Ciasta

Blondies z truskawkami

Blondies z truskawkami

Blondies, czyli ciasto z białą czekoladą, migdałami i truskawkami. Niezbyt pracochłonne, ale wymaga delikatności. Lekkie, bardzo smaczne, owoce przełamują słodycz czekolady. Rozkosz dla podniebienia słodkim smakiem cudownego deseru.

Składniki:

150g białej czekolady

80g masła

2 jajka

120g mąki

70g cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

aromat waniliowy

200g płatków migdałowych

truskawki

Na parze roztapiamy masło, dodajemy białą czekoladę i czekamy aż składniki się zaprzyjaźnią. Osobno mieszamy mąkę z cukrem, szczyptą soli i łyżeczką proszku do pieczenia. Dodajemy dwa jajka i miksujemy na najniższych obrotach z, rozpuszczoną z masłem, czekoladą. Delikatnie łączymy z połową płatków migdałowych. Ciasto przekładamy do formy, układamy truskawki (ja użyłam mrożonych, ale w sezonie niezastąpione będą świeże), posypujemy resztą płatków migdałowych i wstawiamy na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pycha!

Mazurek kajmakowy z daktylami

Mazurek kajmakowy z daktylami

Mazurek kajmakowy z daktylami na spodzie z ciasta kruchego, ozdobiony domową skórką pomarańczową i białą czekoladą. Ciasto typowo wielkanocne, dekorowane bakaliami idealnie prezentuje się na świątecznym stole. Bardzo słodkie, wystarczy mały kawałek, aby czuć się zaspokojonym.

Składniki:

24 dag mąki

18 dag masła

3 łyżki lodowatej wody

puszka słodzonego mleka skondensowanego

5 łyżek powideł śliwkowych

garść suszonych daktyli

skórka pomarańczowa, biała czekolada do dekoracji

Puszkę z mlekiem skondensowanym gotujemy przez 3h na małym ogniu, co jakiś czas dolewając wodę do garnka. Studzimy. Z mąki, masła i wody szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30min. Po tym czasie wykładamy nim prostokątną formę, kładziemy na nie papier do pieczenia i obciążamy fasolą, żeby nie podniosło się w trakcie pieczenia. Wsadzamy na 30min. do piekarnika nagrzanego do 180oC. Studzimy. Rozprowadzamy powidła śliwkowe, a na wierzch kajmak powstały z mleka skondensowanego wymieszany z pokrojonymi daktylami. Dekorujemy skórką pomarańczową i czekoladą.

Ucierane ciasto z migdałami w karmelu

Ucierane ciasto z migdałami w karmelu

Ucierane ciasto z migdałami w karmelu.Nietypowe, niebanalne, z praliną z płatków migdałowych i orzechów laskowych. Łatwe w przygotowaniu – mikser wykona za nas większą część pracy. Spód wilgotny, aromatyczny i lekko waniliowy, od wierzchu nie można się oderwać – uzależnia!

Składniki:

160g mąki

3 jajka

120g cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

80g roztopionego masła

80g maślanki

Orzechy w karmelu:

125g brązowego cukru

125g masła

150g płatków migdałowych

garść orzechów laskowych

1/4 szklanki mleka

szczypta soli

łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jaja ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko razem łączymy z chłodnym masłem i maślanką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia niewielkiej prostokątnej formy i pieczemy przez 25min. w 160oC. W międzyczasie przygotowujemy pralinę: wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i gotujemy ok. 4min. aż całość lekko zgęstnieje. Przekładamy orzechy na ciasto, piekarnik podkręcamy do 210oC i pieczemy jeszcze 10min. na złoty kolor.

Czterokolorowe ciasto ucierane

Czterokolorowe ciasto ucierane

Czterokolorowe ciasto ucierane. Łatwe do podziału, w sam raz „do ręki”, idealne na imprezę. Dobrze się prezentuje, jeszcze lepiej smakuje. Swoje kolory poszczególne warstwy zawdzięczają dodatkowi kakao, soku z buraków, maku i kisielu cytrynowego. Lekkie i wilgotne dzięki zawartemu w składzie olejowi. Kolorami można się bawić, a wysokość warstw zmieniać w zależności od własnej wizji. Dobre! ;-)

Składniki:

250g margaryny

6 jajek

180g cukru

340g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier wanilinowy

1/2 szklanki oleju

1 kisiel wiśniowy

kilka kropel koncentratu z buraków

1 kisiel cytrynowy

łyżka kakao

1/2 szklanki maku

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo żółtka, a następnie olej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy maślanej. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Dzielimy je na 4 części: do jednej dodajemy kisiel wiśniowy i koncentrat buraczany, do drugiej kisiel cytrynowy, do trzeciej mak, a do czwartej kakao. Przekładamy masy do formy wyłożonej papierem do pieczenia w dowolnej kolejności. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170oC przez 50min.

Brownies tiramisu

Brownies tiramisu

Cudowne, słodkie, wilgotne i mooooocno czekoladowe brownies z mascarpone, kawą i likierem Amaretto. Idealne połączenie. Rozkosz dla kubków smakowych w trakcie jedzenia, a tuż po – burza endorfin. Czy może być coś lepszego?!  

Składniki:

200g czekolady gorzkiej

230g cukru

200g masła

120g mąki

5 jajek

łyżka + 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

3 łyżki likieru Amaretto

500g serka mascarpone

Masło z 200g cukru ucieramy na puszystą masę. Dodajemy 3 jajka, jedno po drugim. Dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę, a następnie łączymy z mąką, łyżką kawy rozpuszczoną w 40ml gorącej wody i łyżką likieru Amaretto. 3/4 gotowej masy przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Aby przygotować część tiramisu, mascarpone ucieramy ze 120g cukru, 2 jajkami, 2 łyżkami likieru i 2 łyżeczkami kawy rozpuszczonymi w łyżce gorącej wody. Gotową masę przekładamy do formy i przykrywamy pozostałą 1/4 masy czekoladowej. Ciasto pieczemy przez ok. 45min. w temperaturze 170oC. Studzimy, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem

Fantastyczna, sezonowa tarta z rabarbarem z dodatkiem mielonego imbiru. Mocno kwaskowaty smak rabarbaru równoważy słodycz kruchego spodu i kruszonki. Zaskakująco dobrze pasuje tu imbir, który dodaje całości ostrości. Warto tartę ozdobić bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub listkami stewii. 

Składniki:

700g rabarbaru

szklanka drobnego cukru do wypieków

Ciasto:

100g masła

200g mąki

100g brązowego cukru

1/2 łyżeczki mielonego imbiru, szczypta soli

Kruszonka:

70g mąki

50g płatków owsianych

3 łyżki cukru

120g masła

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

szczypta soli

Rabarbar kroimy na 5cm kawałki i mieszamy z cukrem i solą. Odstawiamy na 30min. Po tym czasie osuszony i przykryty folią aluminiową rabarbar pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem przez 10min. w piekarniku nagrzanym do 200oC. Po tym czasie przewracamy go na drugą stronę i pieczemy jeszcze 15min. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy składniki na kruszonkę. Wstawiamy do lodówki. Formę do tarty wysmarowujemy masłem. Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników, rozwałkowujemy, przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Odstawiamy na 30min do lodówki. Ciasto pieczemy przez 35min. w piekarniku nagrzanym do 160oC na złoty kolor. Na spodzie ułożyć rabarbar, posypać kruszonką i piec kolejne 35min. w temp. 180oC. Smacznego!

Szarlotka

Szarlotka

Tradycyjna, pospolita szarlotka, która w każdym domu smakuje nieco inaczej. Dla mnie najlepsza na świecie zawsze była ta babcina. Na kruchym spodzie, z domowym musem z jabłek, kruszonką i cukrem pudrem. Tamtej niestety nie jestem w stanie odtworzyć w 100%, ale ta, którą nauczyłam się robić jest również bardzo dobra. Smak przypominający ulubiony deser po niedzielnym obiedzie.

Składniki:

480g mąki

160g cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

kostka margaryny

1kg jabłek

40g cukru

1 łyżeczka cynamonu

garść rodzynek

Obrane i pokrojone w kostkę jabłka delikatnie dusimy, tak, żeby się nie rozpadły i dodajemy rodzynki, cynamon i 40g cukru. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru wanilinowego, 3 żółtek, 1 całego jajka i margaryny zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód wykładamy jabłka. Ubijamy pianę z 3 białek i przekładamy na jabłka. Przykrywamy rozwałkowaną drugą połową ciasta. Całość pieczemy przez ok. 50min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Pianka jogurtowa z galaretką

Pianka jogurtowa z galaretką

Najlepsza, najdelikatniejsza pianka jogurtowa z galaretką! Wprost rozpływa się w ustach! Choć za ciasteczkami Oreo nie przepadam, tutaj na spód nadają się idealnie. Ciężki, słodki, przepysznie czekoladowy. Do tego pianka z gęstego jogurtu, konsystencją przypominająca ptasie mleczko i galaretka z owocami jagodowymi. Nie ma nic lepszego na letni dzień. 

Składniki:

50g masła

300g ciasteczek Oreo

500g schłodzonej śmietanki kremówki lub śmietanki kokosowej

1kg naturalnego gęstego jogurtu greckiego

7 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 70ml gorącej wody

7 łyżek cukru pudru

1 galaretka w ciemnym kolorze (wiśniowa, z owoców leśnych lub jagodowa)

200g dowolnych owoców jagodowych (jagód, borówek amerykańskich, malin)

1/2 szklanki wiórków kokosowych

Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Schładzamy w lodówce. Ubijamy śmietankę na sztywno, stopniowo dodajemy jogurt i cukier puder. Przestudzoną, rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy i dokładnie miksujemy. Masę przekładamy na gotowy spód i wkładamy do lodówki, aby pianka stężała. Przygotowujemy galaretkę, dodając nieco mniej wody niż podano na opakowaniu. Na piance układamy owoce, po czym zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy wiórkami kokosowymi.

