Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Przepyszny chleb orkiszowy z sezamem. Z masłem orzechowym i konfiturą pomarańczową jest mocno uzależniający ;-) Ciemny, choć to przecież chleb pszenny. Orkisz jest odmianą pszenicy, posiadającą właściwości krwiotwórcze, rozweselające i budujące mięśnie. Co więcej, obniża ciśnienie krwi. Chlebek nie jest pracochłonny ani trudny do przygotowania, a efekt jak z najlepszej piekarni. Upieczcie i zaskoczcie rodzinkę! 

Składniki:

400g mąki orkiszowej

3,5g drożdży instant

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki miodu

300ml ciepłej wody

Mąkę mieszamy z solą i drożdżami. Dodajemy oliwę, miód i wodę i wyrabiamy mikserem ok. 5min. aż ciasto przestanie kleić się do miski. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h do podwojenia objętości. Ciasto posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 45min.

Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.