Dyniowe puree

Puree z dyni

Puree z dyni o przyjemnie pomarańczowej barwie. Puree można wykorzystać jako bazę do różnego rodzaju dań: zup, gnocci, ciast, ciasteczek, smoothies (pamiętacie jesienne smoothie dyniowe?) albo użyć zamiast konfitury na kanapki z białym serem. Delikatnie pachnie przyprawami korzennymi. Fajnie mieć w lodówce słoiczek puree w sezonie dyniowym, żeby móc w dowolnej chwili przygotować jesienne smakołyki. 

Składniki:

1/2 średniej dyni

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

2 łyżki soku z cytryny

Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobinę wodą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przywierała do dna. Gdy zmięknie, rozgniatamy widelcem lub za pomocą blendera na puree. Doprawiamy do smaku cukrem, przyprawą korzenną i sokiem z cytryny. Mieszamy i przekładamy do słoika.

Puree z dyni

Dyniowe puree

Puree z dyni

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.