniu, z wyczuwalną gałką muszkatołową i cynamonem. Dla wzbogacenia smaku i wartości odżywczych dodałam odrobinę jagód Goji, jednak, bez szkody dla babeczek, można je pominąć. Najlepsze zaraz po upieczeniu. 

Składniki:

460g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki soli

230g suszonej żurawiny

1 garść jagód Goji

115g płatków migdałowych

230g jogurtu naturalnego

110g brązowego cukru

2 jajka

80g stopionego masła

Przygotowujemy formę na 12 muffinek, wykładając ją papilotkami. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Dodajemy żurawinę i migdały. W drugiej misce ubijamy jogurt, brązowy cukier, jajka i masło. Łączymy zawartość obu misek. Ciasto nakładamy do przygotowanych papilotek, napełniając je w 2/3. Pieczemy przez 23min. w temp. 200oC.

Wiosenne babeczki marchewkowe

Wiosenne babeczki marchewkowe

Wiosenne babeczki marchewkowe z zającami nurkującymi w trawie ;-) Wilgotne, marchewkowe wnętrze i słodki frosting z mascarpone. Do przygotowania nie potrzeba miksera, najbardziej pracochłonną częścią jest tarcie marchewki. Dekoracja babeczek wymaga cierpliwości (której mi zwykle brakuje ;-) ) i zdolności manualnych. Warto zaangażować do pomocy dzieci – sporo zabawy i uroczy efekt!

Składniki:

120g mąki

90g cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki soli

70ml oleju

2 jajka

1 średnia starta marchewka

Składniki na frosting:

125g serka mascarpone

125ml śmietanki kremówki

2 łyżki cukru pudru

zielony barwnik spożywczy

masa marcepanowa do przygotowania zwierzaczków

W jednym naczyniu mieszamy suche składniki, a w drugim olej z jajkami. Łączymy zawartość obu naczyń i dodajemy startą marchewkę. Krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Pieczemy przez ok. 25min. w temp. 180oC. Studzitmy. Przygotowujemy frosting. Miksujemy mascarpone z kremówką na sztywną masę, dodajemy cukier puder i barwnik, krótko mieszamy. Nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego na wystudzone babeczki.

Herbatniki cynamonowe

Herbatniki cynamonowe

Mega kruche herbatniki cynamonowe przypominające sklepowe ciasteczka korzenne. Rewelacyjne do popołudniowej kawki, pokruszone dobrze sprawdzą się jako spód do sernika dyniowego.

Składniki:

200g mąki

50g cukru

125g margaryny lub masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

Ze wszystkich składników zagniatamy zwarte elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Pieczemy 10min. w temp. 180oC. Pozostawiamy na blasze do ostygnięcia.

Ciastko francuskie z tofu i owocami

Ciastko francuskie z tofu i owocami

Ciastko francuskie z tofu i owocami. Błyskawiczny deser z ciasta francuskiego. Nie jestem zwolenniczką tofu, miałam jednak odrobinę w lodówce, więc postanowiłam zrobić z niego użytek. Na przygotowanych spodach nie jest zbyt mocno wyczuwalny, nadaje deserowi jedynie nieco wilgoci. Jeśli jednak ktoś, tak jak ja, nie przepada za tofu lub, najzwyczajniej w świecie, go nie ma, niech po prostu użyje tradycyjnego twarogu. Polecam, gdy najdzie ochota na coś słodkiego.

Składniki na 4 porcje:

150g ciasta francuskiego

16 mrożonych wiśni

1 jabłko

120g sera tofu

2 łyżeczki cukru pudru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Z ciasta wycinamy 4 okręgi, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na każdym stawiamy foremkę o 0,5cm mniejszej średnicy, aby podczas pieczenia boki ciasta się uniosły, a środek pozostał płaski. Pieczemy przez 15min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Tofu, mąkę ziemniaczaną i cukier puder miksujemy na gładką masę. Z podpieczonych okręgów zdejmujemy foremki i do powstałych zagłębień wkładamy masę z tofu. Pieczemy 10min. Na wierzchu każdego ciastka układamy pokrojoną w plasterki ćwiartkę jabłka i 4 wisienki. Pieczemy 10-15min. Delikatnie studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Cantuccini z orzechami włoskimi

Cantuccini z orzechami włoskimi

Cantuccini są włoskimi ciasteczkami, przypominającymi nieco sucharki. Twardawa struktura zachęca do maczania ich w kawie, herbacie, czy winie. Tradycyjnie robi się je z dodatkiem migdałów i za pomocą skórki cytrynowej lub pomarańczowej nadaje się orzeźwiających nut smakowych. Powstało już jednak wiele wariacji na temat włoskich cantuccini, u mnie dzisiaj z orzechami włoskimi. Pyszne!

Składniki:

250g mąki

150g brązowego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50g drobno posiekanych orzechów włoskich

50g połówek orzechów włoskich

skórka otarta z 1 cytryny

2 jajka

1 szczypta soli

Ze wszystkich składników zagniatamy zwarte ciasto, pod koniec dodając połówki migdałów, tak aby się nie połamały. Z ciasta formujemy wałek o średnicy 3,5cm i kładziemy go na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Pieczemy w 190oC przez 30min. Po tym czasie ciasto ostrożnie przekładamy na deskę do krojenia i kroimy ostrym nożem na 1,5cm kawałki. Ponownie układamy na blaszce, temperaturę w piekarniku obniżamy do 170oC. Pieczemy 10-12min., po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 10min.

Truskawkowe muffinki z serem

Truskawkowe muffinki z serem

Truskawkowe muffinki z serem. Przepyszne puszyste muffiny, ze słodkimi truskawkami, kremowym serkiem waniliowym i chrupiącą kruszonką. Rewelacja!

Składniki:

115g miękkiego masła

100g cukru

50g brązowego cukru

2 jajka

120g gęstego jogurtu naturalnego

kilka kropel aromatu waniliowego

220g mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

250g pokrojonych na ćwiartki truskawek

200g kremowego waniliowego serka

Składniki na kruszonkę:

50g brązowego cukru

60g mąki

1 łyżeczka cynamonu

60g zimnego masła

Przygotowujemy kruszonkę rozcierając opuszkami palców masło, mąkę, cynamon i cukier. W jednej misce mieszamy suche składniki ciasta (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól). W drugiej misce ubijamy miękkie masło z dwoma rodzajami cukru i aromatem waniliowym na puszystą masę przez ok. 2min., dodajemy jajka i jogurt. Mieszamy zawartość obu misek. Formę do muffinek wykładamy 12 papilotkami. Do każdej z nich nakładamy solidną łyżkę ciasta, na to łyżeczkę serka waniliowego, kilka ćwiartek truskawek, posypujemy kruszonką. Muffinki pieczemy w temp. 190oC przez ok. 18min.

