Sajgonki

Sajgonki

Sajgonki, będące popularnym daniem kuchni chińskiej, są smażonymi w głębokim tłuszczu krokiecikami z nadzieniem mięsno-warzywnym, zawiniętymi w papier ryżowy. Farsz składa się z wielu składników, jego wykonanie jest mocno pracochłonne, a zwijanie w cienki i nieco lepki papier ryżowy nie jest zbyt łatwe. Proponuję każdą sajgonkę zawijać w dwa arkusze, ponieważ wtedy kąski są sztywniejsze i bardziej chrupiące po usmażeniu. Pycha! Lepsze niż w niejednym barze chińskim. 

Składniki:

40 dag mielonego wieprzowego mięsa

5 łyżek sosu sojowego

10 dag makaronu sojowego lub ryżowego

10 suszonych grzybów mun

2 jajka

1 mała cebula

1 marchewka starta na tarce

2 łyżeczki startego imbiru

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki zielonej pietruszki

50szt. arkuszy papieru ryżowego

olej

sól, pieprz

Podsmażamy marchewkę, imbir, cebulę i czosnek, Oddzielnie podsmażamy mięso mielone, tylko do czasu, aż straci różowy (surowy) kolor. Gotujemy, a następnie siekamy makaron. Gotujemy i odsączamy grzyby mun. Mieszamy ze sobą wszystkie przestudzone składniki, dodajemy sos sojowy, szczypiorek, zieloną pietruszkę, przyprawy i jajka. Powstałym farszem wypełniamy namoczone w wodzie arkusze papieru ryżowego i zawijamy jak krokiety. Smażymy w głębokim oleju na złoto.
Sajgonki
Sajgonki
sajgonki

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.