Tarta z malinami i kremem z serka mascarpone

Szybka w przygotowaniu tarta z malinami z kremem z serka mascarpone. bez pieczenia. Idealna na lato. Z czekoladowym spodem i przepysznie słodkim mlecznym kremem. Do tego orzeźwiające maliny i kubek mrożonej herbaty… pyyycha! 

Składniki:

250g serka mascarpone

180g mleka skondensowanego słodzonego

500g malin

300g ciasteczek Oreo

50g gorzkiej czekolady

1/4 kostki masła

Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciasteczka i czekoladę rozdrabniamy w malakserze, mieszamy z roztopionym masłem, przekładamy do formy na tartę i odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy krem, miksując mleko skondensowane z serkiem mascarpone. Wykładamy na gotowy spód. Ozdabiamy malinami.

Kruche ciasto z pianką i malinami

Kruche ciasto z pianką i malinami

Przepyszne wakacyjne ciasto kruche z aksamitną waniliową pianką i malinami. Dość pracochłonne, kilkuetapowe przygotowanie. Krem należy ubijać z mocno schłodzonych białek. Maliny wciąż jeszcze nie zanudzają, idealnie nadają się do deserów i do jedzenia prosto z pudełeczka. W tym cieście można zastąpić je jagodami lub borówkami, choć według mnie nie mają sobie równych. 

Składniki:

40dag mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 jajek

250g margaryny

2,5 łyżki cukru pudru

16dag cukru kryształu

2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

100ml oleju

1 pudełeczko malin

cukier puder do dekoracji

Z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, 5 żółtek i margaryny zagniatamy zwarte ciasto. Schładzamy w lodówce. Połowę wykładamy na dno tortownicy i podpiekamy na złoty kolor przez ok. 20min. w temperaturze 180oC. Studzimy. Ubijamy 5 białek na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Powoli wsypujemy budynie i dalej miksujemy. Wąską strużką wlewamy olej. Przygotowaną masę przekładamy na upieczony spód. Ciasno układamy malinki, dziurkami do góry. Posypujemy okruszkami z pozostałej połowy ciasta. Pieczemy przez 35min. w temperaturze 190oC. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Tarta z malinami zapieczonymi w kremie z mascarpone

Tarta z malinami zapieczonymi w kremie z mascarpone

Tarta z malinami w nieco innej odsłonie. Tym razem owoce zatopiłam w słodkiej masie z serka mascarpone i mleka skondensowanego, dzięki czemu po upieczeniu powstał delikatny krem przypominający budyń. Ciasto jest dość słodkie, krem aksamitny, a maliny nadają orzeźwiającej nutki kwaskowatości. 

Składniki:

180g mąki

4 łyżki cukru

3 jajka

100g masła

szczypta soli

250g serka mascarpone

250ml słodzonego mleka skondensowanego

płatki migdałowe

500g malin

Z mąki, cukru, soli, masła i 1 jajka zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę i wkładamy na 30min. do lodówki. Po tym czasie, ciasto wyłożone papierem do pieczenia i obciążone fasolą pieczemy na złoty kolor przez ok. 20min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Przygotowujemy krem, ubijając mascarpone z 2 jajkami i mlekiem skondensowanym. Na podpieczony i ostudzony spód wykładamy maliny i wylewamy masę. Ciasto pieczemy przez ok. 30min. w temp. 190oC, po czym zmniejszamy do 180oC, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze przez ok. 15min.

Kruche ciasto ze śliwkami i imbirową kruszonką

Kruche ciasto ze śliwkami i imbirową kruszonką

Bardzo smaczne, tradycyjne ciasto kruche ze śliwkami i imbirową kruszonką. Śliwki są bardzo zdrowe, zawierają mnóstwo witamin m.in. A, C, E i K, polifenole oraz błonnik, a co za tym idzie, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, opóźniają proces starzenia i powstawania zmarszczek. Z kruchym ciastem komponują się idealnie, imbirowa kruszonka zaostrza i podkreśla ich kwaskowaty smak.

Składniki:

180g mąki

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150g cukru

200g masła

1 łyżeczka mielonego imbiru

3 jajka

400g wydrylowanych śliwek

Składniki na kruszonkę:

100g mąki

50g brązowego cukru

50g masła

2 łyżeczki mielonego imbiru

Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, imbirem. Dodajemy masło i jajka, zagniatamy zwarte ciasto. Wykładamy nim dno tortownicy o średnicy 23cm. Układamy na nim połówki śliwek skórką do dołu i posypujemy kruszonką przygotowaną z podanych składników. Ciasto pieczemy na złoty kolor przez ok. 45min. w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Ciasto marchewkowe z orzechami i rodzynkami

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami

Urzekające ciasto marchewkowe z orzechami i rodzynkami. Błyskawiczne w przygotowaniu, aromatyczne i mocno korzenne. Można przekroić je wzdłuż na pół i przełożyć kremem z serka mascarpone i cukru pudru, chociaż nie jest to konieczne, gdyż ciasto jest wystarczająco wilgotne. Mnie kojarzy się z jesienią, ale smakuje wybornie o każdej porze roku. Do dekoracji użyłam marcepana i barwników spożywczych – ciekawy pomysł na dziecięce przyjęcia.

Składniki:

2 filiżanki mocno ugniecionej startej marchwi

350g mąki

280g brązowego cukru

280g kwaśnej śmietany

230g rodzynek

3 jajka

160g posiekanych orzechów włoskich

4 łyżki stopionego masła

1 łyżka mieszanki przypraw korzennych (cynamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W misce mieszamy wszystkie składniki, ucieramy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez ok. 60min. w piekarniku nagrzanym do 160oC. Po wystudzeniu dekorujemy wedle uznania.

Sernikobrownies z szałwią

Sernikobrownies z szałwią

Sernikobrownies z szałwią. Brownies to ciasto, które robi spore wrażenie, a nie jest trudne w przygotowaniu. Fajnie sprawdza się na imprezach. Ostatnio moi smakosze stwierdzili, że to taki mokry murzynek. W planach miałam zrobienie brownies z miętą, ale, że nie miałam jej w domu, a „potrzeba matką wynalazku”, to zrobiłam eksperyment i wykorzystałam rosnącą w ogródku szałwię. Było warto!

Składniki:

200g gorzkiej czekolady

200g masła

180g brązowego cukru

260g mąki

1 łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

3 jajka

3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

3 łyżki kakao

Składniki na masę serową:

300g zmielonego twarogu

90g cukru

1 jajko

1,5 łyżki mąki

kilka kropel zielonego barwnika spożywczego

kilka drobno posiekanych listków szałwii

W oddzielnych miskach miksujemy składniki masy czekoladowej i masy serowej. Układamy naprzemiennie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Patyczkiem robimy nieregularne esy – floresy. Ciasto pieczemy przez ok. 25min. w piekarniku nagrzanym do 175oC. Studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Najłatwiejszy jabłecznik

Najłatwiejszy jabłecznik

Najłatwiejszy jabłecznik. Kiedyś na lekcji muzyki w szkole uczyłam się piosenki „Najłatwiejsze ciasto w świecie”. Poszczególne jej wersy stanowiły składniki przepisu na bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Do tej pory, za każdym razem jak je przygotowuje, cicho podśpiewuję, bo jedyne miejsce, w którym mam zapisaną recepturę to moja głowa. Ciasto robi się błyskawicznie, miksując wszystko na jednolitą masę i nie brudząc przy tym rąk. Doskonale smakuje z jabłkami, ale bez problemu można je zamienić na śliwki czy czerwone porzeczki. Polecam na szybki deser dla niespodziewanych gości. 

Składniki:

180g mąki

160g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

125g stopionej margaryny

1 łyżeczka cynamonu

2 średnie jabłka

Wszystkie składniki miksujemy w misie miksera. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy i układamy na cieście. Całość pieczemy przez ok. 35min. w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Deserowe ciasto śliwkowe

Deserowe ciasto śliwkowe

Ucierane ciasto śliwkowe z imbirem i cynamonem, czyli przyprawami, które świetnie rozgrzewają w jesienne, coraz krótsze, dni. Do pieczenia warto użyć tortownicy o głębokości 7,5cm, aby masa nie wylała się z formy. Śliwki mogą być świeże, jednak poza sezonem świetnie sprawdzą się także mrożone. 

Składniki:

350g drobno pokrojonych śliwek węgierek

230g cukru

1 łyżka mąki kukurydzianej

450g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1/4 łyżeczki soli

120g miękkiego masła

1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

2 jajka

80ml mleka

Składniki na posypkę:

60g cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka imbiru

Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Śliwki mieszamy z 60g cukru i mąką kukurydzianą. W oddzielnym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, ibnir i sól. Masło ucieramy z pozostałym cukrem i aromatem waniliowym. Dodajemy kolejno jajka, wymieszane składniki, na przemian z mlekiem. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy śliwki i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Przygotowujemy posypkę, mieszając cukier z imbirem i cynamonem i posypujemy równomiernie ciasto. Pieczemy 55min. w 180oC.

