Tarta z porami

Pora na pora ;-) Dzisiaj proponuję tartę z porami, boczkiem i błękitnym serem Lazur. Jest jedną z moich ulubionych i najczęściej robionych, nie wiem, dlaczego do teraz nie znalazła się na blogu… Idealna na przyjęcia, łatwa do podziału, szlachetna w smaku. Cudo! 

Składniki:

200g mąki

180g masła

2 łyżki lodowatej wody

3 dorodne pory

300ml kwaśnej śmietany

1 jajko

100g błękitnego sera Lazur

100g chudego boczku

sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany

1 łyżka masła

Z mąki, zimnego masła i wody zagniatamy zwarte ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę, po czym chłodzimy przez 40min. w lodówce. Z porów odcinamy zielone końce (warto je zostawić do przygotowania wywaru na zupę) i wąsy. Białą część kroimy w talarki, przekładamy na sito i dokładnie płuczemy. Wytrząsujemy nadmiar wody i umieszczamy w garnku z łyżką rozpuszczonego masła. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Boczek kroimy w paseczki, na rozgrzanej patelni wytapiamy z niego tłuszcz. Przekładamy do porów, dosmaczamy odrobiną soli. Ciasto obciążamy papierem do pieczenia z fasolą i wkładamy na 25min. do piekarnika nagrzanego do 180oC. W misce mieszamy śmietanę z jajkiem i przyprawami. Próbujemy, czy jest wyraźne w smaku, pamiętając że kruchy spód stłumi nieco intensywność. Dodajemy starty na tarce Lazur. Pory przekładamy na upieczony spód, równomiernie rozprowadzamy, a następnie wylewamy mieszankę śmietanowo – jajeczną. Wkładamy ponownie do pieca, tym razem na 35min.

Tarta słodka czy wytrawna? Zimowy Obiad Zdrowy obiad

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.