Ciasto marchewkowe z orzechami i rodzynkami

Urzekające ciasto marchewkowe. Błyskawiczne w przygotowaniu, aromatyczne i mocno korzenne. Można przekroić je wzdłuż na pół i przełożyć kremem z serka mascarpone i cukru pudru, chociaż nie jest to konieczne, gdyż ciasto jest wystarczająco wilgotne. Mnie kojarzy się z jesienią, ale smakuje wybornie o każdej porze roku. Do dekoracji użyłam marcepana i barwników spożywczych – ciekawy pomysł na dziecięce przyjęcia.

Składniki:

2 filiżanki mocno ugniecionej startej marchwi

350g mąki

280g brązowego cukru

280g kwaśnej śmietany

230g rodzynek

3 jajka

160g posiekanych orzechów włoskich

4 łyżki stopionego masła

1 łyżka mieszanki przypraw korzennych (cynamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W misce mieszamy wszystkie składniki, ucieramy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez ok. 60min. w piekarniku nagrzanym do 160oC. Po wystudzeniu dekorujemy wedle uznania.

Szkolne śniadania   Ciacho na widelcuCiasta bez miksera

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.