Ciasto bananowe z kokosem

Ciasto bananowe z kokosem

Ciekawe ucierane ciasto bananowe z dodatkiem wiórków kokosowych. Fajne do podziału na imprezach. Wilgotne, delikatnie aromatyczne. Wiórki można zastąpić makiem, amarantusem ekspandowanym, czy kawałkami czekolady – każda wersja będzie nieco inna, ale warta uwagi. 

Składniki:

240g mąki

150g cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżki wiórków kokosowych

2 dojrzałe banany

90ml maślanki

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki soli

2 jajka

110g masła

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i rozgniecione banany z maślanką. Łączymy z przesianymi suchymi składnikami i wiórkami kokosowymi. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 40min. do piekarnika nagrzanego do 180oC. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy rozpuszczoną czekoladą.

Tarta czarny las

Tarta czarny las

Tarta czarny las. Bardzo słodka tarta na spodzie z ciasteczek Oreo, z kremem z serka mascarpone i cudownie kwaśnymi wiśniami. Modyfikacja letniej tarty z malinami. Doskonale sprawdzi się, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie imprezy – niewielkim nakładem pracy oczarujemy wszystkich gości. 

Składniki:

250g serka mascarpone

180g mleka skondensowanego słodzonego

500g wiśni mrożonych

300g ciasteczek Oreo

50g gorzkiej czekolady

1/4 kostki masła

1 łyżeczka żelatyny w proszku rozpuszczona w 2 łyżkach wody

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

3 łyżki cukru

Ciasteczka i czekoladę rozdrabniamy w malakserze, mieszamy z roztopionym masłem, przekładamy do formy na tartę i odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy krem, miksując mleko skondensowane z serkiem mascarpone. Wykładamy na gotowy spód. Przed podaniem tarty, przygotowujemy frużelinę. 300g wiśni mieszamy z cukrem i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę z wodą, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Gotową frużeliną polewamy tartę. Ozdabiamy pozostałymi wiśniami i wiórkami z czekolady.

Piernik z powidłami śliwkowymi

Piernik z powidłami śliwkowymi

Wyśmienity, wilgotny piernik z mnóstwem bakalii i powidłami śliwkowymi. Coś, czego nie powinno zabraknąć wśród wigilijnych deserów. 

Składniki:

480g mąki

300g cukru

500ml mleka

375g margaryny

3 jajka

5 łyżek powideł śliwkowych

2 łyżki kakao

2 łyżki sody

1 łyżeczka sody

5dag rodzynek

10dag suszonych śliwek

5dag łuskanych orzechów włoskich

2 łyżki przyprawy do piernika

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, powidła, dolewamy mleko. Porcjami wsypujemy suche składniki, cały czas mieszając. Dodajemy pokrojone śliwki, orzechy i rodzynki. Ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą piernikową. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 50min. w 180oC. Ostudzony piernik można pokroić w poprzek na pół, przełożyć powidłami i po złożeniu polać czekoladą.

Keks na drożdżach

Keks na drożdżach

Keks na drożdżach. Smaczne ciasto pełne wartościowych, ale i słodkich owoców suszonych. Nie przepadam za jasnymi keksami pełnymi kolorowej mieszanki keksowej, ten jest jednak inny. Częściowo zmiksowane owoce nadają puszystemu, drożdżowemu ciastu czekoladowy kolor, ładnie prezentują się na przekroju. Niezbyt duży słodki grzeszek. 

Składniki:

250g suszonych owoców (śliwki, daktyle, morele, figi, żurawina…)

310ml gorącej wody

1 łyżeczka sody oczyszczonej

60g masła

2 jajka

150g cukru trzcinowego

150g mąki

7g drożdży instant

Owoce suszone wrzucamy do miski z gorącą wodą, dodajemy sodę, pozostawiamy na 5-10min. Po tym czasie dodajemy masło, cukier i jajka. Miksujemy 2min. Wsypujemy mąkę i drożdże. Mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 55min. w piekarniku nagrzanym do 160oC.

Orzechowa szarlotka z wiśniami

Orzechowa szarlotka z wiśniami

Orzechowa szarlotka z wiśniami. Obłędna, zdrowsza wersja tradycyjnej szarlotki. Do jej przygotowania nie potrzeba jajek, a w wersji bezglutenowej wystarczy zamienić mąkę owsianą na amarantusową lub ryżową. Orzechy doskonale komponują się z jabłkami, wiśnie nadają ciekawej kwaskowatości, całość tworzy wyjątkowe połączenie. Moi Smakosze skwitowali krótko: „Ale lekka, po prostu pycha!”.

Składniki:

100g mąki owsianej

50g mąki gryczanej

4 łyżki cukru trzcinowego

100g masła

50g mielonych orzechów włoskich + 40g połówek orzechów

50g mielonych orzechów laskowych

50g mielonych migdałów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

15 mrożonych wiśni

2 łyżki wiórków kokosowych

4 duże jabłka

1 łyżeczka cynamonu

W misce łączymy obie mąki, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i drobno pokrojone masło, połówki orzechów, robimy kruszonkę. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Prażymy w garnku pod przykryciem do miękkości, dodajemy cynamon, mieszamy. Na dno 24cm tortownicy wysypujemy połowę kruszonki, dociskamy. Układamy jabłka, wciskamy w nie wiśnie. Do reszty kruszonki dodajemy wiórki kokosowe i wysypujemy na jabłka. Całość pieczemy przez 35min. w 180oC. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto makowe z jabłkami

Ciasto makowe z jabłkami

Bardzo delikatne ciasto makowe z jabłkami. Do jego przygotowania nie potrzeba mąki, tylko odrobinę kaszy manny. Dodatek jabłek nadaje ciastu przyjemnej wilgoci, a piana z ubitych białek – puszystości. I, mimo że, według mnie, tradycyjny makowiec nie ma sobie równych, warto sprawdzić również tą, nieco odchudzoną wersję. 

Składniki:

450g gotowej masy makowej

4 jabłka

5 jajek

120g masła

100g kaszy manny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżka cukru wanilinowego

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do masy makowej. Następnie wmiksowujemy masło, kaszę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę. Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy keksówki i pieczemy przez 45min. w temperaturze 180oC. Ciasto można udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Cynamonowa sypana szarlotka

Cynamonowa sypana szarlotka

Cynamonowa sypana szarlotka. Najprostsza i najszybsza szarlotka, nienarażająca świeżo pomalowanych paznokci na zniszczenie ;-) Ciasto nie wymaga zagniatania, warstwami naprzemiennie układamy sypkie składniki i jabłka, po czym całość wieńczymy masłem. Masło po roztopieniu i wniknięciu do wnętrza ciasta złączy wszystko ze sobą i utworzy smakowitą, chrupiącą skórkę i obłędne, dobrze widoczne warstwy. Uwaga, mocno cynamonowa!

Składniki:

120g kaszy manny

40g mąki gryczanej

160g mąki pszennej

120g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

3 duże jabłka

150g masła

cynamon

Mieszamy ze sobą sypkie składniki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1/3 sypkiej mieszanki pokrywamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na to kładziemy połowę jabłek, posypujemy równomiernie cynamonem. Wykładamy połowę pozostałych sypkich składników i resztę jabłek. Posypujemy cynamonem i wysypujemy resztę mącznej mieszanki. Na wierzchu układamy drobno pokrojone lub starte na tarce masło, dokładnie pokrywając całe ciasto. Pieczemy 60min. w temp. 180oC.

Mazurek orientalny

Mazurek orientalny

Mazurek orientalny. Mazurek jest bardzo wdzięczny w przygotowaniu. Wystarczy tradycyjny, kruchy spód i dowolne dodatki. Ja dzisiaj postanowiłam zrobić na przekór tradycji i stworzyć nadzienie z włoskiego kremowego serka mascarpone i arabskiej sezamowej pasty tahini. Prosto, niebanalnie i nadzwyczaj smacznie.

Składniki:

250g mąki

120g masła

120g cukru pudru

2 żółtka

szczypta soli

250g serka mascarpone

2 łyżki pasty sezamowej tahini

3 łyżki syropu z agawy

garść orzechów laskowych

garść nerkowców

garść płatków migdałowych

1 łyżeczka miodu

skórka z pomarańczy

cynamo

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i soli zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałych skrawków wycinamy dekoracyjny rant. Ciasto pieczemy przez 20min. w temp. 180oC na złoty kolor. Studzimy. Mascarpone, tahini i syrop z agawy ucieramy na gładką masę. Rozsmarowujemy na spodzie. Orzechy podprażamy na suchej patelni, dodajemy miód, krótko mieszamy, aby całość się połączyła i zdejmujemy z palnika. Rozrzucamy na przygotowanym spodzie z kremem. Dekorujemy skórką pomarańczową i cynamonem.

Pijana baba

Pijana baba

Pijana baba. Trudno wyobrazić sobie Święta bez BABY. Moja jest ucierana i moooocno pijana. Alkohol dodaje się zarówno na etapie przygotowywania ciasta, jak i po upieczeniu, do nasączenia. Jest wilgotna, bardzo aromatyczna, słodka, ale o wytrawnej alkoholowej nucie. Ja wykorzystałam likier jajeczny i Brandy, ale nada się także rum. Świątecznie polecam!

