Mini pizze na drożdżowym spodzie

Mini pizze na drożdżowym spodzie

Mini pizze doskonale sprawdzą się na imprezie. Dobrze smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco. Na blogu znajdziecie już mini pizze na kruchym spodzie, dzisiaj polecam Wam tradycyjne – na drożdżach. Spróbujcie koniecznie.

Składniki:

300g mąki

100ml letniej wody

20g drożdży

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy z oliwek

1 puszka pomidorów pelati

posiekana cebula

czosnek

pieprz, sól, bazylia, oregano, tymianek

200g tartej mozzarelli

kilka pomidorków koktajlowych

100g salami w plastrach

Z mąki, wody i drożdży zagniatamy ciasto. Dodajemy sól i oliwę. Odstawiamy na 20min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, po czym wkładamy na 15min. do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos, podgrzewając pomidory z cebulką i przyprawami. Na sam koniec, lekko przestudzony sos blendujemy na jednolitą, gładką masę. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, które po uformowaniu w kulki będą wielkości orzecha włoskiego. Rozwałkowujemy na okrągłe placki. Każdy z nich smarujemy gotowym sosem pomidorowym. Posypujemy odrobiną mozzarelli, układamy plasterek salami i po połowie pomidorka koktajlowego. Pieczemy w 200oC przez ok. 15min.

MIni pizze

Mini pizze

Mini pizze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.