Mini pizze na kruchym spodzie

Mini pizze na kruchym spodzie. Smaczne mini pizze, które idealnie sprawdzą się na ogrodowej imprezie. Kruchy spód jak do tarty dobrze utrzymuje dość ciężki sos i ser, ciastko jest zwarte, fajnie się trzyma i nie trzeba walczyć ze spadającymi dodatkami :) Bardzo polecam, pizze znikają ze stołu szybciej niż się na nim pojawiają!

Składniki:

200g mąki

180g masła

2 łyżki lodowatej wody

kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych

kawałek cukinii pokrojonej w półplasterki

kilka zielonych oliwek pokrojonych na plasterki

100g koncentratu pomidorowego

2 łyżki ketchupu

sól, pieprz, czosnek granulowany

suszona bazylia i oregano

100g startego żółtego sera

Z mąki, zimnego masła i wody zagniatamy zwarte ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy 7cm krążki. Koncentrat i ketchup podgrzewamy, doprawiamy do smaku. Na każdym z krążków ciasta rozsmarowujemy łyżkę sosu pomidorowego, posypujemy startym serem, układamy połówkę pomidorka koktajlowego, półplasterek cukinii i plasterek oliwki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na 20min.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.