Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa

Pyszna, pikantna salsa pomidorowa w wersji imprezowej do maczania chipsów, a dietetycznej – do warzyw. Banalna w przygotowaniu, aż szkoda kupować mocno przetworzoną sklepową wersję. Kwaskowe pomidory, chrupiąca papryka i delikatnie słodka szalotka…mmm pycha!

Składniki:

400g pomidorów pelati z puszki

2 cebulki szalotki

1/4 papryki zielonej

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

2 łyżki octu spirytusowego

kilka kropel sosu tabasco

cukier, sól, pieprz

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Pomidory razem z zalewą przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę zieloną paprykę, kilka kropli sosu tabasco, czosnek granulowany, szczyptę soli i szczyptę pieprzu, odrobinę cukru oraz ocet. Gotujemy bez przykrycia przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulkę i gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną (przez sitko), mieszamy i ponownie zagotowujemy. Studzimy.

Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa

Niskokaloryczny styczeń 2016

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.