Buraczkowa pasta do chleba

Buraczkowa pasta do chleba. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego hummusu. Buraki są niskokaloryczne, zawierają antocyjany, które sprawiają, że wolniej się starzejemy, poprawiają odporność i zapobiegają występowaniu nowotworów. Co więcej, świetnie smakują i nadają się do wielu potraw. U mnie dzisiaj w postaci pasty do chleba zagęszczonej magicznym składnikiem, który w smaku jest słabo wyczuwalny. Biała fasola zawiera duże ilości białka, potas, wapń i fosfor. Zmiksowana nadaje paście aksamitnej, konsystencji. Polecam na pełnowartościową, dietetyczną przekąskę. 

Składniki:

3 buraki ugotowane w mundurkach i obrane

1/4 cebuli

1/4 jabłka

1 puszka białej fasoli

2 ząbki czosnku

kilka gałązek świeżego tymianku

sól, pieprz

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

oliwa

Ugotowane i obrane buraczki kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Cebulkę obieramy i siekamy i chwilkę podsmażamy na patelni na odrobinie rozgrzanej oliwy, wrzucamy do blendera. Jabłko bez skórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do blendera. Dodajemy obrany czosnek, kilka listków tymianku, sól, pieprz i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę.

Jesień pełna warzyw

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.