Korzenne oszukane tiramisu z powidłami

Korzenne tiramisu

Korzenne ciasto bez pieczenia. Dużo lżejsze od tiramisu, bo zamiast mascarpone użyłam śmietanki. Poszczególne warstwy są przełożone ciasteczkami korzennymi i kwaskowymi powidłami śliwkowymi. Deser jest przepyszny, delikatny, mocno cynamonowy. Nowoczesny deser na Świąteczny stół.

Składniki:

400g herbatników korzennych

600ml śmietany kremówki

300g gęstej, kwaśnej śmietany

120g cukru pudru

1 łyżka cukru wanilinowego

1,5 łyżeczki cynamonu

50ml likieru Amaretto

1 słoik powideł śliwkowych

cynamon i kakao do dekoracji

Ubijamy razem śmietanę, śmietankę, cukier i cukier wanilinowy do powstania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy cynamon i Amaretto. W formie układamy kolejno warstwy: ciasteczka, krem, ciasteczka, powidła, krem itd. Na wierzchu powinna być warstwa kremu. Deser wkładamy na całą noc do lodówki, przed podaniem posypujemy cynamonem wymieszanym z kakao.

Korzenne tiramisu

Korzenne tiramisu

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.