Składniki:

500g mąki

1,25 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1/4 łyżeczki sody

300g cukru

150g rozpuszczonego masła

120g maślanki

120g Brandy (lub rumu, można na pół z ajerkoniakiem)

3 łyżki oleju

1 łyżeczka aromatu waniliowego

6 żółtek

3 białka

Składniki na sos maślano-alkoholowy do nasączenia:

120g masła

60ml wody

230g cukru

60ml Brandy (lub rumu, można na pół z ajerkoniakiem)

Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy cukrem. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i 200g cukru. W drugiej misce mieszamy maślankę, masło, olej, Brandy, aromat waniliowy i żółtka. Suche składniki łączymy z mokrymi. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka, dodając pozostały cukier. Delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem. Masę przekładamy do formy. Pieczemy przez 45min. w 180oC. Po wyjęciu z pieca formę odwracamy i zostawiamy do wystygnięcia. W rondelku rozpuszczamy masło z wodą i cukrem. Zdejmujemy z palnika, dodajemy alkohol. Nasączamy wystudzoną babkę.

Niemieckie ciasto makowe

Niemieckie ciasto makowe

Niemieckie ciasto makowe. Pierwszą warstwę stanowi puszyste ciasto z dodatkiem twarogu, drugą masa makowa, a trzecią pyszna, tradycyjna kruszonka. Środkową warstwę zrobiłam z gotowej masy makowej pozostałej jeszcze po świątecznym makowcu, jednak bardziej pracowici mogą pokusić się o samodzielne mielenie i doprawienie maku. Warte wypróbowania!

Składniki:

150g mielonego twarogu

6 łyżek oleju

6 łyżek mleka

75g cukru

300g mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

1 szczypta soli

1/2 puszki gotowej masy makowej

Składniki na kruszonkę:

100g mąki

50g cukru

50g miękkiego masła

Twaróg, olej, mleko i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól i wszystko razem dokładnie mieszamy. Przygotowujemy tortownicę. Na dno wykładamy papier do pieczenia, a boki smarujemy masłem i wysypujemy odrobiną mąki. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Na wierzchu równomiernie układamy masę makową, posypujemy kruszonką przygotowaną z mąki, cukru i masła. Pieczemy w 180oC przez 30min.

Waniliowa tarta brzoskwiniowa

Waniliowa tarta brzoskwiniowa

Smaczna, słodziutka tarta z brzoskwiniami, doskonała na podwieczorek w przydomowym ogródku. Kruchy spód fajnie kontrastuje z delikatną masą waniliową i orzeźwiającymi brzoskwiniami. Tarta pięknie się prezentuje i jest szybka w przygotowaniu – zaspokoi nawet najbardziej wyszukane podniebienia. 

Składniki:

200g mąki

100g masła

70g cukru pudru

2 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na masę waniliową:

200ml mleka

1 jajko

2 żółtka

60g cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

2 łyżeczki mąki

szczypta soli

300g obranych brzoskwiń świeżych lub z puszki

Z mąki, masła, śmietany, żółtek i cukru pudru zagniatamy zwarte ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy na 1h lub na całą noc do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Pieczemy przez 20min. w 180oC. Po tym czasie, zdejmujemy papier i fasolę i pieczemy jeszcze 5min. Mleko miksujemy z jajkiem, żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym, mąką i szczyptą soli. Połowę płynnej masy wylewamy na przygotowany spód. Układamy na nim pokrojone w plasterki brzoskwinie i zalewamy pozostałą częścią masy waniliowej. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160oC i pieczemy 30min., do czasu aż masa się zetnie.

Torcik śmietankowy z truskawkami

Torcik śmietankowy z truskawkami

Torcik śmietankowy z truskawkami. Nie jestem wielką fanką tortów, kojarzą mi się z ciężkimi, tłustymi kremami i kandyzowanymi owocami. Jednak czasami przychodzą takie Święta, w które nie może zabraknąć okazałego ciasta z owocami. Tym razem postanowiłam zrobić tort sama i, cóż, moja cudowna Obdarowana nie mogła wyjść z zachwytu. Puszysty biszkopt pełen chrupiących migdałów, delikatny, niezbyt słodki krem na bazie kremowego serka, kwaskowe truskawki i odrobina świeżej mięty. Totalny obłęd! Polecam! 

Składniki:

80g mąki pszennej

80g mielonych migdałów

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

80g cukru

2 jajka

1 łyżka wody

kilka kropel aromatu waniliowego

50g kremowego serka

100ml śmietanki kremówki

1 łyżka cukru wanilinowego

3 łyżki cukru pudru

200g świeżych truskawek

kilka listków mięty

50ml brandy

80g mielonych orzechów włoskich

Jajka miksujemy z wodą i cukrem na gęstą, jasną masę przez ok. 10min. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy migdały i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do formy w kształcie serca. Po wystudzeniu ciasto kroimy w poprzek na pół. Pieczemy przez 16min. w piekarniku nagrzanym do 170oC. Serek i śmietankę ubijamy na sztywny krem, dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy. Blaty ciasta nasączamy brandy. Układamy kolejno biszkopt, masę śmietankową, pokrojone truskawki, biszkopt. Całość dekorujemy pozostałą masą śmietankową, truskawkami i pokrojonymi listkami mięty. Do boków przyklejamy mielone orzechy włoskie.

Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno. Sezon na truskawki jeszcze trwa, choć w zatrważającym tempie zbliża się ku końcowi. Ja nie chcę pozwolić mu odejść bez pożegnania, więc niskokaloryczne i bogate w witaminę C truskawki jem na okrągło i w każdej postaci. Dzisiaj (nie tak niskokaloryczny ;-) ) przepyszny sernik na zimno z lekko kokosowym spodem i obłędnie truskawkowym wnętrzem. Nie sposób się od niego oderwać, jeden z lepszych! 

Składniki:

70g roztopionego masła

170g kruchych, kokosowych ciasteczek

250g serka mascarpone

250g kremowego serka śmietankowego

130g cukru

kilka kropel aromatu waniliowego

1 łyżka żelatyny

1 opakowanie galaretki truskawkowej w proszku

250ml śmietanki kremówki

400g truskawek + do dekoracji

1 pokruszony wafelek w mlecznej czekoladzie

Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze na piasek, mieszamy z masłem, masą wykładamy boki i dno 24cm tortownicy. Odkładamy do lodówki. Miksujemy mascarpone, serek, cukier i aromat waniliowy.Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody. 300g truskawek miksujemy na mus, mieszamy z przestudzoną galaretką. Śmietankę ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy ze sobą masę serową, galaretkowy mus truskawkowy i ubitą śmietankę. 100g truskawek kroimy na ćwiartki i dodajemy do gotowej masy. Całość przekładamy na przygotowany z ciasteczek spód. Sernik wstawiamy na 4h do lodówki. Przed podaniem obkrajamy boki tortownicy, zdejmujemy obręcz, boki sernika dekorujemy pokruszonym wafelkiem, a wierzch pokrojonymi truskawkami.

Kokosowa pianka z borówkami

Kokosowa pianka z borówkami

Delikatna, kokosowa pianka z borówkami. Świeży, aksamitny deser na końcówkę lata. Spód stanowią kruche ciasteczka i kruszonka z rodzynkami, która niedawno gościła na blogu w wersji z owocami. Środkową warstwę stanowi lekko usztywniony żelatyną jogurt ze śmietanką kremówką, a całość wieńczy galaretka z borówkami. Pychota!

Składniki:

150g kruchych ciastek pokrytych z jednej strony czekoladą

150g owsiano-ryżowej kruszonki z suszonymi owocami

50g rozpuszczonego masła

200ml śmietanki kremówki

500g gęstego jogurtu naturalnego

5 łyżek wiórków kokosowych + 2 łyżki do dekoracji

5 łyżek cukru pudru

3,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 35ml ciepłej wody

250g borówek amerykańskich

1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 400ml wody

Ciasteczka i kruszonkę wrzucamy do malaksera, rozdrabniamy na piasek. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy na spód tortownicy, dociskamy, wkładamy do lodówki. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, jogurt, mieszamy. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe. Masę przekładamy na przygotowany spód i odstawiamy do lodówki do stężenia. Na masie układamy borówki. Zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki. Pod koniec zastygania posypujemy wiórkami kokosowymi.

Ciasto dyniowe z kruszonką

Ciasto dyniowe z kruszonką

Ciasto dyniowe z kruszonką. Doskonałe! Mega puszyste ciasto o delikatnym aromacie dyni i intensywnym – przypraw korzennych. Ciasto jest przygotowane z puree dyniowego i oleju rzepakowego, dzięki czemu ma obłędną, wilgotną strukturę. Wierzch pokrywa olbrzymia ilość cynamonowej kruszonki, która odpada całymi płatami podczas krojenia. Fantastyczny smak jesieni.

Składniki:

250g mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki mielonych goździków

245g puree z dyni

100g brązowego cukru

120ml oleju rzepakowego

80ml syropu klonowego

60ml mleka

Składniki na kruszonkę:

60g mąki

60g zimnego masła

100g brązowego cukru

1/4 łyżeczki soli

2 łyżeczki cynamonu

Zaczynamy od przygotowania kruszonki z mąki, cynamonu, cukru, soli i masła. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. W innym naczyniu łączymy puree z dyni z olejem, cukrem, syropem klonowym i mlekiem. Zawartość obu naczyń krótko mieszamy , tak aby powstało jednolite, gęste ciasto. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy jego powierzchnię i posypujemy kruszonką. Wkładamy na 35min. do piekarnika nagrzanego do 180oC.

Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i kruszonką

Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i kruszonką

Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i migdałową kruszonką. Super szybka, super krucha, super smaczna tarta ze śliwkami. Do jej przygotowania wystarczy mikser i zaledwie kilka składników. Spód nie wymaga zagniatania, w związku z czym kuchnia pozostaje (prawie) całkowicie czysta po zakończeniu pieczenia. Składa się na niego pełnoziarnista mąka pszenna i mielone migdały. Do tego jędrne, kwaskowe śliwki i sporo kruszonki. Jesienny obłęd!