Kakaowe mini babeczki

Kakaowe mini babeczki

Kakaowe mini babeczki. Malutkie, urocze babeczki doskonałe na przyjęcie dla dzieci. Rozmiar pasuje wprost do dziecięcej buźki, babeczki nie są zbyt słodkie, ani mocno wilgotne, są jednak bardzo miękkie i fajnie puszyste. Przygotowanie nie wymaga zbyt wiele pracy, polega wyłącznie na połączeniu składników suchych z mokrymi. Błyskawiczna sprawa, polecam!

Składniki:

3 jajka

150ml gęstego jogurtu naturalnego

50ml mleka

50g roztopionego masła

2 łyżki zaparzonej mocnej kawy

100g brązowego cukru

200g mąki

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

W jednym naczyniu wymieszać składniki mokre razem z cukrem, a w drugim składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Zawartość obu naczyń połączyć, mieszając krótko, tylko do połączenia składników. Formę na 24 mini muffinki wykładamy papilotkami, do każdej przygotowanej dziurki nakładamy po łyżeczce ciasta. Muffinki pieczemy przez 15min. w temp. 190oC.

Włoskie ciasteczka Amaretti

Włoskie ciasteczka Amaretti

Chrupiące włoskie ciasteczka Amaretti, które swoją nazwę zawdzięczają likierowi Amaretto robionemu z migdałów. Odrobinę bezowe ciasteczka mają delikatnie ciągnący środek i nieco twardawą skorupkę na zewnątrz. Wyśmienicie smakują z filiżanką włoskiego espresso.

Składniki:

200g mielonych migdałów

2 białka

180g cukru pudru

10g mąki ziemniaczanej

30g mąki pszennej

Migdały łączymy z cukrem pudrem oraz dwoma rodzajami mąki. Dodajemy białka i całość dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC i pieczemy ok. 20min. Studzimy na kratce.

Słoneczne babeczki ananasowe

Słoneczne babeczki ananasowe

Słoneczne babeczki ananasowe. Wakacyjne, wilgotne babeczki o delikatnym posmaku ananasa z odrobinę chrupiącymi płatkami owsianymi. Szybkie do przygotowania, bez lukru doskonałe na piknik, a z lukrem – na domowe spotkanie przy kawie mrożonej. Smaczne!

Składniki:

230g mąki

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

230g płatków owsianych

80g miękkiego masła

115g cukru

1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

1 jajko

115g osuszonego i rozgniecionego ananasa z puszki

170ml mleka

Składniki na lukier:

225g mękkiego serka śmietankowego

2 łyżki startej skórki z pomarańczy

2 łyżki soku z pomarańczy

110g cukru pudru

owoce lub kolorowe drażetki do dekoracji

Wykładamy papilotkami formę na 12 muffinek. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę. Dodajemy płatki. Ubijamy masło, cukier i aromat waniliowy na puszystą masę. Dalej ubijając, dodajemy jajko, wymieszane składniki, na przemian z ananasem i mlekiem. Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości przygotowanych papilotek. Pieczemy 20-25min. w temp. 180oC. Odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy ser, cukier puder, skórkę i sok z pomarańczy na jednolitą masę, nakładamy krem szprycą na babeczki. Dekorujemy.

Kruche ciasteczka z rodzynkami

Kruche ciasteczka z rodzynkami

Kruche, delikatne ciasteczka z rodzynkami przygotowane z tylko kilku składników. Dobre, raczej tradycyjne :-)

Składniki:

160g mąki

125g margaryny

1 jajko

50g cukru pudru

50g dużych rodzynek

Z mąki, margaryny, żółtka i cukru pudru zagniatamy elastyczne ciasto. Dodajemy rodzynki. Gotowe ciasto wkładamy na 1h do lodówki. Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy okręgi, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i smarujemy białkiem. Pieczemy na złoty kolor przez ok. 10min.

Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe

Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe

Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe. Zdrowsza wersja tradycyjnych kruchych ciasteczek. Te są bezglutenowe, powstały z połączenia mąki jaglanej z ryżową. Mają nieco piaskową strukturę, nie są przesadnie słodkie, da się wyczuć delikatny posmak prosa. 

Składniki:

80g mąki jaglanej

80g mąki ryżowej

120g margaryny

40g cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

1 jajko

Z mąki, cukru, margaryny i żółtka zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Wkładamy je na 30min. do lodówki. Blat podsypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm. Z tak przygotowanego ciasta wycinamy gwiazdki. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy pozostałym białkiem. Pieczemy przez ok. 10min. w 180oC.

Ciasteczka z białą czekoladą, kokosem i malinamiCiasteczka z białą czekoladą, kokosem i malinami

Doskonałe słodziutkie ciasteczka z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i malinami. Romans białej czekolady z malinami jest zawsze udany – słodki, ale i kwaskowy, wybitnie wykwintny i cudownie zaskakujący. Fantastyczne ciastka na spotkanie przy kawie z przyjaciółką.

Składniki:

160g mąki

80g wiórków kokosowych

1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

1/3 łyżeczki soli

80g brązowego cukru

80g białego cukru

100g masła

1 jajko

50g białej czekolady

kilka mrożonych malin

Mąkę mieszamy z solą, sodą i wiórkami kokosowymi. W drugiej misce ubijamy masło z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodajemy jajko. Dodajemy sypkie składniki, miksujemy. Do masy wsypujemy posiekaną białą czekoladę i maliny i delikatnie mieszamy. Na blasze kładziemy papier do pieczenia. Niewielkie porcje ciasta kładziemy łyżką na papierze w sporej odległości od siebie, delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy w 160oC przez ok. 15min. Z blachy zdejmujemy dopiero jak ostygną.

Biscotti z żurawiną i pistacjami

Biscotti z żurawiną i pistacjami

Biscotti z żurawiną i pistacjami. Ostatni weekend spędziłam w słonecznych Włoszech. Uwielbiam włoską kuchnię, temperamentnych Włochów i malownicze włoskie uliczki. Pozostając myślami nad Tybrem, postanowiłam przygotować włoskie ciasteczka biscotti, często zwane też cantuccini z kwaskową żurawiną i aromatycznymi pistacjami. Ciasteczka wybornie smakują maczane w porannym cappuccino i popołudniowym espresso. 

