Zupa krem z papryki z soczewicą

Zupa krem z papryki z soczewicą

Aromatyczna, sycąca zupa z czerwonej papryki. Intensywny w smaku krem z dodatkiem soczewicy, cebuli i czosnku. Smaczna, zdrowa, dietetyczna. Same naturalne składniki i szybkie przygotowanie. Nic dodać, nic ująć. Pychota!

Składniki:

1 czerwona papryka

5 łyżek czerwonej soczewicy

1 ząbek czosnku

1 nieduża cebula

olej

sól, pieprz

słodka papryka

W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy soczewicę, mieszamy. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Gdy warzywa zmiękną, studzimy i blendujemy na gładki krem. Można przetrzeć zupę przez sito, jeśli przeszkadzają Wam drobiny skórek z papryki, ale nie jest to konieczne. Rozrzedzamy wodą do otrzymania pożądanej konsystencji. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką do smaku. Podajemy z grzankami lub prażonymi pestkami dyni.

Zupa krem z papryki z soczewicą

Zupa krem z papryki z soczewicą

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.