Kopytka z bobu z cebulową oliwą

Kopytka z bobu z cebulową oliwą. Ciekawe, zielone kopytka bez ziemniaków. Bób łatwo wchłania mąkę, dlatego trzeba uważać, żeby nie dodać jej zbyt dużo, bo kopytka zrobią się twarde. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie z gęstym sosem pomidorowo-śmietanowym albo, tak jak w moim przypadku, z dużą ilością oliwy aromatyzowanej cebulą, czosnkiem i ziołami. Bardzo fajne.

Składniki:

500g ugotowanego, wystudzonego i obranego bobu

300g mąki

1 białko

sól

70ml oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

kilka gałązek świeżego tymianku

kilka listków oregano

1/2 papryczki chili

Bób miksujemy na puree, zagniatamy z jajkiem, mąką i odrobiną soli na gładkie ciasto. Jeśli ciasto się klei, podsypujemy mąką. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, 3min. od wypłynięcia. Na patelnię wlewamy oliwę, delikatnie podgrzewamy. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek oraz, po chwili, posiekaną papryczkę chili. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone zioła i szczyptę soli. Gotowe kopytka polewamy oliwą z cebulą.

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

15 Komentarze

  1. masz rację, że bób można potraktować jak ziemniaki – zmiksować i zrobić z nich kopytka.

    Ale wybacz nie każdy na to wpadnie.
    Ja chyba nie jestem taka kreatywna a pomysł super :)
    I do tego znakomicie to wygląda.

    Zachęciłaś mnie do wypróbowania Twojego przepisu.
    Od siebie dorzucam również w zielonym kolorze odchudzający Koktajl Top Modelek – zrobiony dla najlepszych modelek świata mody
    http://odchudzaniejestproste.pl/zielony-koktajl-super-modelek-odchudza-i-oczyszcza/

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.