Składniki:

60ml oliwy z oliwek

180g cukru

kilka kropel aromatu waniliowego

2 jajka

400g mąki

1/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

80g suszonej żurawiny

80g pistacji

Cukier mieszamy z oliwą, aromatem waniliowym i jajkami. Dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy żurawinę i pistacje. Formujemy wałek o średnicy ok. 5cm. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, podsypujemy mąką. Wałek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35min. w temp. 200oC. Studzimy przez ok. 10min. Po tym czasie, ciasto kroimy pod kątem, nożem z piłką na kawałki o grubości 2cm. Ciasteczka układamy na blasze i pieczemy w temp. 180oC przez ok. 5min., po czym przekładamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5min. Studzimy.

Bezglutenowe ciasteczka brownie

Bezglutenowe ciasteczka brownie

Bezglutenowe ciasteczka brownie. Bez dodatku mąki, podstawę stanowi kakao naturalne. Ciasteczka są bardzo delikatne, po upieczeniu należy poczekać aż wystygną, aby się nie rozpadły. Smaczne, intensywnie czekoladowe, niezwykłe. 

Składniki:

100g miękkiego masła

100g brązowego cukru

100g białego cukru

1 jajko

kilka kropli aromatu waniliowego

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki soli

200g kakao naturalnego

50g posiekanej bezglutenowej gorzkiej czekolady

Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy jajko i wanilię. Mieszamy razem suche składniki: mąkę, kakao, sól i sodę. Suche składniki łączymy z mokrymi, dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżeczce ciasta w sporej odległości od siebie. Ciastka pieczemy ok. 12min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Studzimy na blasze.

Cynamonowe ciasteczka świąteczne

Cudownie słodkie, aromatycznie cynamonowe ciasteczka świąteczne otoczone białym jak śnieg cukrem pudrem. Mają ciekawą, piaskową strukturę, gdzieniegdzie można trafić na kawałek chrupiącego orzecha włoskiego. Ciężko się od nich oderwać. Ładnie zapakowane będą świetnym prezentem dla każdego Łasucha. 

Składniki:

400g mąki

230g masła

80g cukru pudru + do obtoczenia

1,5 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

2 łyżeczki aromatu waniliowego

3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Masło ucieramy z cukrem pudrem przez kilka minut do uzyskania puszystej, białej masy. Dodajemy sól, aromat waniliowy, cynamon i mąkę i miksujemy. Dodajemy orzechy, mieszamy. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wkładamy na 30min. do lodówki. Po tym czasie pieczemy przez 12min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Po upieczeniu pozwalamy im chwilę przestygnąć, ale jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.

Pomarańczowe muffiny z czekoladą i kremem cynamonowym

Pomarańczowe muffiny z czekoladą i kremem cynamonowym

Urocze pomarańczowe muffiny z czekoladą i kremem cynamonowym. Wyjątkowe połączenie trzech świątecznych aromatów. Babeczki szybko się przygotowuje, a dekorowanie sprawia przyjemność. Fajne na przedświąteczne spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:

120g cukru

170g miękkiego masła

3 jajka

165g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 pomarańczy

50g gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę

Składniki na krem cynamonowy:

400ml śmietanki kremówki

4 łyżki serka mascarpone

1 łyżka cynamonu

3 łyżki cukru pudru

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy skórkę z pomarańczy i pokrojoną czekoladę. Mieszamy. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdego zagłębienia nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 22min. w temp. 180oC. Studzimy. Z podanych schłodzonych składników ubijamy sztywny krem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Schładzamy w lodówce.

Żurawinowe ciastka w słoiku

Żurawinowe ciastka w słoiku

Do Pierwszej Gwiazdki zostało zaledwie parę godzin, a Wam wciąż brakuje prezentów dla najbliższych? Najlepiej sprawdzą się te przygotowane własnoręcznie. Dziś polecam żurawinowe ciasteczka w słoiku. Zabawa polega na przygotowaniu suchych składników, żeby obdarowany po dodaniu jajka i masła, mógł upiec je samodzielnie. Żurawinowe ciasta w słoiku ucieszą każdego – zarówno zaawansowanego piekarza, jak i początkującego kuchcika. 

Składniki suche do słoika:

230g mąki

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki soli

120g płatków owsianych

80g brązowego cukru

80g białego cukru

120g suszonej żurawiny

50g posiekanej białej czekolady

120g domowej granoli

Mąkę mieszamy z sodą i solą i delikatnie wsypujemy na dno słoika. Następnie wsypujemy kolejno warstwami: płatki owsiane, cukier brązowy, cukier biały, żurawinę, czekoladę i granolę.

Składniki mokre:

kilka kropli aromatu waniliowego

1 jajko

120g masła

Rozgrzej piekarnik do 180oC. Ubij 120g miękkiego masła z  1 jajkiem i kilkoma kroplami aromatu waniliowego na puszystą masę. Dodaj cały słoiczek suchych składników i wymieszaj. Ciasteczka wykładaj łyżką, w sporej odległości od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-12min. do zrumienienia. Studź na blasze.

Kruche babeczki z makiem

Kruche babeczki z makiem

Delikatne, mocno kruche babeczki z makiem do przygotowania na szybko z pozostałej po świątecznych wypiekach masy makowej. Spód przypomina nieco ciasto francuskie, fajnie się kruszy i nie moknie pod wpływem leżakowania razem z masą. Babeczki wytrzymują spokojnie kilka dni. 

Składniki:

200g mąki

180g masła

2 łyżki lodowatej wody

1/2 puszki gotowej masy makowej

Z mąki, masła i wody zagniatamy zwarte ciasto. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 30min. do lodówki. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy, wykrawamy okręgi i umieszczamy w 10 zagłębieniach formy do muffinów. Do każdego zagłębienia wkładamy po 1 solidnej łyżce masy makowej. Dekorujemy pozostałym ciastem. Babeczki pieczemy przez 20min. w temp. 180oC.