Składniki:

125g margaryny

70g grubo mielonych migdałów

320g pełnoziarnistej mąki pszennej

120g brązowego cukru

1 żółtko

0,5kg wydrylowanych śliwek pokrojonych na połówki

Mąkę mieszamy z migdałami i cukrem. Dodajemy żółtko i kawałki margaryny i miksujemy na wolnych obrotach do czasu aż margaryna połączy się z suchymi składnikami, a masa zacznie przypominać konsystencją mokry piasek. 2/3 masy wykładamy na dno naczynia do tarty, wyrównujemy i mocno dociskamy. Na spód gęsto wykładamy połówki śliwek, skórką do dołu. Całość posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy przez 45min. w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Chlebek batatowyChlebek batatowy

Chlebek batatowy. Strukturą przypomina chlebek bananowy, smakiem – ciasto dyniowe. Dobry, wilgotny, intensywny. Bataty wykazują właściwości przeciwnowotworowe, a Towarzystwo Diabetologiczne zaleca je osobom z chorym na cukrzycę. Chlebek z batatów fajnie sprawdzi się na jesienny podwieczorek. Polecam. 

Składniki:

100g rodzynek

puree z 1/2 średniego batata

100g brązowego cukru

100g białego cukru

2/3 filiżanki soku pomarańczowego

1 filiżanka mleka

2 jajka

100g roztopionego masła

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

460g mąki pełnoziarnistej

szczypta gałki muszkatołowej

100g orzechów laskowych

Składniki na kruszonkę:

2 łyżki masła

3 łyżki pełnoziarnistej mąki

60g brązowego cukru

80g płatków owsianych

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieją. W misce mieszamy puree z batatów, cukier, sok pomarańczowy, mleko, jajka i ostudzone, roztopione masło. W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Suche składniki łączymy z mokrymi, dodajemy odsączone rodzynki i orzechy i mieszamy. Masę przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200oC i pieczemy przez ok. 55min.

Ciasto kawowe z kruszonką orzechową

Ciasto kawowe z orzechową kruszonką

Ciasto kawowe z kruszonką orzechową. Ciasto ucierane, w którym tylko delikatnie da się wyczuć aromat kawy, za to bardzo intensywnie – orzechów włoskich. Fajnie smakuje podane w towarzystwie gorącego cappuccino. 

Składniki:

170g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki mleka

2 łyżki mocnego naparu kawowego

120g kwaśnej śmietany

3 jajka

szczypta soli

125g miękkiego masła lub margaryny

10g cukru wanilinowego

140g cukru

Składniki na kruszonkę:

1 łyżka mąki

50g brązowego cukru

100g posiekanych orzechów włoskich

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Wlewamy kawę i śmietanę. Porcjami dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia naprzemiennie z mlekiem. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 50min. w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Makowiec warstwowy

Makowiec warstwowy

Pyszny warstwowy makowiec z niewielką ilością ciasta, a dużą – maku. Jest puszysty, ale i wilgotny, doskonały zimową porą. Na myśl przywołuje same miłe, świąteczne wspomnienia. 

Składniki:

500g mąki

50g świeżych drożdży

2/3 szklanki mleka

4 jajka

100g stopionego masła

100g cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1/2 puszki gotowej masy makowej

lukier, orzechy, skórka pomarańczowa do dekoracji

Drożdże kruszymy, mieszamy z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Przykrywamy, odstawiamy na 30min. w ciepłe miejsce. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy mąkę, przygotowany wcześniej zaczyn i stopione masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto dzielimy na 3 części. Układamy w formie do pieczenia warstwami: ciasto, połowa masy makowej, ciasto, połowa masy makowej, ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na 40min. Po wystudzeniu dekorujemy.

Ucierane ciasto kawowe

Ucierane ciasto kawowe

Mega wilgotne ciasto kawowe doskonałe do popołudniowej herbatki. Wilgoć nadaje ciastu niewielki dodatek kawy i spory – mleka. Aromat nie jest zbyt intensywny, ciasto jest delikatne, wręcz nieco biszkoptowe. Polecam. 

Składniki:

480g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody

szczypta soli

240g cukru

170g masła

3 jajka

kilka kropli aromatu waniliowego

300ml mleka

50ml zaparzonej mocnej kawy

50ml likieru kawowego lub innego alkoholu

3/4 łyżki kakao

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodajemy aromat waniliowy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą na zmianę z mlekiem. Jedną szklankę ciasta przekładamy do jednej miski, drugą – do drugiej. Do jednej dodajemy zimną kawę i 1/2 łyżki kakao, a do drugiej likier i 1/4 łyżki kakao. Mieszamy. Połowę jasnego ciasta wykładamy na dno formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Następnie delikatnie wykładamy masę kawową i rozprowadzamy równomiernie, potem masę z likierem, a na końcu pozostałą jasną masę. Delikatnie rozprowadzamy po powierzchni. Ciasto pieczemy przez ok. 55min. w 165oC.

Babka migdałowa

Babka migdałowa

Mocno wilgotna świąteczna baba migdałowa. Długo zachowuje świeżość, jest szybka w przygotowaniu i szybko znika ze stołu ;-) Słodziutka, aromatyczna, ciekawa. 

Składniki:

100g margaryny

100g masła

160g cukru

4 jajka

120g mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

80g mielonych migdałów

kilka kropli aromatu migdałowego

Masło, margarynę i cukier ubijamy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Dodajemy aromat migdałowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Na koniec dodajemy mielone migdały i mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160oC na ok. 50min.

Mazurek jeżynowy z masą kajmakową

Mazurek jeżynowy z masą kajmakową

Co roku w Święta, długo zastanawiam się, jakiego mazurka przygotować. Na blogu znajdziecie przepisy na tradycyjnego mazurka kajmakowego i na doskonałego mazurka orientalnego z serkiem mascarpone i pastą tahini. Tym razem przygotowałam mazurka jeżynowego z masą kajmakową, ale w dość nietypowym wydaniu. Długo gotowane słodzone mleko skondensowane, z którego powstał kajmak, połączyłam z mielonym serem i śmietanką kremówką. Krem nie jest mocno ciągnący, ale aksamitny i bardziej mleczny. Dla odmiany. Polecam. 

Składniki:

200g mąki

180g masła

2 łyżki lodowatej wody

1 słoiczek dżemu jeżynowego

200g słodzonego mleka skondensowanego gotowanego w puszce przez ok. 2h

200g mielonego twarogu

150ml śmietany kremówki

owoce suszone do dekoracji

Z mąki, zimnego masła i wody zagniatamy zwarte ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, po czym chłodzimy przez 40min. w lodówce. Ciasto obciążamy papierem do pieczenia z fasolą i wkładamy na 25min. do piekarnika nagrzanego do 180oC. Wystudzony spód smarujemy obficie dżemem jeżynowym. Kajmak przygotowany z mleka skondensowanego miksujemy z serem i kremówką. Gęstą masę wykładamy równomiernie na przygotowany spód. Dekorujemy wedle uznania.

Szybka szarlotka

Szybka szarlotka

Szybka, rozpływająca się w ustach szarlotka. Krucha, w zależności od słodkości jabłek mniej lub bardziej słodka. Ciasto zagniata się błyskawicznie, do tego uduszenie jabłek (chyba, że macie je przygotowane już wcześniej w słoiku), pieczenie i można zajadać. Na wiosnę bomba! Smacznego!

Składniki:

300g mąki

150g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 jajko

2 łyżki kwaśnej śmietany

100g masła

3 duże jabłka

cynamon

2 łyżki brązowego cukru

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wysypujemy na stolnicę. Dodajemy jajko, śmietanę i masło i wszystko razem siekamy nożem. Gdy ciasto zacznie przypominać kruszonkę, zagniatamy zwarte elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy na 20min. do lodówki. Po tym czasie połowę ciasta rozwałkowujemy i wkładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Wkładamy do garnka i prażymy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodajemy odrobinę cynamonu. Gotowe i przestudzone jabłka układamy na przygotowanym spodzie. Pozostałą połowę rozkruszamy na jabłkach. Posypujemy brązowym cukrem. Ciasto pieczemy ok. 35min. w temp. 180oC.

Ciasto migdałowe z rabarbarem

Ciasto migdałowe z rabarbarem

Szczęściem jest świadomość, że w piekarniku znajduje się ciasto. Moje ciasto migdałowe z rabarbarem jest już upieczone. Jest doskonałe! Mielone migdały nadają ciastu chrupkości i sprawiają, że długo zachowuje świeżość. Skórka pomarańczowa sprawia, że ciasto ma smakowity żółtawy kolor i jest bardzo aromatyczne, a rabarbar dodaje kwaskowatości. Uwaga, jedzenie nie kończy się na jednym kawałku ;-)

Składniki:

150g masła lub margaryny

150g cukru + 2 łyżki

2 jajka

100g mielonych migdałów

skórka otarta z 1 pomarańczy

160g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 pałki rabarbaru

2 łyżki płatków migdałowych

Miękkie masło ucieramy ze 150g cukru na puszystą masę. Dodajemy kolejno jajka, cały czas mieszając. Dodajemy mielone migdały, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia i mąkę. Krótko ucieramy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar myjemy i kroimy na 3cm kawałki. Układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy pozostałymi 2 łyżkami cukru. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na 45min. Na 7min. przed końcem pieczenia posypujemy ciasto płatkami migdałowymi. Studzimy. Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.

