Walentynkowe pralinki z marcepanowym nadzieniem

Dzisiaj polecam czekoladowe pralinki z totalnie fantastycznym nadzieniem wymyślonym na poczekaniu ;-) Mascarpone, biała czekolada, marcepan i odrobina brandy…Przesada?! Absolutnie nie! Jestem pewna, że Moja Walentynka będzie zachwycona!

Składniki:

175g gorzkiej czekolady

25g białej czekolady

25g marcepanu

100g serka mascarpone

1 łyżka brandy

1 łyżka masła

50g mielonych migdałów

100g czekolady gorzkiej rozpuszczamy na parze, dodajemy pół łyżki masła. Smarujemy dno i boki silikonowych serduszkowych foremek. Wkładamy do lodówki, aby czekolada stężała. Rozpuszczamy białą czekoladę. Dokładnie miksujemy razem z mascarpone i marcepanem. Dodajemy brandy. Nadzienie przekładamy do 3/4 wysokości przygotowanych foremek i ponownie wkładamy do lodówki. Rozpuszczamy 75g gorzkiej czekolady, dodajemy pół łyżki masła, mieszamy i wylewamy na nadzienie. Jeszcze ciepłe posypujemy mielonymi migdałami. Wkładamy do lodówki na min. 2h. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy czekoladki z foremek.

Walentynkowe menu Pralinki, trufelki, czekoladki... Karnawałowe Słodkości! Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.