Różowe makaroniki

Różowe makaroniki

Makaroniki wywodzą się z Włoch i Francji. Początkowo były uważane za przysmak biedaków, z czasem jednak zaczęły pojawiać się na stołach zamożniejszych ludzi. Moim zdaniem są ciasteczkami robiącymi większe wrażenie wizualne niż smakowe. Makaroniki są mocno słodkie, mają ciekawą, lekko bezową, delikatnie ciągnącą i odrobinę chrupiącą strukturę. Są trudne w przygotowaniu i mocno pracochłonne. Przed przystąpieniem do wypieków, proponuję Wam zaopatrzyć się w wagę i termometr kuchenny. Uwaga, wymagana precyzja! Powodzenia! :-)

Składniki na makaroniki:

120g białek (podzielone na 60g + 60g), w temperaturze pokojowej

150g cukru pudru

150g zmielonych migdałów

185g cukru (podzielone na 150g + 35g)

50 ml wody

kilka kropel czerwonego (lub dowolnego koloru) barwnika w żelu

Składniki na krem:

100g białej czekolady

250g serka mascarpone

Migdały i cukier puder miksujemy przez ok. 2min. w malakserze. Przesiewamy przez drobne sito pozbywając się większych kawałków. Dodajemy 60g białek i, jeśli chcemy, kilka kropel barwnika i mieszamy. W małym garnuszku umieszczamy 150g cukru i 50ml wody. Gotujemy na niewielkim ogniu, nie mieszając, do osiągnięcia temperatury 118oC. Gdy syrop dochodzi do temp. 100oC, zaczynamy ubijać białka do sztywności, stopniowo dodając cukier. Gdy syrop osiągnie 118oC, zdejmujemy go z palnika i cienką strużką wlewamy do ubijanych białek. Stopniowo zwiększamy obroty miksera i miksujemy przez ok. 7min. do momentu, kiedy beza ostygnie. Bezę partiami dodajemy do przygotowanej masy migdałowej. Masy nie można mieszać zbyt długo, żeby nie zrobiła się zbyt rzadka i zbyt krótko, żeby nie była zbyt gęsta. Musi swobodnie opadać ze szpatułki. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskamy makaroniki o średnicy ok. 2,5cm, pozostawiając między nimi dość wyraźne odstępy. Makaroniki odstawiamy do wysuszenia (ok. 40min.), czyli do momentu, kiedy na ich powierzchni powstanie skorupka. Makaroniki pieczemy w temp. 160oC przez ok. 12min, uważając, żeby się nie zrumieniły. Pozostawiamy na blasze do wystudzenia. Przygotowujemy krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i miksujemy z mascarpone do momentu uzyskania gęstego kremu. Przekładamy makaroniki.

Maślane kostki shortbread

Maślane kostki shortbread

Cudowne mocno maślane, kruche ciasteczka z kolorową, cukrową posypką. W przygotowaniu podobne do tradycyjnych shortbread. Ich niewielki rozmiar zachęca do pakowania w paczuszki i rozdawania na prawo i lewo znajomym ;-) Doskonałe na jeden kęs. 

Składniki:

225g masła

140g cukru

kilka kropli aromatu migdałowego lub waniliowego

320g mąki

szczypta soli

2 łyżki kolorowej, cukrowej posypki

W misce miksujemy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy aromat, sól i mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy posypkę, mieszamy. Masę przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, przykrywamy wystającymi bokami papieru i wkładamy na ok. 30min. do lodówki. Po tym czasie masę wyjmujemy i kroimy w kostkę o boku 1cm. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10min. w temp. 180oC.

Churros

churros

Churros są tradycyjną hiszpańską słodkością (choć w Urugwaju bywają podawane z roztopionym serem), wytwarzaną z ciasta parzonego wyciskanego na rozgrzany głęboki tłuszcz. Podaje się je obsypane drobnym cukrem lub w towarzystwie rozpuszczonej czekolady. Mnie na myśl przywołują fantastyczne wakacje na słonecznej, gwarnej i mocno imprezowej Ibizie, kiedy jedząc je, czułam, że grzeszę, ale ani trochę nie chciałam przestać…;-)

Składniki:

50g masła

240ml wody

2 łyżki brązowego cukru demerara

szczypta soli

180g mąki

kilka kropel aromatu waniliowego

3 jajka

1 łyżeczka cynamonu

olej do głębokiego smażenia

cukier do posypania lub czekolada do rozpuszczenia

Wodę, masło, sól i cukier zagotowujemy. Dodajemy aromat, cynamon i mąkę. Zdejmujemy z palnika i mieszamy drewnianą łyżką, do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka. Studzimy. Do wystudzonej masy stopniowo dodajemy jajka, cały czas miksując masę. Gdy ciasto będzie gładkie i gęste, przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Rozgrzewamy olej do 175oC. Na rozgrzany olej wyciskamy churros o długości ok. 10-12cm. Smażymy do uzyskania złocistego koloru, po ok. 2min. z każdej strony. Wyjmujemy na bibułkę lub ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy drobnym cukrem. Można podawać z rozpuszczoną gorącą czekoladą.

Eklerki z mascarpone i malinami

Eklerki z mascarpone i malinami

Smakowite eklerki z kremem z serka mascarpone i malinami. Bardzo delikatne, słodkie, ale nie przesłodzone, aksamitne. Ciasto ptysiowe jest ciastem parzonym, niezbyt trudnym do przygotowania. Maliny w towarzystwie mascarpone i czekolady rozbudzą zmysły w Dniu Zakochanych. Eklerki polecam, ciężko poprzestać na jednym. Pychotka!

Składniki na ciasto:

45ml wody

45ml mleka

20g masła

10g mąki ziemniaczanej

50g mąki pszennej

2 jajka

szczypta soli

Składniki na krem:

125g serka mascarpone

100g śmietanki kremówki

2 łyżki cukru pudru

100g malin mrożonych

Składniki na polewę:

50g mlecznej czekolady

1 łyżka masła

Wodę z mlekiem i masłem zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiewamy i dodajemy do garnka z płynnymi składnikami. Mieszamy trzymając przez ok. 30 sekund garnek na małym ogniu. Studzimy. Ciasto ucieramy mikserem, stopniowo dodając jajka. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy eklerki o długości ok. 6cm. Pieczemy przez 20min w piekarniku nagrzanym do 180oC. Studzimy. Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder ubijamy na sztywny krem. Wystudzone eklerki kroimy w poprzek na pół, spodnią połowę dekorujemy kremem i malinami. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło, mieszamy. Wierzchnie połówki eklerów smarujemy czekoladą, pozostawiamy do wyschnięcia. Przed podaniem składamy eklerki.

Wegańskie bezy bez białek

Wegańskie bezy bez białek

Doskonałe, chrupkie z wierzchu i lekko ciągnące w środku wegańskie bezy. Duża zawartość białka w ciecierzycy sprawia, że woda z jej puszki tworzy koloid, który bez problemu ubija się na sztywną pianę. Bezy w smaku niczym nie odbiegają od tych tradycyjnych, ba jak dla mnie są nawet lepsze, bo prawie zawsze się udają. Z bezami z białek wciąż się oswajam i czekam, aż kiedyś wyjdą mi takie jak powinny – idealnie białe i kruche. 

