Jesienna zupa dyniowa

Jesienna zupa dyniowa

Dynia kojarzy się głównie z jesienią, ale na stołach króluje aż od września do stycznia. Jest niskokaloryczna, zawiera dużo witamin z grupy B, wapnia i potasu, jest bogata w β – karoten. Pomaga w leczeniu nadciśnienia, ponieważ nie zawiera sodu. Sama w sobie jest dość mdła, ale jako dodatek do słodkich deserów i wytrawnych zup nadaje się doskonale. Mój krem z dyni został wzbogacony papryką i selerem, jest więc bardzo aromatyczny i intensywny w smaku. Polecam podawać z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. 

Składniki:

1/4 dyni średniej wielkości

1/4 czerwonej papryki

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

1/3 korzenia selera

1 marchewka

sól, pieprz, papryka ostra, imbir mielony

pestki dyni

Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Paprykę warto podpiec w piekarniku, aby łatwiej było ją pozbawić skórki. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy do miękkości. Studzimy i blendujemy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody. Przyprawiamy i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z prażonymi pestkami dyni.

Jesienna zupa dyniowa

Jesienna zupa dyniowa

Jesienna zupa dyniowa

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.