Ciasto kruche z kremem, rabarbarem i truskawkami

Ciasto kruche z kremem, rabarbarem i truskawkami

Słodki, kruchy spód, budyniowy krem waniliowy, kwaskowy rabarbar gotowany w syropie pomarańczowym i świeże truskawki. Czy może być coś lepszego na deser w ciepły, słoneczny dzień? Rabarbar, dzięki temu, że pieczony w cukrze z dodatkiem soku pomarańczowego, jest przyjemnie miękki i bardziej orzeźwiający niż cierpki. Syrop polecam podawać w sosjerce i polewać porcje na talerzykach, ponieważ zwilżenie całej patery ciasta może spowodować spłynięcie kremu. Fajne, polecam! 

Składniki na ciasto:

220g mąki

3 łyżki cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

szczypta soli

140g zimnego masła

2 żółtka

Składniki na krem:

250ml mleka

1 łyżka cukru wanilinowego

1 jajko

2 żółtka

100g cukru

25g mąki kukurydzianej

1 łyżka masła

Składniki na warstwę owocową:

600g rabarbaru

200g truskawek

180g brązowego cukru

200ml soku pomarańczowego

Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, 1 żółtko i 1 łyżkę lodowatej wody. Szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki min. na 1h. Przygotowujemy krem, wlewając mleko z cukrem wanilinowym do rondla i doprowadzając do wrzenia. Ucieramy jajko z żółtkami, cukrem i mąką, stopniowo dodajemy mleko cały czas miksując. Masę przekładamy z powrotem do rondla i zagotowujemy. Energicznie mieszamy, pozostawiamy 2-3min. na ogniu, aby krem zgęstniał. Przekładamy krem do miski, dodajemy masło, mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy na 2-3h do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto, przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem, wkładamy ponownie do lodówki na 30min. Po tym czasie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem lub fasolą i pieczemy przez 30min. w temp. 180oC. Po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą, smarujemy pozostałym żółtkiem, pieczemy jeszcze 5min. Studzimy. Rabarbar układamy w żaroodpornej formie, posypujemy cukrem, zalewamy sokiem pomarańczowym. Pieczemy 15-20min. Wyjmujemy kawałki rabarbaru, a syrop przelewamy do rondelka i chwilę gotujemy, aby zgęstniał. Masę budyniową wyjmujemy z lodówki, chwilę miksujemy, przekładamy na przygotowany spód. Na wierzchu układamy rabarbar i pokrojone w plasterki truskawki. Przed podaniem polewamy syropem.

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Niezbyt trudne w przygotowaniu ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Fajnie smakuje w towarzystwie świeżo ubitej śmietany z odrobiną cukru pudru. Tradycyjnie, miękkie, dość puszyste i wilgotne ze względu na dodatek jogurtu. Smacznego!

Składniki na ciasto:

360g mąki pszennej

160g cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

50g roztopionego masła

200ml jogurtu naturalnego

350g truskawek

Składniki na kruszonkę:

100g mąki

4 łyżki cukru

70g masła

Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę, rozcierając składniki w palcach. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę przez ok. 5min. Dodajemy jogurt, roztopione i przestudzone masło oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50min. w temp. 180oC.

Włoska crostata z owocami lata

Włoska crostata z owocami lata

Crostata jest włoskim kruchym ciastem z owocami. Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Sprawia wrażenie nieco rustykalnej, wygląda nietuzinkowo. Z wiśniami, truskawkami i brzoskwiniami będzie idealnym letnim deserem.

Składniki:

300g mąki

125g cukru

2 jajka

150g wiśni

150g truskawek

1 brzoskwinia

Z podanych składników zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 24cm. Na środku układamy wydrylowane wiśnie, odszypułkowane truskawki i pokrojoną w półplasterki brzoskwinię, zostawiając ok. 2cm od brzegu. Brzegi zwijamy, nakładając ciasto na część owoców. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30min. w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Letnia tarta z owocami leśnymi i kremem z białej czekolady

Tarta z owocami leśnymi

Doskonała letnia tarta z owocami leśnymi. Na spodzie z czekoladowych ciasteczek, z kremem z mascarpone i białą czekoladą i mnóstwem porzeczek, borówek, malin i jagód. Całość dopełniona odrobiną czerwonej galaretki, aby utrzymać uciekające spod noża przy krojeniu owoce. Na samo wspomnienie cieknie mi ślinka – totalny kulinarny obłęd!

Składniki:

350g ciasteczek oreo

50g masła

250g serka mascarpone

100g białej czekolady

1/2 galaretki truskawkowej w proszku

maliny, borówki, porzeczki, jagody

Ciasteczka kruszymy na piasek. Dodajemy rozpuszczone masło. Wykładamy na dno formy na tartę, schładzamy w lodówce. Galaretkę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody, studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, powoli wlewamy do serka mascarpone i miksujemy na gładki krem. Wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Galaretkę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody, studzimy. Umyte owoce układamy na kremie. Zalewamy galaretką, wstawiamy do lodówki na min. 2h.

Murzynek

Murzynek

Najprostszy, bardzo tradycyjny murzynek. Wilgotny i mocno kakaowy. Puszysty i dużo lżejszy od amerykańskiego brownie. Do przygotowania murzynka użyłam dobrej jakości oleju rzepakowego, dzięki czemu ciasto zachowało świeżość przez dobrych kilka dni. Wart przygotowania na szybko, dla niespodziewanych gości.

Składniki:

2 jajka

125ml oleju rzepakowego Eko-Wital

125ml mleka

80ml gęstego jogurtu naturalnego

kilka kropli aromatu waniliowego

200g cukru

200g mąki

4 łyżki naturalnego kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

W jednej misce mieszamy mokre składniki z cukrem, a w drugiej suche. Łączymy zawartość obu misek, krótko mieszając tylko do połączenia składników. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i oprószamy delikatnie mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175oC przez ok. 30min.

Piernikowe brownie

Piernikowe brownie

Bardzo świąteczne piernikowe brownie, mocno słodkie, bardzo korzenne i delikatnie ciągnące. Puszczając wodze fantazji, ciasto można pokroić w trójkąty i udekorować, tworząc słodkie choineczki lub czerwononose renifery. Piernikowe brownie doskonale sprawdzi się na przedświątecznej imprezie ze znajomymi – zaskoczy ciekawym smakiem i uroczą formą podania. 

Składniki:

50g masła

60g gorzkiej czekolady

60g melasy

200g cukru

55g cukru brązowego

2 jajka

140g mąki

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. Spód formy 23×23 cm wykładamy papierem do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy ze źródła ciepła, dodajemy melasę i cukier. Szybko mieszamy z roztrzepanymi jajkami. Dodajemy mąkę, sól, cynamon i imbir i krótko mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy do przygotowanej formy. Pieczemy przez 30min. Zostawiamy w formie do ostygnięcia. Dekorujemy wedle uznania.

Makowiec na kruchym spodzie z powidłami śliwkowymi

Makowiec na kruchym spodzie

Uwielbiam makowce. Takie z ogromną ilością maku i bakaliami. Na blogu możecie już znaleźć tradycyjny makowiec zwijany oraz makowiec warstwowy. Makowiec na kruchym spodzie, który dzisiaj przygotowałam jest ciastem last minute, błyskawicznym w przygotowaniu, zwłaszcza, gdy użyjecie gotowej masy makowej dobrej jakości. Wystarczy przygotować kruszonkę, wysypać ją na dno formy, odpowiednio doprawić masę makową, ciasto przełożyć kwaskowymi powidłami śliwkowymi, a całość upiec na piękny, złocisty kolor. Efekt cudowny, z pewnością ten makowiec będzie często gościł na moim, nie tylko świątecznym, stole. 

Składniki na ciasto:

300g mąki

120g cukru

200g masła

1 łyżka cukru wanilinowego

Składniki na masę makową:

1 puszka gotowej masy makowej dobrej jakości

2 białka

1 łyżka miodu

50g płatków migdałowych

50g suszonej żurawiny

200g powideł śliwkowych

Składniki na ciasto rozcieramy w palcach, robiąc kruszonkę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy połowę przygotowanej kruszonki, lekko ją dociskając. Pieczemy przez ok. 15min. na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180oC. Do masy makowej dodajemy miód, migdały i żurawinę, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z przygotowaną masą. Upieczony spód smarujemy powidłami, a następnie nakładamy masę makową. Posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy przez ok. 40min.