Składniki:

woda z 1 puszki po ciecierzycy

160g cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka octu spirytusowego

Wodę po ciecierzycy ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy cukier, stopniowo po łyżce, cały czas miksując. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i ocet. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy niewielkie porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy bezami. Bezy pieczemy przez 1h w piekarniku nagrzanym do 130oC.

Imprezowe babeczki z kremem i owocami

Babeczki z kremem i owocami

Słodziutkie babeczki z kremem i owocami doskonałe jako imprezowe „finger food”. Babeczki są malutkie, idealnie mieszczą się na raz do buzi. Korpusy babeczek można przygotować samemu (np. z przepisu na mazurek orientalny) lub kupić gotowe w sklepie. Krem z serka mascarpone i białej czekolady przygotowuje się w niecałą minutkę, jest gęsty, dobrze wypełnia korpusy. Do tego ulubione owoce i imprezowa słodka przekąska gotowa. 

Składniki:

24 mini korpusy do babeczek z ciasta kruchego

250g serka mascarpone

100g białej czekolady

1 kiwi

1 gruszka

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubijamy serek mascarpone na gęsty krem stopniowo dodając czekoladę. Szprycą nakładamy krem na każdy babeczkowy korpus. Dekorujemy pokrojonymi owocami.

Muffinki z cukrem cynamonowym

Muffinki z cukrem cynamonowym

Pyszne muffinki z cukrem cynamonowym, przypominające nieco pieczone pączki, tylko znacznie szybsze w przygotowaniu. Wystarczy w jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre, a następnie zawartość obu misek połączyć. Szybka sprawa! Smacznego! 

Składniki:

280g mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

120g cukru

1 jajko

150ml mleka

65ml oleju

Składniki na wierzch:

60g rozpuszczonego masła

100g cukru

1 łyżka cynamonu

W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą tylko do połączenia składników. Formę na 12 muffinów smarujemy masłem i napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 25min. Wyjmujemy, delikatnie studzimy. Jeszcze ciepłe smarujemy po wierzchu roztopionym masłem i zanurzamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Wegańskie i bezglutenowe biszkopty kokosowe

Wegańskie i bezglutenowe biszkopty kokosowe

Wegańskie i bezglutenowe biszkopty. Intensywnie kokosowe, bardzo sycące – ciężko zjeść więcej niż dwa ;-) Dla miłośników kokosa i zdrowych przekąsek. Do ich przygotowania polecam użyć ekologicznej mąki i oleju kokosowego Symbio – produkty najwyższej jakości i o sprawdzonym smaku. 

Składniki:

180g mąki kokosowej Symbio

120g oleju kokosowego Symbio

4 łyżki miodu

kilka kropel aromatu waniliowego

Z wszystkich składników zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy widelcem nadając ciastkom wzorek. Pieczmy przez ok. 10min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Studzimy na kratce, biszkopty są bardzo łamliwe.

Cytrynowe babeczki z kremem i owocami

Cytrynowe babeczki z kremem i orzechami

Pyszne, niewielkie babeczki cytrynowe z kremem na bazie serka mascarpone, malinami i borówkami. Aromatyzowany spód piaskowy, aksamitny krem i orzeźwiające owoce. Całość wykończona świeżą, intensywną miętą pieprzową. Warto skorzystać z kończących się powoli letnich owoców i zrobić ten pyszny deser. 

Składniki na spód:

150g masła

140g cukru

1 jajko

kilka kropel aromatu waniliowego

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

360g mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Składniki do dekoracji:

250g serka mascarpone

200ml śmietanki kremówki

50g cukru pudru

200g malin

200g borówek amerykańskich

kilka listków mięty pieprzowej

Piekarnik rozgrzewamy do 180oC. Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, sok i skórkę z cytryny oraz aromat waniliowy. Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Masa będzie zwarta i gęsta. Masą wyklejamy spody i boki zagłębień w formie na muffinki. Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy ok. 10min. Studzimy. Przygotowujemy krem, umieszczając mascarpone i kremówkę w misce i ubijając z cukrem na puszystą masę. Gotowym kremem dekorujemy wystudzone spody. Na wierzchu układamy owoce, posypujemy posiekanymi listkami mięty pieprzowej.

Łatwe ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Łatwe w przygotowaniu, mocno orzechowe kruche ciasteczka. Podane z mocnym espresso smakują cudownie i rozjaśnią nawet najbardziej przygnębiający, jesienny dzień. 

Składniki:

3 łyżki masła orzechowego Nutura

2 łyżki masła

80g brązowego cukru

1 jajko

kilka kropli aromatu waniliowego

120g mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki cukru do posypania

Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. Masło, masło orzechowe i brązowy cukier miksujemy na puszysty krem. Dodajemy jajko i aromat waniliowy. Stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Wkładamy na 30min. do lodówki. Łyżką nakładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem. Pieczemy przez ok. 12min. Studzimy na blasze.

Matcha shortbread cookies z białą czekoladą

Matcha shortbread cookies

Pięcioskładnikowe Matcha shortbread cookies otulone odrobiną białej czekolady. W herbacie Matcha zakochałam się podczas wakacji w Korei – piłam ją niemal codziennie w formie mlecznej, słodziutkiej green tea latte. Dopiero w domu przekonałam się, że sama w sobie jest mocno specyficzna – bardzo trawiasta i niezwykle intensywna. Azjaci używają jej jednak na potęgę, bo ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Podczas pieczenia Matcha shortbread cookies, w domu unosił się aromat świeżo skoszonej trawy – cóż, dziwne doświadczenie ;-) Gotowe ciasteczka są pyszne, oryginalne i mocno kruche. Zdecydowanie warte upieczenia!

Składniki:

125g masła

60g cukru trzcinowego EkoWital

1 łyżeczka zielonej herbaty matcha

185g mąki

100g białej czekolady

Ze wszystkich składników, z wyjątkiem czekolady zagniatamy zwarte elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5cm i wycinamy kwadraciki o boku 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25min. w piekarniku nagrzanym do 160oC. Studzimy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Połówki gotowych ciasteczek zanurzamy w roztopionej czekoladzie. Układamy na papierze,wkładamy do lodówki do stężenia czekolady.

