Deserowe ciasto śliwkowe

Ucierane ciasto śliwkowe z imbirem i cynamonem, czyli przyprawami, które świetnie rozgrzewają w jesienne, coraz krótsze, dni. Do pieczenia warto użyć tortownicy o głębokości 7,5cm, aby masa nie wylała się z formy. Śliwki mogą być świeże, jednak poza sezonem świetnie sprawdzą się także mrożone. 

Składniki:

350g drobno pokrojonych śliwek węgierek

230g cukru

1 łyżka mąki kukurydzianej

450g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1/4 łyżeczki soli

120g miękkiego masła

1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

2 jajka

80ml mleka

Składniki na posypkę:

60g cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka imbiru

Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Śliwki mieszamy z 60g cukru i mąką kukurydzianą. W oddzielnym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, ibnir i sól. Masło ucieramy z pozostałym cukrem i aromatem waniliowym. Dodajemy kolejno jajka, wymieszane składniki, na przemian z mlekiem. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy śliwki i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Przygotowujemy posypkę, mieszając cukier z imbirem i cynamonem i posypujemy równomiernie ciasto. Pieczemy 55min. w 180oC.

Imieniny u cioci Smaczna Jesień Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.