Wytrawne gofry z chrupiącą szynką i awokado

Wytrawne gofry z szynką i awokado

Przed nami gorący okres imprezowy – Andrzejki, Mikołajki, Sylwester. Imprezujemy #BEZograniczen. Dla mnie #smaknr1 stanowi ketchup #kotlin, który doskonale pasuje do wielu imprezowych przekąsek. Dzisiaj polecam Wam wytrawne gofry, które nie dość, że smakują wybornie, to jeszcze wyglądają imponująco. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dodatki możecie wybierać samodzielnie. Ja postawiłam na awokado i chrupiącą szynkę szwarcwaldzką. Obłęd! Przepis bierze udział w akcji #iloveketchup. 

Składniki na 6 gofrów:

160g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki soli

1 jajko

150ml mleka

50ml jogurtu naturalnego

4 łyżki rozpuszczonego masła

100g szynki szwarcwaldzkiej

50g tartej zółtej mozarelli

1 awokado

ketchup łagodny Kotlin

ketchup z piekła rodem Kotlin

Przygotowujemy ciasto miksując ze sobą jajko, mleko, jogurt, sól, mąkę, proszek do pieczenia, 1 łyżkę ketchupu łagodnego Kotlin i rozpuszczone masło. Dodajemy tarty ser, pozostawiając odrobinę do dekoracji, i drobno posiekany plasterek szynki szwarcwaldzkiej. Mocno rozgrzewamy gofrownicę, nakładamy ciasto i pieczemy na złoty kolor. W tym czasie na rozgrzanej, suchej patelni smażymy plastry szynki szwarcwaldzkiej, z dwóch stron, tak, żeby stały się chrupiące. Awokado obieramy i kroimy w plasterki. Gotowe gofry kroimy w trójkąty, na połowie z nich kładziemy chrupiące plastry szynki, kilka plasterków awokado, robimy kleks z ketchupu z piekła rodem, przykrywamy pozostałymi trójkątami. Na wierzchu robimy kilka kropek z łagodnego ketchupu, posypujemy pozostałym serem, spinamy wykałaczkami. Jemy ze smakiem.

Wytrawne gofry z serem i szynką

Wytrawne gofry z serem i szynką

I LOVE KETCHUP

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.