Piernikowa choinka

Piernikowa choinka

Tradycyjnie przystrojona choinka i zapach aromatycznych przypraw korzennych nastraja świątecznie i przywołuje na myśl miłe, rodzinne wspomnienia. Pierniczki można przygotować z dojrzewającej masy piernikowej lub upiec z wyprzedzeniem, aby Świąt wystarczająco zmiękły. Udekorowane lukrem i cukrowymi ozdobami doskonale sprawdzą się jako uroczy upominek dla najbliższych. A gdyby tak z ciasta upiec gwiazdki, ułożyć je warstwowo i stworzyć małe dzieło sztuki – piernikową choinkę, która będzie ozdobą świątecznego stołu? Jej przygotowanie jest praco- i czasochłonne, ale efekt wart jest wysiłku. Słodka choineczka wygląda nietuzinkowo i smakuje mocno korzennie. Świąteczny obłęd!

Składniki:

1 cytryna

400 gramów cukru

5 łyżek miodu

60 gramów masła

2 łyżki karobu Bakra

1 jajko

szczypta soli

opakowanie przyprawy do pierników

opakowanie proszku do pieczenia

650 gramów mąki

250 gramów cukru pudru

2 łyżki wody

zielony barwnik spożywczy

cukrowe dekoracje: gwiazdki, perełki

Do garnuszka wsypujemy cukier, dodajemy miód, sok wyciśnięty z 1 cytryny, masło i karob. Wsypujemy przyprawę do pierników i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia i połączenia składników. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Dodajemy jajko, stopniowo wlewamy przestudzoną mieszankę piernikową i zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Z pergaminu wycinamy szablony 5-ramiennych gwiazdek o 5 różnych wielkościach. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5cm. Przykładając pergaminowe gwiazdki do ciasta, wycinamy pierniczki, po 2 każdej wielkości. Gotowe pierniczki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 12min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Studzimy na kratce. Cukier puder z wodą i zielonym barwnikiem spożywczym ucieramy na gęsty lukier. Pierniczki sklejamy ze sobą za pomocą lukru, od największego do najmniejszego, tak, aby powstała choinka. Dekorujemy choinkę, posypujemy słodkimi ozdobami.

Bananowe cupcakes z masłem orzechowym

Bananowe cupcakes z masłem orzechowym

Czy może być coś lepszego niż połączenie banana z masłem orzechowym? Bananowe cupcakes są wilgotne i aromatyczne, krem z serka i masła orzechowego doskonale uzupełnia ciekawy smak i nadaje charakteru. Babeczki polecam udekorować plasterkami liofilizowanego banana, który nie zawiera cukru i oleju palmowego jak jego suszony brat. Pyszne!

Składniki na babeczki:

140g miękkiego masła

200g cukru

kilka kropli aromatu waniliowego

1 jajko

1 białko

220g mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

2 dojrzałe banany

120ml mleka

2 łyżki wody

Składniki na krem:

220g kremowego serka

55g miękkiego masła

140g kremowego masła orzechowego

160g cukru pudru

banany liofilizowane do dekoracji

Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. Formę na 12 muffinów wykładamy papilotkami. Masło i cukier ubijamy na puszysty krem przez ok. 2-3min. Dodajemy aromat waniliowy, jajko i białko. W drugiej misce mieszamy suche składniki. W trzeciej misce mieszamy rozgniecione widelcem banany, mleko i wodę. Do kremu maślano-jajecznego na zmianę, stopniowo dodajemy suche składniki i płyn bananowy. Krótko mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy do przygotowanych papilotek. Babeczki pieczemy przez ok. 18min. do tzw. „suchego patyczka”. Wyjmujemy babeczki z piekarnika i studzimy. Kremowy serek ubijamy z masłem na puszysty krem. Dodajemy masło orzechowe i cukier puder. Mieszamy. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem i bananami liofilizowanymi.

Cytrynowe Biscotti z makiem

Cytrynowe Biscotti z makiem

Dzisiaj zapraszam Was na włoskie cytrynowe Biscotti z makiem. Na blogu znajdziecie już Cantuccini z orzechami włoskimi i Biscotti z żurawiną i pistacjami. Niezależnie od tego, jakie dodatków użyjecie, ciasteczka zawsze będą smakować równie pysznie. Biscotti świetnie się przechowują, w moim „cookie jar” ładnie się prezentują, a ja jestem zawsze gotowa, aby podać je do kawy, ilekroć w moim domu pojawiają się goście. Cytrynowe Biscotti z makiem są doskonale twarde, słodkie i delikatnie cytrynowe, a „piegi” z maku dodają im uroku. Zapraszam na kawę! :-)

Składniki:

80g cukru

skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżka rozpuszczonego masła

3 łyżki oleju rzepakowego

1 jajko

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

300g mąki orkiszowej EkoWital

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Piekarnik rozgrzewamy do 180oC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Miksujemy do uzyskania konsystencji piasku, następnie szybko zagniatamy ciasto ręką. Z ciasta przygotowujemy wałeczek. Przekładamy na blachę. Pieczemy 20-22min. Po tym czasie wyjmujemy, nie wyłączając piekarnika i czekamy 10min. aż chlebek trochę przestygnie. Po tym czasie ostrym nożem z piłką kroimy pod kątem na kawałki o grubości 1cm. Układamy ponownie na blasze, wkładamy do piekarnika na 8min. Po tym czasie przewracamy każde ciasteczko na drugą stronę i pieczemy jeszcze 8min. Studzimy.

Owsiane ciasteczka z melasą

Owsiane ciastka z melasą

Pyszne, delikatnie żujące ciasteczka owsiane, ciężkie i sycące o charakterystycznym aromacie melasy. Łatwe do przygotowania, dzięki powstałym pęknięciom wyglądają imponująco. Idealnie się przechowują, dlatego lubię je mieć w swoim słoiku na ciastka. 

Składniki:

120g płatków owsianych górskich

160g mąki

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1 żółtko

100g miękkiego masła

2 łyżeczki melasy

80g cukru trzcinowego

60g cukru białego

Płatki owsiane rozdrabniamy w malakserze. Mąkę, mąkę kukurydzianą, cynamon, sól, sodę mieszamy z płatkami. W drugiej misce ucieramy żółtko z cukrem, cukrem trzcinowym, melasą i masłem na puszystą masę. Zawartość obu misek dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy przez ok. 15min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Studzimy.

Krajanka krakowska

Kruche ciastko z powidłami i bezą

Pyszne, słodkie kruche ciastko przełożone powidłami śliwkowymi, z orzechową bezą. Powidła fajnie przełamują słodki smak, orzechy nadają chrupkości. Beza na początku schnie w temperaturze pokojowej, a dopiero potem ląduje w piekarniku. Może i  nie są to najpiękniejsze ciastka jakie znam, ale nie ulega wątpliwości, że nadrabiają smakiem. Spróbujcie koniecznie!

