Pieczona owsianka z bananem

Pieczona owsianka

Uwielbiam owsiankę, ale ta tradycyjna zaczyna mi już wychodzić bokiem ;-) Postanowiłam spróbować czegoś nowego. Czegoś, co będzie zdrowe i sycące. Czegoś, co zaspokoi moją potrzebę na stałą konsystencję potraw, gdy chcę odrobinę ograniczyć spożycie pieczywa. Tak też, zainspirowana amerykańskimi „wynalazkami” postanowiłam przygotować pieczoną owsiankę z bananem. Nie zawiodłam się. Przygotowaną porcję miałam na dwa śniadania, ponieważ można ją jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco. Trochę jak zdrowe ciacho, spróbujcie koniecznie!

Składniki:

160g płatków owsianych górskich

100ml mleka

100ml jogurtu naturalnego

1 jajko

1 łyżka cukru

1 banan

suszona żurawina, płatki kokosowe do dekoracji

Płatki owsiane, mleko, jogurt, roztrzepane jajko i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy 1/2 pokrojonego w kostkę banana. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub 2 małych kokilek. Pieczemy przez 25min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Podajemy z pozostałym, pokrojonym w plasterki bananem i bakaliami.

Pieczona owsianka

Pieczona owsianka

Pieczona owsianka

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.