Chłodnik z młodych buraczków

Chłodnik z młodych buraczków

Orzeźwiająca zupa na upalny dzień. Bajecznie różowy chłodnik z młodą botwinką i chrupiącymi warzywami, doprawiony solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zdrowo, kolorowo i niezwykle pysznie!

Składniki:

1 pęczek botwinki z młodymi buraczkami

1/2 ogórka świeżego wężowego

1/2 pęczka rzodkiewki

400g gęstego jogurtu naturalnego

400ml kefiru

1/2 pęczka koperku

szczypiorek

1 ząbek czosnku

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

sól, pieprz

Buraczki gotujemy do miękkości. Botwinkę siekamy i wrzucamy na 2min. do wrzącej wody. Po ugotowaniu i wystudzeniu, buraki kroimy w drobne słupeczki, rzodkiewki i ogórka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Jogurt mieszamy z kefirem, dodajemy przygotowane warzywa, posiekany koperek i szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Chłodnik z młodych buraczków

Chłodnik z młodych buraczków

 Lekkie i szybkie dania na upalne dni Danie pachnące ziołami. Lato 2015 Danie pachnące ziołami - lato 2015

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.