Gnocci z bobu w sosie pomidorowo-śmietanowym

Gnocci z bobu

Gnocci z bobu w sosie pomidorowo-śmietanowym. Gnocci, które już raz robiłam i które, sądząc po komentarzach, trafiły w gusta wielu z WAS :-) Tym razem odjęłam nieco mąki, dzięki czemu kluseczki stały się bardziej miękkie, a oliwę zastąpiłam delikatnym, pomidorowym sosem. Całość zwieńczyłam odrobiną francuskiego, twardego, dojrzewającego sera Gruyere i orzechami włoskimi. Super! 

Składniki:

750g ugotowanego, wystudzonego i obranego bobu

300g mąki

1 jajko

sól

2 ząbki czosnku

1/2 cebuli

puszka pomidorów pelati

100ml śmietanki kremówki

sól, pieprz

oliwa

kilka orzechów włoskich i nerkowców

ser Gruyere

Bób miksujemy na puree, zagniatamy z jajkiem, mąką i odrobiną soli na gładkie ciasto. Jeśli ciasto się klei, podsypujemy mąką. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, 3min. od wypłynięcia. Na niewielkiej ilości oliwy szklimy posiekaną cebulę i czosnek. W garnku gotujemy pomidory, czekając aż odparuje z nich mniej więcej 30% płynu. Studzimy, blendujemy. Dodajemy podsmażoną cebulkę i czosnek, wstawiamy ponownie na gazie, a gdy sos zacznie się gotować, dolewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerzu kładziemy sos, a na nim gnocci. Podajemy z pokrojonymi orzechami i startym serem.

Gnocci z bobu

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.