Składniki na kruchy spód:

160g mąki

60g cukru

100g zimnego masła

1 żółtko

szczypta soli

Składniki na wierzch:

4 łyżki powideł śliwkowych

3 białka

szczypta soli

160g cukru

60g mąki

100g drobno posiekanych orzechów laskowych

Z podanych składników na spód zagniatamy zwarte ciasto. Rozwałkowujemy na prostokąt, przekładamy do prostokątnej formy, nakłuwamy widelcem, schładzamy przez 30min. w lodówce. Po tym czasie ciasto pieczemy w 200oC przez 15min. Studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier niewielkimi partiami. Dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Pianę przekładamy do garnuszka i podgrzewamy do temp. 70oC, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Na upieczonym spodzie rozsmarowujemy powidła. Na wierzch przekładamy orzechową pianę, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy na ok. 1h, aby piana przeschła i przestała się kleić. Po tym czasie kroimy na prostokąty, układamy w odległości od siebie na blasze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160oC na 20min. Studzimy.

Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies

Kruche ciasteczka w stylu amerykańskich, z kawałkami czekolady. Przygotowanie ciasta wymaga wyłącznie wymieszania składników. Nic trudnego, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. W szczelnie zamkniętym pudełku ciastka z czekoladą mogą wytrzymać nawet miesiąc.

Składniki:

100g masła

60g cukru trzcinowego

60g białego cukru

szczypta soli

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

160g mąki

1 jajko kilka kropli aromatu waniliowego

70g czekolady pokrojonej na drobne kawałki lub chocolate chips

Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy jajko i aromat waniliowy i miksujemy. Dodajemy suche składniki i miksujemy. Na koniec wsypujemy kawałki czekolady i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Ciasto wykładamy łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając spore odległości między ciastkami. Pieczemy przez ok. 15min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Studzimy na kratce.

Oreo cookies

Oreo cookies

A właściwie oreo cheesecake cookies. Pyszne i zaskakujące ciasteczka przygotowane na bazie kremowego serka naturalnego. Pełne pokruszonych ciastek Oreo, dzięki czemu są mocno kruche i odrobinę kakaowe. Jedne z lepszych, które w ostatnim czasie zrobiłam. Spróbujcie koniecznie! 

Składniki:

125g margaryny

120g kremowego serka naturalnego

150g cukru

kilka kropel aromatu waniliowego

240g mąki

12 ciasteczek Oreo

Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. W misce ubijamy miękką margarynę i serek na kremową masę. Dodajemy cukier i aromat, aż całość stanie się jednolita i puszysta. Stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy na niskich obrotach miksera. Oreo kruszymy w malakserze. 1/3 z nich dodajemy do masy i mieszamy. Z przygotowanego ciasta formujemy niewielkie ciasteczka i każde z nich obtaczamy w pozostałych pokruszonych Oreo. Przygotowane ciastka umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 14-15min., do momentu aż spód zacznie przybierać złoty kolor. Studzimy i dopiero wtedy zdejmujemy z blachy.

Ciasteczka z odciskiem kciuka

Thumbprint cookies

Ciasteczka znane pod nazwą „thumbprint cookies”, z odrobiną twardej konfitury na środku. Ja wymieszałam mąkę pszenną z kokosową, żeby nadać ciastkom nieco orzechowego aromatu. Ciasteczka nie są mocno słodkie, ani bardzo kruche. Fajnie się prezentują, dobrze przechowują. Dobre i warte przygotowania, ale nie moje ulubione. Przygotujcie, żeby wyrobić sobie własną opinię!

Składniki:

110g mąki pszennej

110g mąki kokosowej

1 żółtko

125g masła

60g cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

kilka kropel aromatu waniliowego

twarda marmolada owocowa (np. Jamar)

Wszystkie składniki z wyjątkiem marmolady miksujemy do połączenia. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, można dodać odrobinę wody. Zagniatamy w zwartą kulę, odkładamy na 30min. do lodówki. Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku robimy zagłębienie kciukiem. W każdą dziurkę wkładamy odrobinę konfitury. Pieczemy przez ok. 20min. w temp. 170oC. Studzimy na kratce.

Owocowe ciasteczkowe mini pizze

Kruche ciastka z owocami

Co powiecie na piknik? Piękna, słoneczna pogoda, kocyk rozłożony na łące, koszyk pełen łakoci i miłe towarzystwo…Czy może być lepszy pomysł na spędzenie letniego dnia wolnego od pracy i obowiązków? Do koszyka zapakujcie kanapki, skrzydełka kurczaka, sałatkę z bobu z koperkiem, a na deser mini pizze. Tak, dobrze widzicie ;-) Mini pizze na słodkim, kruchym spodzie z sosem w postaci lukru i kolorowymi, letnimi owocami. Będą idealnym, zaskakującym zwieńczeniem piknikowego posiedzenia.

Składniki na spody:

200g mąki

50g cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

1 żółtko

120g margaryny Optima Omega3

Składniki na lukier:

160g cukru pudru

2 łyżki wody

Do dekoracji:

owoce w różnych kolorach pokrojone w drobną kostkę

Z podanych składników zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30min. do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na blacie, w razie potrzeby podsypując mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15min. w temp. 180oC. Ciasteczka studzimy na kratce. Przygotowujemy lukier, ucierając cukier puder z wodą. W razie potrzeby można modyfikować ilość wody lub cukru, tak, aby lukier był gęsty i nie spływał z ciastek. Każde ciasteczko smarujemy lukrem i dekorujemy pokrojonymi, kolorowymi owocami. Pakujemy do pudełka i zabieramy ze sobą na piknik.

Maślane herbatniki

Petit beurre

Kruche maślane herbatniki, przypominające nieco w smaku tradycyjne petit beurre. Dodatek śmietanki sprawia, że są mocno kruche i dość mleczne. Świetnie smakują maczane w mleku lub kawie, ale nadają się także do pokruszenia i wykorzystania na spód sernika. Jeśli macie stempelki do ciastek, wykorzystajcie je koniecznie. Smacznego! 

Składniki:

250g mąki pszennej

100g masła

100ml śmietanki kremówki

50g cukru pudru

szczypta soli

Z wszystkich składników zagniatamy zwarte elastyczne ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy na 1h do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm i wycinamy herbatniki. W tym momencie można użyć stempli i nadać ciastkom ciekawe wzory. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odległości między ciastkami – mogą trochę urosnąć. Pieczemy przez ok. 10-12min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Studzimy na kratce.

