Pierniczki z dojrzewającej masy piernikowej

Przyszedł czas na upieczenie pierniczków z przygotowanej wcześniej dojrzewającej masy piernikowej. Pierniczki wychodzą mięciutkie, ładnie rosną. Angażując najbliższych w pomoc przy dekorowaniu, sprawimy sobie i im ogromną przyjemność i zapewnimy sympatyczne chwile w czasie przedświątecznej gorączki. 

Składniki:

dojrzewająca masa piernikowa

powidła śliwkowe

lukier

ozdoby do ciastek

Masę piernikową wyjmujemy ze słoika i wałkujemy na grubość ok. 5mm, podsypując mąką. Wycinamy dowolne kształty. Pomiędzy dwa ciasteczka wkładamy odrobinę powideł i szczelnie zaklejamy boki. Układamy w odstępach na blasze. Pieczemy przez ok. 15min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami.

Słodki Prezent Korzenne przysmaki Wigilia 2014 Świąteczne słodkości!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.