Spaghetti alla puttanesca

Dzisiaj postanowiłam przypomnieć sobie włoskie klimaty i przygotować łatwy, ale aromatyczny makaron z tuńczykiem. Danie jest o tyle ciekawe, że przewija się w nim kilka charakterystycznych smaków, które doskonale się ze sobą komponują. Jest słonawy tuńczyk, ostra papryczka chili, kwaskowy sok z cytryny i intensywny czosnek. Tajemnicą sosu jest dodatek sporej szczypty cynamonu, która tylko delikatnie daje o sobie znać w potrawie. Bardzo smaczne!

Składniki:

500g makaronu spaghetti

1 puszka tuńczyka w oleju

2 ząbki czosnku

1 pęczek koperku

8 zielonych oliwek

1 puszka pomidorów pelati

1 suszona papryczka chili

mielony cynamon, sól, pieprz, bazylia, oregano

sok wyciśnięty z 1 cytryny

kilka pomidorków koktajlowych

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Na patelnię wlewamy olej z tuńczykowej puszki, wyciskamy 2 ząbki czosnku, pokruszoną papryczkę i podsmażamy chwilę. Dodajemy tuńczyka i oliwki, sporą szczyptę cynamonu i pomidory pelati. Doprawiamy. Makaron odcedzamy, zostawiając część wody po gotowaniu. Przekładamy makaron do sosu, dodajemy pokrojony koperek i sok z cytryny. Jeśli potrzeba, dla rozrzedzenia sosu dodajemy trochę pozostawionej wody. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi.

Zimowy Obiad Zima  we Włoszech

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.