Mini gofry

Mini gofry

Mini gofry, które totalnie nie przypominają tradycyjnych, tych nadmorskich ;-) Bardziej przypominają sycące ciacha. Są bardzo kruche i zbite, w ogóle nie puszyste, takie na dwa kęsy. Słodziutkie, doskonałe na letni podwieczorek. Najlepiej smakują lekko ciepłe, podane z dżemem morelowym – bomba! 

Składniki:

160g mąki

70g miękkiego masła lub margaryny

4 łyżki cukru trzcinowego

1 jajko

szczypta soli

Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto. Można to zrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Gotowe ciasto dzielimy na 6-8 części w zależności od wielkości gofrów, jaką chcemy osiągnąć. Z każdej części formujemy kulkę, po czym kładziemy w rozgrzanej gofrownicy. Pieczemy na złoty kolor.

Kokosowe ciasteczka z czekoladą

Kokosowe ciasteczka z czekoladą

Kokosowe ciasteczka z czekoladą. Zamiast mąki kokosowej można użyć wiórków, a czekoladę gorzką zastąpić mleczną. Są bardzo trwałe, idealne wręcz do przechowywania w słoiku dla niespodziewanych gości. Ciasteczka kokosowe są doskonałym dodatkiem do kawy albo czekolady na gorąco. 

Składniki:

120g masła

120g cukru

szczypta soli

1 jajko

200g mąki pszennej

120g mąki kokosowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka likieru Amaretto

75g gorzkiej czekolady

Masło ucieramy w misie miksera z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodajemy sól i jajko. Dodajemy 2 rodzaje mąki, proszek do pieczenia i likier i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy. Pieczemy w temp. 180oC przez ok. 12min. na złoty kolor.

Pischinger

Pischinger

Smaczny, błyskawiczny deser. Torcik przygotowany z kwadratowych wafli, przełożony masą kajmakową i dżemem z czarnej porzeczki. Słodycz kajmaku cudownie równoważy kwasowość dżemu. Tradycyjnie do użycia Pischingera używa się masy czekoladowo-orzechowej, ale – jak pewnie już większości z Was udało się zauważyć – ja lubię modyfikacje. Ta – bardzo udana. Polecam!

Składniki:

1 opakowanie kwadratowych wafli

1 puszka gotowej masy kajmakowej

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Przekładamy na zmianę – jeden wafel posmarowany masą kajmakową, następny dżemem, kolejny – masą, następny – dżemem. Na koniec przykrywamy nieposmarowanym waflem. Dociskamy torcik rękami, a następnie ciężką książką lub deską. Tak dociśnięty torcik powinien leżakować ok. 3h, żeby warstwy dobrze się skleiły i nieco zmiękły. Przed podaniem kroimy w trójkąty.

Dyniowe pączki z dziurką

Dyniowe pączki z dziurką

Cudownie miękkie, aromatycznie korzenne pączki z dziurką. Amerykańskie doughnuty w wersji mini. Dzięki dodatkowi puree z dyni, pączki długo zachowują świeżość i wilgotne wnętrze. Doskonały jesienny przysmak. 

Składniki:

200g mąki

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy korzennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżki cukru

szczypta soli

70g puree z dyni

100ml mleka

2 łyżki oleju rzepakowego

50ml syropu z agawy lub klonowego

1 łyżeczka octu jabłkowego

kilka kropel aromatu waniliowego

cukier wymieszany z cynamonem do otoczenia

Piekarnik nagrzewamy do 180oC. W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Krótko mieszamy widelcem zawartość obu misek do połączenia składników. Masą wypełniamy zagłębienia w foremce do pączków z dziurką. Najlepiej zrobić to napełniając rękaw cukierniczy masą. Polecam silikonową – łatwiej z niej wyjąć doughnuty. Z podanej porcji składników wychodzi 12 małych pączków lub ok. 8 większych. Formę wypełnioną masą wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 12-15min. na złoty kolor. Odstawiamy na parę minut do lekkiego przestygnięcia po czym jeszcze ciepłe otaczamy w cukrze cynamonowym.

Cynamonowe ślimaczki

Ciasteczka cynamonowe

Czas na ciastka. Ciastka cynamonowe. Aromatyczne, chrupiące i przyjemnie słodkie. Dodając do ich wnętrza #cukiertrzcinowy, nadałam im delikatnego karmelowego posmaku, który doskonale wspólgra z cynamonem. Jeśli chcecie „podrasować” nieco kolor polewy, to część cukru zamieńcie na #syroptrzcinowy. Skarby #diamant są naturalne, nie zawierają aromatów, konserwantów ani barwników. 

Składniki na ciastka:

280g mąki

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

kilka kropli aromatu waniliowego

170g miękkiego masła

150g cukru

Składniki cynamonowego wnętrza:

50g cukru

2 łyżki rozpuszczonego masła

1 łyżka cynamonu

Składniki polewy:

3 łyżki mleka

kilka kropel aromatu waniliowego

120g cukru

Masło ubijamy na puszysto. Dodajemy cukier i miksujemy przez ok. 2min. Dodajemy jajko i aromat waniliowy. Wsypujemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Pod koniec, kiedy ciasto zaczyna odchodzić od miski, zagniatamy ciasto ręką. Można podsypać mąką, jeśli potrzeba. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy jak roladę. Kroimy na zgrabne ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając miejsce między ciastkami – nieco rosną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180oC na ok. 10min. Studzimy na kratce. Ubijamy razem składniki polewy. Dekorujemy ciasteczka.

Korzenne ciasteczka dyniowe

Korzenne ciastka dyniowe

Doskonałe ciasteczka na jesienną słotę. Twardawe, ale delikatne, słodkie i przyjemnie korzenne. Dobrze się przechowują – szczelnie zamknięte wytrzymają nawet miesiąc. 

Składniki:

400g mąki

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

240g cukru

125g miękkiego masła lub margaryny

1 jajko

200g puree dyniowego

kilka kropel aromatu waniliowego

160g cukru pudru

Mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, gałkę i cynamon. Cukier ubijamy z masłem na puszystą masę, dodajemy puree z dyni, jajko i aromat waniliowy. Stopniowo wsypujemy suche składniki, cały czas mieszając. Schładzamy w lodówce przez ok. 4h. Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. Z ciasta formujemy kulki, każdą z nich otaczamy w cukrze pudrze. Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając spore odległości między ciastkami. Pieczemy przez ok. 12min. Studzimy na kratce.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.