Pieczone jabłko z orzechową kruszonką

Bardzo szybki, dietetyczny deser. Pieczone jabłko z orzechową kruszonką to bogactwo błonnika, witamin i kwasów omega-3. Po wyjęciu z pieca warto polać jabłko wąską strużką miodu i posypać suszoną żurawiną. Mmm pycha!

Składniki:

1 jabłko

50g orzechów włoskich

50g orzechów nerkowca

1 łyżka siemienia lnianego

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki masła

3 łyżki płatków owsianych

miód, żurawina suszona do dekoracji

Jabłko kroimy na pół i wydrążamy gniazdo nasienne. W blenderze rozdrabniamy orzechy, siemię lniane, płatki owsiane, łączymy z masłem i cukrem. Tak przygotowaną mieszanką napełniamy jabłkowe wnętrza. Pieczemy w 180oC przez ok. 25min. Podajemy na gorąco z miodem i żurawiną.

Wspomagam odporność

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.