Czekoladowa rolada z kremem malinowym

Czekoladowa rolada z kremem malinowym

Jest taki dzień w roku, kiedy, czy chcesz czy nie, wszystko kojarzy Ci się z MIŁOŚCIĄ ;-) Sklepowe wystawy pełne czerwonych serduszek, baloniki, kawiarnie i kina wypełnione po brzegi zakochanymi albo tymi, którzy dopiero starają się wzajemnie o swoje względy. Tak – to Walentynki. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją „drugą połówkę”, przygotuj dla niej roladę. Wygląda bardzo okazale, jej przygotowanie wymaga delikatności, ale wbrew pozorom nie jest bardzo trudne. Czekolada, maliny i aksamitny, puszysty krem…czy jest coś, co bardziej sprzyja miłosnym uniesieniom?! Dużo MIŁOŚCI, Kochani – na co dzień i od Święta! <3

Składniki na biszkopt:

4 jajka

130g cukru

1 łyżeczka cukru wanilinowego

kilka kropli aromatu waniliowego

80g mąki

50g kakao naturalnego w proszku

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

60ml wody

Składniki na krem:

200ml śmietanki kremówki

250g serka mascarpone

100g mrożonych malin

180g cukru pudru

100g gorzkiej czekolady do dekoracji

Piekarnik rozgrzewamy do 180oC. Białka ubijamy ze szczyptą soli na gęstą pianę, pod koniec ubijania dodajemy 80g cukru. Żółtka ubijamy z aromatem waniliowym, cukrem wanilinowym i pozostałymi 50g cukru. W oddzielnej misce łączymy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy do ubitych żółtek na zmianę z wodą. Gdy wszystko się połączy, wąskim strumieniem dodajemy do ubitych białek, cały czas miksując. Masę biszkoptową przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 12-15min. W tym czasie ubijamy śmietankę z połową cukru pudru na sztywno. W drugim naczyniu ubijamy mascarpone z malinami i pozostałą częścią cukru pudru. Delikatnie łączymy z bitą śmietaną, pozostawiając odrobinę do dekoracji. Krem wkładamy do lodówki. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy ściereczką, blachę przewracamy na drugą stronę, zdejmujemy papier do pieczenia. Delikatnie rolujemy biszkopt, zaczynając od węższego końca i pozostawiamy przykryty ściereczką do zupełnego wystudzenia. Zimny biszkopt delikatnie odwijamy i smarujemy przygotowanym kremem. Ponownie zwijamy. Wkładamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy przygotowaną roladę, dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i malinami.

Krajanka śliwkowa

Krajanka śliwkowa

Przepyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto śliwkowe, nazywane krajanką. Krajanka, bo łatwe do pokrojenia w kwadraty i serwowania samodzielnych porcji. Nie kruszy się i nie rozpada. Ciasto przygotowałam z pokrojonych i przesmażonych śliwek, które czekały od poprzedniej jesieni zawekowane w słoiku. Jeśli nie macie w swoich zapasach takich rarytasów, z powodzeniem możecie przerobić mrożone śliwki. Można je posłodzić, lecz nie jest to konieczne. Kruchy spód, rozpływające się w ustach śliwki i cynamonowa kruszonka z płatków owsianych. Czy może być coś lepszego na wiosenny podwieczorek? :-)

Składniki na spód:

150g mąki

100g zimnego masła

50g cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru wanilinowego

Składniki na nadzienie:

śliwki świeże lub mrożone, pokrojone w paski i podsmażone do zgęstnienia

ew. cukier do smaku

Składniki na kruszonkę:

80g płatków owsianych

4 łyżki cukru trzcinowego

60g mąki

60g masła

1/3 łyżeczki cynamonu

Ze składników na spód zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy nim spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 12min. w temp. 180oC na złoty kolor. Na przestudzony spód wykładamy podsmażone śliwki. W malakserze umieszczamy płatki owsiane, chwilę rozdrabniamy. Dodajemy pozostałe składniki kruszonki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Kruszonką posypujemy śliwki i wkładamy do piekarnika na ok. 30min.

Mazurek kokosowo-czekoladowy

Mazurek czekoladowy

Mazurek, który smakuje jak batonik Bounty. Kruchy czekoladowy spód, nadzienie z wiórków kokosowych i białej czekolady i polewa z mlecznej. Baaaardzo słodki, ale niezwykle pyszny. Poza okresem świątecznym, doskonale sprawdzi się jako tarta. Uwaga, znika ze stołu szybciej niż się na nim pojawia!

Składniki na spód:

175g mąki

100g zimnego masła

1 żółtko

1 szczypta soli

25g cukru pudru

1/2 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na masę kokosową:

200ml śmietany kremówki

100g białej czekolady

50g masła

150g wiórków kokosowych

1 łyżka rumu

30g cukru pudru

Składniki na polewę:

110ml śmietanki kremówki

200g czekolady mlecznej

20g masła

Z podanych składników zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto na spód. Schładzamy przez ok. 30min., rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15min. w piekarniku nagrzanym do 200oC. Przygotowujemy nadzienie. Podgrzewamy śmietankę razem z masłem niemal do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę, pozostawiamy na 2min. Po tym czasie mieszamy do powstania gładkiego sosu. Dodajemy cukier puder, rum i wiórki kokosowe. Odkładamy na jakiś czas do lodówki, aby nadzienie zgęstniało. Nadzienie wykładamy na przygotowany wcześniej i wystudzony spód. Przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy śmietanę kremówkę i masło niemal do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy czekoladę i pozostawiamy na 2min. Po tym czasie mieszamy do powstania gładkiego sosu. Czekamy, aż sos zacznie tężeć i przelewamy na przygotowany wcześniej spód z nadzieniem. Schładzamy w lodówce przez min. 2 godziny.

Świąteczna babka piaskowa

Świąteczna babka piaskowa

Świąteczna babka piaskowa, smaczna i prosta w wykonaniu. W zależności od tego, jakie proporcje mąki pszennej i ziemniaczanej zastosujecie, „piaskowość” babki będzie się nieco różnić. Babki nie można piec w zbyt wysokiej temperaturze, aby nie przypaliła się z wierzchu i nie została surowa w środku. Możecie ją przygotować w tradycyjnej formie na babkę lub w keksówce. Dobrze smakuje oprószona cukrem pudrem, polana cytrynowym lukrem, czy ozdobiona gorzką czekoladą. Wesołych Świąt, kochani Czytelnicy! 

Składniki:

150g masła

150g cukru

3 jajka

200g mąki ziemniaczanej

100g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka kropli aromatu cytrynowego

3 płaskie łyżeczki kakao

szczypta soli

cukier puder do dekoracji

jagody goji Look Food

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy stopniowo po 1 żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy. Delikatnie miksujemy do połączenia składników. Dodajemy aromat cytrynowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki z ciastem. 1/3 ciasta przekładamy do drugiej miski i mieszamy z kakao. Połowę jasnego ciasta przekładamy do silikonowej formy keksówki lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przekładamy masę kakaową, delikatnie wyrównujemy i przykrywamy pozostałym ciastem jasnym. Pieczemy przez 25min. w piekarniku nagrzanym do 150oC, po czym zwiększamy temp. do 160oC i pieczemy jeszcze 35min. Studzimy i dekorujemy. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i ozdobić jagodami goji.

Tarta kawowo-kajmakowa z bezami

Mazurek kajmakowy z bezami

Doskonała, obłędna w smaku tarta z kawowym kajmakiem, bezami i solonym karmelem. Słodka, ale z nutą kawowej goryczy, krucha i chrupiąca, ale z ciągnącym kremem. Dla koneserów lubiących ciekawe połączenia. Już niewielki kawałek zaspokaja zapotrzebowanie na słodkie. 

Składniki na ciasto kruche:

180g mąki

100g zimnego masła

50g cukru pudru

1 żółtko

1 łyżka gęstej śmietany

Składniki na masę kawowo-kajmakową:

200g masy kajmakowej z puszki

1,5 łyżki kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody

80g masła

kilka małych białych bezików

Składniki na solony karmel:

40g cukru

1 łyżka wody

2 łyżki śmietanki kremówki 30%

1 łyżeczka masła

szczypta soli

Przesianą mąkę z cukrem pudrem siekamy z masłem. Dodajemy żółtko i śmietanę, zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Schładzamy w lodówce. Dno okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200oC. Pieczemy przez 25min. Gdy przygotowany spód się studzi, przygotowujemy kajmak. Masę kajmakową mieszamy z kawą i miękkim masłem, schładzamy w lodówce. Masę kajmakowo-kawową wykładamy na przygotowany spód. Na wierzch łamiemy bezy. W rondelku przygotowujemy solony karmel. Cukier rozpuszczamy z wodą. Nie mieszamy. Gdy zacznie nabierać złotego koloru, można zakręcić garnkiem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę. Dodajemy masło i sól. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do przestudzenia. Jeszcze zanim karmel zgęstnieje, polewamy wierzch tarty.

Chlebek marchewkowy z orzechami pekan

Chlebek marchewkowy z orzechami pekan

Bardzo wilgotny chlebek marchewkowy z orzechami pekan. Cudowne ciasto na drugie śniadanie lub podwieczorek. Sycące i dodające energii. Najbardziej pracochłonne jest tarcie marchewki, reszta – to już bułka z masłem. Wystarczy utrzeć jajka z cukrem i olejem na gęsty krem, a następnie dodać suche składniki. Jeśli chcecie, możecie przełożyć gotowe ciasto lekko posłodzonym kremowym serkiem. Koniecznie przygotujcie ten marchewkowy chlebek dla swoich pociech!

Składniki:

140g mąki

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

80g białego cukru

80g cukru trzcinowego EkoWital

2 jajka

100ml oleju rzepakowego

kilka kropel aromatu waniliowego

2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach

garść orzechów pekan

Jajka ubijamy z cukrami na puszysty krem. Wąską strużką wlewamy olej. Dodajemy aromat waniliowy, miksujemy. Dodajemy marchewkę i pozostałe suche składniki i krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy lekko połamane orzechy. Ciasto przekładamy do formy keksówki. Pieczemy przez ok. 45min. w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Strudel ze śliwkami i imbirem

Strudel ze śliwkami i imbirem

Pyszny, bardzo kruchy strudel ze śliwkami i aromatycznym imbirem. Do jego przygotowania użyłam śliwek, które pokroiłam w paski, usmażyłam bez cukru i zawekowałam w słoiku, ale Wy, z powodzeniem, możecie na bieżąco przygotować nadzienie ze śliwek mrożonych albo w sezonie – ze świeżych. Śliwki utula niewielka ilość ciasta, przez co całość tworzy dość lekką kompozycję. Polecam do popołudniowej herbaty.

