Szybkie ciasto z cynamonową skorupką

Szybkie ciasto z cynamonową skorupką

Pyszne, puszyste ciasto, z chrupiącą cynamonową skorupką. Przygotowałam je na imprezę ze znajomymi i…nawet nie zdążyłam spróbować. To chyba najlepsza rekomendacja :-) Podobno chrupiący wierzch nie ma sobie równych. Spróbujcie koniecznie i sami się przekonajcie! 

Składniki na ciasto:

100g rozpuszczonego masła

2 jajka

160g cukru

480g mąki

kilka kropel aromatu waniliowego

4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

300ml mleka

Składniki na cynamonową skorupkę:

100g rozpuszczonego masła

160g brązowego cukru

2 łyżki mąki

1 łyżka cynamonu

Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki ciasta. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Wszystkie składniki na cynamonową skorupkę mieszamy ze sobą, rozsypujemy po wierzchu ciasta. Formę wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 35min. do tzw. „suchego patyczka”.

Szybkie ciasto ucierane z cynamonem

Szybkie ciasto ucierane z cynamonową skorupką

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.