Składniki na ciasto:

50g masła

125ml wody

250g mąki

szczypta soli

1 jajko

Składniki na nadzienie:

0,5kg śliwek świeżych lub mrożonych

1cm świeżego korzenia imbiru

ew. cukier do smaku

Masło rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąkę i sól wsypujemy do miski, w środku robimy dołek, dodajemy jajko, mieszamy. Wlewamy wodę z masłem i zagniatamy zwarte ciasto. Wyrabiamy je przez 5-7min. do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Zawijamy w folię i odstawiamy w ciepłe miejsce na 25min. Umyte i wydrylowane śliwki gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż się rozpadną, a płyn odparuje. Jeśli potrzeba, dosładzamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na wierzchu rozsmarowujemy wystudzone śliwki, na tarce o małych oczkach ścieramy imbir i posypujemy nim śliwki. Ciasto zwijamy jak roladę. Pieczemy przez 35min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Jeszcze ciepły posypujemy cukrem pudrem.

Tort z kremem śmietankowo-ajerkoniakowym z wiśniami

Tort śmietankowy z wiśniami

Maj to dla mnie czas ważnych świąt. Imieniny Taty, urodziny Mamy, imieniny Siostry, Dzień Matki…mało? ;-) Czas więc na tort! Tort z lekkim kremem śmietanowym z dodatkiem domowego ajerkoniaku, z kwaskowymi wiśniami. Pyszny, lekki, okazały. Biszkopt jest nieco bardziej zbity od tradycyjnego, ale i bardziej wilgotny. Obdarowani będą zachwyceni!

Składniki na biszkopt:

100g miękkiego masła

160g cukru

4 jajka

kilka kropel aromatu waniliowego

400g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

200ml mleka

Składniki na krem:

200ml śmietanki kremówki

250g serka mascarpone

50ml ajerkoniaku

80g cukru pudru

200g wiśni

Dodatkowo:

rum do nasączenia biszkoptu wymieszany na pół z wodą

4 pokruszone ciasteczka Oreo

marmolada twarda wieloowocowa Jamar

Piekarnik rozgrzewamy do 180oC. Masło ucieramy z cukrem przez ok. 5min. na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Dodajemy aromat waniliowy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo dodajemy do masy maślano-jajecznej na zmianę z mlekiem, cały czas miksując. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, natomiast obręcz smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Jeśli mamy dwie formy tej samej wielkości, możemy podzielić ciasto na 2 równe części. Jeśli nie, można upiec jeden wysoki biszkopt, a po wystudzeniu przekroić go w poprzek. Pieczemy przez ok. 30min., do tzw. suchego patyczka. Początkowo studzimy w formie, a po 10min. zdejmujemy obręcz. Gdy ciasto będzie całkowicie wystudzone, kroimy w poprzek na 2 równe placki. Przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy z mascarpone i ajerkoniakiem na puszysty krem. Dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia składników. Jeden biszkopt układamy na dużym talerzu lub paterze, nakładamy połowę kremu, nasączamy rumem wymieszanym z wodą. W tym miejscu biszkopt można posmarować marmoladą. Krem rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu. Gdzieniegdzie wbijamy połowę wiśni. Przykrywamy drugim biszkoptem nasączonym pozostałym rumem z wodą. Dekorujemy pozostałym kremem, pokruszonymi ciasteczkami i wiśniami. Schładzamy przed podaniem.

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa, czyli smaczny, orzeźwiający deser na lato. Lemon curd jest mocno pracochłonny, a jego utrzepanie wymaga nie lada bicepsa, ale niewątpliwie wart jest wysiłku. Tarta cytrynowa jest słodka, no bo kto nie lubi słodyczy?! ;-) Ale też cudownie kwaskowa i aromatyczna. Jak przed podaniem włożycie tartę na 30min. do zamrażalnika, to otrzymacie najlepsze na świecie, naturalne lody podane na kruchym ciasteczku. Koniecznie spróbujcie, obłęd! Uważajcie tylko, żeby nie zostawić jej tam na dłużej, bo ciężko będzie się potem kroiła na kawałki. A tych, którzy boją się sporej ilości cukru w tym przepisie zapraszam na stronę kampanii Uczymy jak słodzić.

Składniki na spód:

180g mąki

55g cukru pudru Diamant

1/4 łyżeczki soli

115g zimnego masła

1 jajko

kilka kropli aromatu waniliowego

Składniki na lemon curd:

3 jajka

150g drobnego cukru Diamant

1 łyżka skórki cytrynowej

120ml soku wyciśniętego z cytryn

2 łyżki śmietanki kremówki

115g zimnego masła

Mąkę, sól i cukier umieszczamy w misie miksera. Chwilę miksujemy, dodajemy masło pokrojone w kostkę. Jak zacznie powstawać kruszonka, dodajemy stopniowo jajka i aromat waniliowy. W robocie planetarnym, po chwili z ciasta powstanie kula. Ja mam ręczny, dlatego na koniec sama szybko zagniatam ciasto w rękach. Kulę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1h. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i obciążamy fasolą, aby ciasto w trakcie pieczenia nie urosło. Pieczemy przez 20min. w temp. 190oC. Studzimy. W tym czasie przygotowujemy krem. Do miski wybijamy jajka, dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryny i śmietankę. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą wodą, ponieważ krem będziemy ubijać na parze. Ubijanie może potrwać nawet 20min. Krem musi być aksamitny, gładki i konsystencją przypominać budyń. Po wystudzeniu jeszcze nieco zgęstnieje. Gdy jest gotowy, zdejmujemy ze źródła ciepła i przecedzamy przez sito, jeśli chcemy się pozbyć kawałków skórki cytrynowej – nie jest to konieczne. Dodajemy kawałki masła i energicznie mieszamy. Krem studzimy w temperaturze pokojowej. Wystudzony krem równomiernie rozprowadzamy na przygotowanym spodzie. Chłodzimy w lodówce przed podaniem przez ok. 2h.

Tort limonkowo-miętowy

Tort limonkowo-miętowy

Tort limonkowo-miętowy, który doskonale sprawdza się na letnie imprezy w ogrodzie. Ja przygotowałam go na specjalną uroczystość, bo na urodziny mojego kochanego Taty. Biszkopt jest idealnie puszysty i wyrośnięty. Dolny blat po nasączeniu można posmarować cienką warstwa konfitury, np. cytrynowej, ale z samym kremem jest równie pyszny. Cały tort jest orzeźwiający i nie bardzo słodki. Polecam.

Składniki na biszkopt:

5 jajek

120g cukru

120g mąki pszennej

40g mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki

Składniki na krem:

400ml śmietanki kremówki

500g serka mascarpone

skórka otarta z 1 limonki

sok wyciśnięty z 1 limonki

4 łyżki cukru pudru

Do nasączenia:

1/2 szklanki zaparzonej mięty

50ml czystej wódki

sok wyciśnięty z 1/2 limonki

Do dekoracji:

1 limonka pokrojona w ósemki

kilka listków świeżej mięty

Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Spód tortownicy o średnicy 23-24cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Pieczemy w temp. 170oC przez ok. 35min. do suchego patyczka. Studzimy w formie. Boki biszkoptu oddzielamy od rantu tortownicy po wystudzeniu. Następnie dzielimy biszkopt na 2 blaty za pomocą ostrego noża lub grubej nitki.

Przygotowujemy krem. Wszystkie składniki miksujemy razem na sztywny krem. Schładzamy w lodówce przez ok. 30min. Składamy tort. Pierwszy blat układamy na paterze i nasączamy połową płynu powstałego z wymieszania mięty z wódką i sokiem z limonki. Równo rozsmarowujemy połowę kremu i przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy go delikatnie. Rozsmarowujemy pozostałym kremem. Boki tortu można pozostawić bez kremu. Wierzch dekorujemy rozetkami z kremu i ósemkami limonek. Posypujemy posiekanymi listkami świeżej mięty.

Szarlotka z nektarynkami

Szarlotka z brzoskwiniami

Unowocześniona szarlotka z nektarynkami. Do jej przygotowania z powodzeniem możecie wykorzystać również brzoskwinie. W połączeniu z jabłkami tworzą ciekawą, aromatyczną kompozycję, która przywołuje na myśl zarówno letnie wspomnienia, jak i przenosi do jesiennego sadu. Jej przygotowanie nie jest zbyt mocno wymagające. Możecie rozłożyć je w czasie, wieczorem przygotować ciasto i owoce, a rano wszystko razem złożyć i wstawić do piekarnika. Ta szarlotka zdecydowanie jest warta upieczenia.

Składniki na ciasto:

480g mąki

6 łyżek cukru pudru

szczypta soli

250g margaryny

4 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie:

1kg jabłek

1kg nektarynek

6 łyżek cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki cynamonu

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Miksujemy do momentu otrzymania kruszonki. Dodajemy zimną wodę i zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 1h do lodówki.

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na dno garnka wsypujemy cukier trzcinowy, stawiamy na ogniu, wrzucamy jabłka. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy, dodajemy cynamon, gotujemy ok. 10min. Dodajemy pokrojone w kostkę nektarynki, gotujemy jeszcze ok. 5min.

Ciasto dzielimy na dwie części, jedna nieco większa od drugiej. Większą rozwałkowujemy i wykładamy na dno formy. Na wierzch układamy przygotowane owoce. Przykrywamy drugą częścią ciasta – można rozwałkować i całkowicie zakryć owoce lub pokroić w paseczki i utworzyć na wierzchu kratkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC i pieczemy przez ok. 45min. na złoty kolor. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.